Αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, εξηγώντας τους λόγους γιατί η κυβέρνηση έλαβε τις δύσκολες αποφάσεις στο πλαίσιο των μέτρων για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Επεσήμανε τη σπουδαιότητα των θετικών μέτρων (μείωση ΕΝΦΙΑ, κοινωνικές παροχές) σε αντιδιαστολή με τις περικοπές ενώ επετέθη στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν έχει να παρουσιάσει κάποιες συγκεκριμένες θέσεις, γι’ αυτό και ζητάει εκλογές.
Επέκρινε τη στάση του ΔΝΤ και του Σόιμπλε στη διαπραγμάτευση και επεσήμανε ότι σε περίπτωση που δεν αποφασιστούν τα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους δεν πρόκειται να ληφθούν τα μέτρα. Ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις 22 Μαΐου θα έχει κλείσει η συνολική συμφωνία.
Εισαγωγικά, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, απάντησε:
«Λίγες ημέρες πριν βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι 4,2%. Το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% (όταν δηλαδή έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση).
Σαράντα δύο φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση έλεγε, κλείστε, γιατί δεν κλείνετε, γιατί καθυστερείτε;’.
Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της», κατέληξε.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε τα αντίμετρα υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για μέτρα που καλύπτουν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που θα έπρεπε να υπάρχει». Πρόσθεσε ότι μεταξύ των μέτρων είναι 600 εκατομμύρια το χρόνο για επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Το δημοσιονομικό ισοζύγιο στη συμφωνία είναι μηδενικό είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για απομόνωση του ΔΝΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, επίσης, πως «δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα του 3,5%», και τόνισε: «Η χώρα πρέπει να βγει από την επιτροπεία».
-Μέτρα και αντίμετρα
«Προφανώς θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε το θέμα του χρέους. Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα.
Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και αποδείξαμε ότι μπορούν να πιάσουν τόπο».
Τα μέτρα αφορούν μετά τη λήξη του προγράμματος και είναι χωρίς αίρεση. Η δήλωση μου στην Εφημερίδα των Συντακτών αφορούσε σε υπό αίρεση μέτρα είπε ερωτηθείς για τη συνέντευξή του στην εν λόγω εφημερίδα.
Τα μέτρα και 1% το 2019, και 1%+1 πρώτη πρώτου του 2020, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με την προϋπόθεση τα αντίμετρα να είναι στο 3,5%.
Συνέχισε αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Είχαν βγει όλοι στην πρώτη αξιολόγηση , πρώτος ο κ. Μητσοτάκης και τα ΜΜΕ και έλεγαν “κόφτης”, “κόφτης”, αλλά τελικά δεν ενεργοποιήθηκε γιατί ενεργοποιήθηκαν άλλοι κόφτες, όπως οι “κόφτες” της μίζας, της φοροδιαφυγής».
-Β’ Αξιολόγηση
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο της β αξιολόγησης τόνισε:
«Έχουμε πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος».
Επισήμανε, επίσης, πως «δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα του 3,5%», και τόνισε: «Η χώρα πρέπει να βγει από την επιτροπεία».
Αναφερόμενος στη γερμανική στάση σε σχέση με τον Ελλάδα χαρακτήρισε τον Β. Σόιμπλε «σοβαρό αντίπαλο», ενώ για τον καγκελάριο είπε: «Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλλε στην Ευρώπη. Σε προσωπικό επίπεδο όμως όταν γνωρίζεις και μιλάς με κάποιον, τολμώ να το πω ότι έχει συναίσθηση και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση».
«Μας ζητούσαν αύξηση ομαδικών απολύσεων και lock out» ενώ σημείωσε πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη μία, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την άλλη, επιθυμούσαν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον, βάζοντας την Ελλάδα στη μέση με τις λάθος προβλέψεις τους.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «μπήκαμε σε διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα. Αφορά και το χρέος».
Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, σημείωσε πως «άλλο πράγμα να πουλάς τη δυνατότητα να έχει ο άλλος την υπηρεσία και άλλο να πουλάς τα δίκτυα» και τόνισε:
«Διασφαλίσαμε να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔΕΗ»
Σημείωσε ακόμα ότι «στα αντίμετρα υπάρχει και μείωση του ΕΝΦΙΑ» και αναρωτήθηκε «γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, ας μην μας δουλεύουν».
Πλεόνασμα/Αποκρατικοποιήσεις
Αναφερόμενος στη πλεόνασμα του 2016, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε»
«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός», σημείωσε και τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά».
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως «κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια, βαίνουν μειούμενες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» και «η πρόβλεψη ακόμα κα του κακού ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη για το 2017».
Στο ΔΝΤ λένε για τα λάθη τους, και για τον πολλαπλασιαστή λιτότητας στο 1ο και στο 2, τώρα και ο Σόιμπλε λέει ότι η Ελλάδα κάνει πιο σοβαρές εκτιμήσεις από ότι το ΔΝΤ.
«Κυκλοφόρησα βγήκα έξω είδα τη μεγαλύτερη έξοδο το Πάσχα, άνοιξαν οι δρόμοι και δεν ήταν μονταζιέρα του Μαξίμου», ανέφερε σε άλλο σημείο.
«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι «πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως «εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους».
Σημαντικά σημεία της συνέντευξη του πρωθυπουργού
- Στην Ευρώπη διεξάγεται συζήτηση για το μέλλον της, για τα λάθη στην Ελλάδα. Την χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωο, με ευθύνη τον κυβερνήσεων, όχι όμως των πολιτών.
- Έχουμε εκλογές σε πολλές χώρες. Είχαμε Γαλλία, μετά στην Γερμανία. Συζητούν όλοι για την παρουσία του ΔΝΤ. Το κρίσιμο είναι τώρα. Για εμάς και την κυβέρνηση, να μπει τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε το 2010.
- Άνοιξαν ήδη χιλιάδες θέσεις εργασίας από 1/1/2016.
- Όταν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη θα πατήσουμε γερά στα πόδια μας.
- Από την 1η Γενάρη του 2016 έχουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Τα μέτρα που μου ασκούν κριτική, είναι το εξιτήριο για το πρόγραμμα.
- Το 2010 είχαμε άλλη εικόνα ως χώρα, τώρα έχουμε διαφορετική. Έβλεπαν οι ξένοι το πάρτι. Στα εξοπλιστικά, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την Siemens κ.α
- Είναι προφανές ότι οι γενικές οφειλές της κυβέρνησης συνυπολογίζονται στο συνολικό πλεόνασμα, οι οποίες είναι και μειούμενες.
- Θα έχουμε φέτος το καλοκαίρι πάνω από 30 εκατ τουρίστες. Εδώ και μήνες έχουν κρατήσεις, υπάρχουν ξένες επενδύσεις σε ξενοδοχεία. Πέφτουν εκατομμύρια σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ κ.α.
- Αν δεν είχαμε το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε ακόμη καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους για τον ΟΛΠ.
- Το Πάσχα έγινε η μεγαλύτερη έξοδος της τελευταίας 7ετιας. Με νέους δρόμους, που άνοιξαν και με λιγότερα χρήματα μετά από 4 χρόνια κλειστούς δρόμους. Και το πετύχαμε από μετά από διαπραγμάτευση.
- Για την δήλωσή του «go back μαντά Μέρκελ»: Πιστεύω ότι έπρεπε να κάνει πίσω. Ηταν απολύτως σωστό το σύνθημα. Οταν όμως γνωρίζεις έναν άνθρωπο προσωπικά… Η καγκελάριος, είναι πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και – τολμώ να πω – ότι είναι ανοιχτόμυαλη. Και το έδειξε αυτό στο προσφυγικό κυρίως.
- Είμαι ο μόνος πρωθυπουργός που βγήκα και είπα ότι είχα αυταπάτες.