«Όλοι έχουμε δικαίωμα στην άποψη, όποια κι αν είναι αυτή, αλλά όταν έχουμε θεσμικό ρόλο πρέπει να προσέχουμε» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι το ασφαλιστικό είναι γενναιόδωρο.
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την δυσφορία τους τους για τις συνεχείς, πλέον, παρεμβάσεις του κ. Στουρνάρα, κυρίως, όμως το γεγονός ότι, όπως λένε, ξεδιπλώνει μια πολιτική ατζέντα που υπερβαίνει τον ρόλο του ως “θεσμικού παίκτη”. Η ομιλία του για το ασφαλιστικό στο συνέδριο του Economist ήταν μία αναμφίβολα “πολιτική ” ομιλία με συγκεκριμένο ιδεολογικό “δια ταύτα” (ιδιωτική ασφάλιση, νέες περιοκοπές στο συνταξιοδοτικό) που σε ορισμένα σημεία του ταυτίστηκε με τις αναφορές στελεχών του ΔΝΤ και ιδιαίτερα του Πολ Τόμσεν περί “γενναιόδωρων συντάξεων”.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Χολαργό, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα θυμίζουν τις θέσεις του ΔΝΤ και συμπλήρωσε πως αυτός που διαπραγματεύεται δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του, αλλά η χώρα, και το κάνει για λογαριασμό της ο πρωθυπουργός.
Διερωτήθηκε ποιον εξυπηρετούν όταν ακούγονται αυτά και διαμήνυσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και όχι ανεξέλεγκτη. «Εμείς θέλουμε να ξέρουμε αν αυτές οι απόψεις είναι της τράπεζας και από πότε υπάρχουν» προσέθεσε.
Στη συνέχεια επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την καλή συνεργασία με την ΤτΕ, σημειώνοντας, όμως, πως «εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη λειτουργία της, παρότι υπάρχουν θέματα που μπορούν να συζητηθούν».
Η τελευταία αναφορά εξελήφθη ως αιχμή από την πλευρά του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος δια συνεργατών του δηλώνει πως θα συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει, φυσικά, διαλάθει της προσοχής το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας πυκνώνει τις πολιτικές συναντήσεις του (Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά), προτρέπει διαρκώς να κλείσει η αξιολόγηση με την αποδοχή των όρων των δανειστών, ενώ η δραστηριότητά του εντάσσεται από κυβερνητικά στελέχη στη γενικότερη κινητικότητα που επιχειρεί να προκαλέσει ως μέτωπο κατά της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως το θέμα είναι να ερωτηθεί η κοινωνία εάν κρίνει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του. Εάν ναι τότε εντάξει, αλλά εάν όχι τότε το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά θεσμικό.