Όσο περνάει ο καιρός διάφοροι τομείς της βρετανικής οικονομίας αντιλαμβάνονται καλύτερα τις συνέπειες που θα προκύψουν με την ολοκλήρωση της διετούς διαδικασίας του Brexit. Μια οικονομία και κοινωνία πολυεθνική αντιλαμβάνεται πως στην εποχή που η Μεγάλη Βρετανία θα είναι εκτός Ε.Ε πολλά πράγματα θα αλλάξουν.
Ο τομέας της βρετανικής οικονομίας που απ΄ ότι φαίνεται θα υποστεί τις σοβαρότερες επιπτώσεις είναι αυτός της εστίασης και της φιλοξενίας. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο ήδη βρίσκεται πρόταση πάνω στο τραπέζι να δίνεται δύο έτη βρετανική βίζα σε όσους επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως “μπαρίστες”, ήτοι ως παρασκευαστές καφέ στα χιλιάδες καφέ του Λονδίνου και άλλων βρετανικών πόλεων.
Η αρμόδια υπηρεσία εξετάζει το σχέδιο για τις “barista visas” όπως θα λέγονται προκειμένου να εξασφαλίσει πως τα coffee shops και οι pubs θα έχουν εξασφαλισμένο προσωπικό μετά το Brexit!
Έτσι οι νεαροί Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστούν στην τουριστική βιομηχανία για δύο χρόνια αλλά δεν θα μπορούν να προβάλλουν αιτήματα για αγορά κατοικίας αφού η ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε θα τελειώσει μετά την έναρξη του Brexit.
Οι “barista visa” έρχονται να καλύψουν την ανάγκη καθώς ο αριθμός των Βρετανών που εργάζονται σε ξενοδοχεία και ρεστωράν είναι πολύ μικρός και θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο εάν δεν υπάρξει μία μεταναστευτική ροή προς το ΗΒ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ένας στους 50 υποψήφιους για την αλυσίδα καφέ Pret a Manger είναι Βρετανός καθώς οι νέοι Βρετανοί δεν βλέπουν αυτό τον τομέα ως “ένα ιδανικό μέρος για εργασία”. Η βίζα των δύο ετών, ως εκ τούτου, που προτάθηκε από τον Lord Green του think-tank Migration Watch UK θεωρείται, πλέον, “μια καλή ιδέα” από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές.
Η πρόταση βασίζεται στις υφιστάμενες Youth Mobility Visas για ταξιδιώτες από διάφορες χώρες )Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς) στην ηλικία μεταξύ 18 και 30 ετών. Αυτή η διαδικασία θα επεκταθεί τώρα και στους πολίτες των 27 κρατών της ΕΕ. “Δεν μπορούμε να σκοτώσουμε δύο πουλιά με μία πέτρα. Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ξενοδοχείων, των καφέ και των παμπς επιτρέποντας σε νεαρούς Ευρωπαίους να εργασθούν για μία περίοδο δύο ετών”, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρέσβης Lord Green.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό των προβλημάτων που προκύπτουν σταδιακά με αφορμή το Brexit πως η το ΗΒ θα αναγκαστεί να καλύψει τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε νοσοκόμες, αφού εκτιμάται πως θα υπάρξουν απώλειες περίπου 42.000 θέσεων.
Κατά ανάλογο τρόπο ίσως περιοριστεί σημαντικά η ζήτηση Ευρωπαίων πολιτών από βρετανικές εταιρείες μεταξύ εκείνων που σπουδάζουν στο ΗΒ και συνήθως παραμένουν για να εργαστούν. Από την άλλη, ωστόσο, υπάρχουν τομείς της οικονομίας που το προσωπικό που “παράγει” η ίδια η χώρα δεν επαρκεί.