Από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με το Νίκο Παππά (αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διευθυντής του γραφείου του, τότε) συναντούσαν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στο σπίτι στενού συνεργάτη του στην περιοχή της Πανόρμου στους Αμπελόκηπους έχει κυλήσει πολύ νερό στο ποτάμι των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την Εκκλησία.
Σε ιδεολογικό επίπεδο ελάχιστα βελτιώθηκαν και αυτό το απέδειξε η μεγάλη κρίση με τα Θρησκευτικά πριν αρκετούς μήνες και η σύγκρουση του κ. Ιερωνύμου με τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Χρειάστηκε η “πυροσβεστική” παρέμβαση του Πάνου Καμμένου προς την Αρχιεπισκοπή αλλά και η πίεση που ασκήθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου (με υπονοούμενα περί παραίτησης των βουλευτών των Αν. Ελ και πτώση της κυβέρνησης- κάτι που, φυσικά, απείχε αρκετά από την πραγματικότητα) για να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να ζητήσει την παραίτηση του κ. Φίλη και να τον αντικαταστήσει από τον ηπιότερο και διαλλακτικότερο Κώστα Γαβρόγλου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, δεν διέρρηξε ποτέ σε προσωπικό επίπεδο τις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο. Η συνεργασία μεταξύ Μαξίμου- Προεδρικού Μεγάρου- Πατριαρχείου και Αρχιεπισκοπής για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο για το προσφυγικό, η παρουσία του πρωθυπουργού στον Πανάγιο Τάφο, οι συχνές συναντήσεις των δύο ανδρών και η προσεκτική συνεργασία Αρχιεπισκοπής- Γαβρόγλου σε θέματα που αφορούν την Εκκλησία αποκατέστησαν ένα ικανοποιητικό επίπεδο εμπιστοσύνης.
Ο κ. Ιερώνυμος δεν διατάραξε, βεβαίως, ποτέ την φυσική ουδετερότητα και την απόσταση που πρέπει να έχει η εκκλησία από την πολιτική. Σ αυτό διακρίνεται από όλους τους προκατόχους τους που φρόντιζαν να διακηρύσσουν έμμεσα το “πολιτικό” τους στίγμα.
Έτσι, ο Αρχιεπίσκοπος διατηρεί καλές σχέσεις και με τον πρόεδρο της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Άλλωστε, από τον Ιανουάριο του 2016 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνούσε την πόρτα της Αρχιεπισκοπικής έδρας για να συναντηθεί με τον κ.Ιερώνυμο, ο αρχηγός της Ν.Δ φρόντιζε να καταστήσει σαφές πως θα επιχειρούσε να διεισδύσει στον χώρο της εκκλησίας και να αξιοποιήσει τις “πληγές” που είχε προκαλέσει η τακτική του Νίκου Φίλη.
Είχαν περάσει μόλις λίγες ημέρες από την εκλογική του νίκη στην κούρσα ηγεσίας της ΝΔ όταν είχε συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Αρχιεπίσκοπο για να ζητήσει την ευχή του κ.Ιερώνυμου, δηλώνοντας τότε, τον «πάρα πολύ μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου» και την «εξαιρετική εκτίμηση, όχι μόνο στο πνευματικό του έργο, αλλά στο πλούσιο κοινωνικό έργο το οποίο παρέχει η Εκκλησία της Ελλάδος σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».
«Θέλω την ευχή σας, είμαστε κοντά στο τέλος της κρίσης» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την είσοδό του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τη συνάντηση του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ένα χρόνο μετά οι δυο άνδρες συναντήθηκαν εκ νέου σε μια διαφορετική συγκυρία, με νωπές ακόμα τις αναφορές του Νίκου Φίλη ο οποίος επανέφερε το θέμα του διαχωρισμού Κράτους- Εκκλησίας, με τον πρόεδρο της ΝΔ να υπενθυμίζει τη θέση του ότι το κράτος και η Εκκλησία πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά γιατί ο σκοπός είναι ένας και αυτός.
