Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφουν ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί, έπειτα από μακρά διακοπή και προσπάθειες της διεθνούς διπλωματίας για επανέναρξη των συνομιλιών.
Μετά από μακρά διακοπή που οδήγησε το Κυπριακό σε τέλμα, επανάρχισαν σήμερα στη Λευκωσία οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αφορμή για τη διακοπή ήταν η απόφαση της κυπριακής βουλής να γίνεται αναφορά στην επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία. Ο κ. Ακιντζί, επιχειρώντας προφανώς να ροκανίσει το χρόνο μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αρνητική στάση και αποχώρησε από τις συνομιλίες. Έκτοτε, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και άλλοι παράγοντες της διεθνούς διπλωματίας, κατέβαλαν προσπάθειες να επανέλθει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών.
Αυτό τελικά επιτεύχθηκε όταν η κυπριακή βουλή, σε μια θυελλώδη συνεδρία την περασμένη Παρασκευή, άλλαξε την αρχική της απόφαση και ανέθεσε στον υπουργό Παιδείας να αποφασίζει ποιες επέτειοι θα τιμούνται στα σχολεία. Η απόφαση ικανοποίησε τον κ. Ακιντζί ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά σε πρόσκληση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών.
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου
Ζητούμενο τώρα για τους δύο ηγέτες είναι η εξεύρεση μιας νέας μεθοδολογίας η οποία θα επιτρέψει την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διεξαγωγή των συνομιλιών. Ο χρόνος πιέζει καθώς η Κύπρος εισέρχεται σταδιακά στην προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου και τα πολιτικά κόμματα κάνουν ήδη τους σχεδιασμούς τους.
Πολλά φυσικά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Τουρκίας, η οποία θα διαμορφωθεί αναλόγως και των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Και αυτό γιατί κεφαλαιώδες θέμα που πρέπει να συζητηθεί στις συνομιλίες είναι αυτό της ασφάλειας και των στρατευμάτων στο οποίο εμπλέκεται άμεσα η Τουρκία. Τα υπόλοιπα θέματα στα οποία αναζητείται η χρυσή τομή είναι το εδαφικό, με την επιστροφή ή όχι της Μόρφου και η εκ περιτροπής προεδρία που διεκδικεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Πηγή: DW