Με ανακούφιση, υποστηρίζει το Reuters, υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών Αθήνα και Ρώμη. Και αυτό γιατί Ελλάδα και Ιταλία υπολογίζουν στη βοήθεια του Εμανουέλ Μακρόν για να αποδυναμώσουν τα λαϊκιστικά κόμματα που επιρρίπτουν ευθύνες στην πολιτική της λιτότητας και των ανοικτών συνόρων της ΕΕ για τις κοινωνικές παθογένειες.
Αλέξης Τσίπρας και Πάολο Τζεντιλόνι συνεχάρησαν τηλεφωνικά τον Μακρόν τη Δευτέρα, ενώ οι κυβερνήσεις τους ελπίζουν ότι ο ενθουσιασμός του για την ΕΕ θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις όπως το ιταλικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που ζητάει δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο Τσίπρας και ο Μακρόν είχαν μια φιλική συζήτηση, όπου ο Γάλλος υποψήφιος επεσήμανε την στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα στο παρελθόν κατά την διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. «Στήριξα από την αρχή ως υπουργός του Φρανσουά Ολάντ τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και υποστήριξα την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα», φέρεται να δήλωσε ο Μακρόν στον Τσίπρα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. «Είναι βέβαιο ότι αν εκλέγω θα δουλέψουμε στενά μαζί να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενιάς μας» είπε.
Μια νίκη της Λεπέν, για την Ελλάδα, θα οδηγούσε τον βασικό σύμμαχό της στην ΕΕ εκτός της Ένωσης και θα αποδυνάμωνε την άμυνά της έναντι της Γερμανίας που επιμένει στην πολιτική της σκληρής λιτότητας.
Ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βοήθησε τον Τσίπρα να εξασφαλίσει νέο δάνειο διάσωσης ύψους 86 δις ευρώ τον Ιούλιο του 2015. Ωστόσο, το δάνειο λήγει το 2018 και η Αθήνα χρειάζεται την Γαλλία να πιέσει την υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά τη Γερμανία, να συμφωνήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Ο Τσίπρας υπολογίζει στη βοήθεια αυτή, καθώς η επόμενη εκλογική αναμέτρηση το 2019 δεν είναι μακριά», σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας είναι στρατηγικές, βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα και στην κοινή αντίληψη των ευρωπαϊκών πραγμάτων. Θεωρώ ότι ο Μακρόν θα συνεχίσει την πολιτική Ολάντ απέναντι στην Ελλάδα, που ήταν υποστηρικτική», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ανώτερος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος κοντά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, συμφώνησε ότι η πιθανή προεδρία Μακρόν θα παρέχει «κατανόηση και στήριξη» στα ελληνικά ζητήματα.