Οι γέφυρες της ΝΔ με την Αρχιεπισκοπή και η στήριξη σε μια σειρά ζητημάτων αποτέλεσε από την αρχή κιόλας της προεδρίας του κ.Μητσοτάκη στρατηγική επιλογή, γνωρίζοντας ότι πολλές από τις θέσεις εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συγκεκριμένων υπουργών του για τα εκκλησιαστικά θέματα, από το μάθημα των θρησκευτικών μέχρι τον διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία δημιουργούν σύγχυση και προκαλούν ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών.
«Η αιφνίδια αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών, χωρίς καμία συνεννόηση με την Εκκλησία, όταν δεν υπάρχουν καν νέα βιβλία για να το υποστηρίξουν, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά να διχάσει και να πολώσει» είχε δηλώσει η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του συγκεκριμένου μαθήματος, αλλά μόνο έπειτα από συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και «χωρίς να υποβαθμίζεται η διδασκαλία για την Ορθόδοξη πίστη, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων».
Τα…”βάτα” εξωτερικού και τα…”βάτα” εσωτερικού
Όμως, ο κ. Ιερώνυμος φρόντισε να μην δώσει περιθώρια για παρεξηγήσεις. Κάποιοι λένε πως ο Αρχιεπίσκοπος, πέραν της “καλής χημείας” που έχει με τον πρωθυπουργό σπεύδει να υπερασπίσει τα του οίκου του, κάτι που σε αυτή τη φάση περνάει μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου και το γραφείο του Πάνου Καμμένου.
‘Ομως, αρκετοί εξεπλάγησαν από τη θέρμη των λόγων που εκστόμισε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας. Τα περιβόητα “βάτα”, μια αναφορά σε τελευταία συνέντευξή του, είχαν δημιουργήσει (ή έτσι φρόντισαν να το ερμηνεύσουν ορισμένοι) την εντύπωση ότι ασκείται κριτική.
Ο κ. Ιερώνυμος έσπευσε να αποσαφηνίσει τα πάντα. Όχι μόνο εξήγησε πως “βάτα” που εμποδίσουν το έργο του πρωθυπουργού είναι οι τρόϊκα, Σόϊμπλε και ΔΝΤ αλλά άφησε σαφή υπονοούμενα πως στον ίδιο χαρακτηρισμό συμπεριλαμβάνει και όσους στο εσωτερικό της χώρας εμποδίζουν τον Αλέξη Τσίπρα. Η συγκεκριμένη αναφορά δεν έγινε ευχάριστα δεκτή ούτε στη Ν.Δ, ούτε στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ακόμα κι αν ο κ. Ιερώνυμος δεν είχε λόγο να χαρακτηρίσει “βάτα” τα κόμματα, θεσμικούς παράγοντες ή πολιτικούς του παρελθόντος (π.χ τον Κ. Σημίτη) χρεώνοντάς τους ότι δεν βοηθούν τον πρωθυπουργό, ο λόγος του είναι εύκολο να εκληφθεί με αυτόν τον τρόπο. Άλλοι λένε πως μεταξύ των “βάτων” ο Αρχιεπίσκοπος εννοεί ίσως και τους “θύλακες” στον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούν να χειραγωγήσουν κάποιες κυβερνητικές πολιτικές. Ίσως στο μέλλον απαιτηθεί νέα…ερμηνεία.
«Είπα ότι αγαπώ, σέβομαι και έχω καλή συνεργασία με τον πρωθυπουργό και σαν πατέρας προς παιδί τον πονάω, τον λυπάμαι διότι θέλει, αγωνίζεται, προσπαθεί», πρόσθεσε, μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.
Οι δηλώσεις αυτές του Αρχιεπισκόπου, πάντως, προκάλεσαν δυσθυμία σε κύκλους του προέδρου της Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο ότι ιστότοποι που πρόσκεινται στην Πειραιώς έψεξαν τον κ. Ιερώνυμο ότι στηρίζει πολιτικά τον πρωθυπουργό, ενώ μέσα ενημέρωσης ελεγχόμενα από τη Ν.Δ σχεδόν τις αποσιώπησαν.