Με συντονισμένες δράσεις και την επιστράτευση της υψηλής τεχνολογίας από πλευράς πολιτείας και την ελπίδα φέτος να έχουμε τις λιγότερες δυνατές πυρκαγιές στα δάση μας ξεκινά η αντιπυρική περίοδος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Γιώργος Καραμέρος και έτσι θα αξιοποιηθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) της ελληνικής αστυνομίας, σε επίπεδο πρόληψης-επιτήρησης.
«Η πρόληψη και ο συντονισμός», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ), «είναι τα κλειδιά για να αντιμετωπίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις από φυσικές ή ανθρωπογενείς απειλές και κινδύνους, όπως αποδείχτηκε στην πράξη τον χειμώνα, με την επέλαση του χιονιά στα βόρεια προάστια».
Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, προσβλέπουμε στη συνδρομή των εθελοντών, αλλά και στη συνεργασία, με μηνύματα και έκτακτα δελτία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου.
Στο πλαίσιο εξάλλου του απολογισμού της χειμερινής περιόδου, ο Γ. Καραμέρος πρότεινε να εξεταστεί η χρήση ψηφίδας άμμου ή ανακυκλωμένου γυαλιού σε αντικατάσταση του αλατιού που καταστρέφει τη χλωρίδα του περιαστικού πρασίνου. Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης έναντι τεχνολογικών καταστροφών και πως άμεσα πρόκειται να γίνει ειδική συνεδρίαση του ΣΟΠΠ για την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου.
Κατά τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, ιεραρχήθηκαν οι δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και κινδύνων από δασικές πυρκαγιές και πυρκαγιές υπαίθρου, ενώ εντοπίστηκαν θεσμικά ζητήματα που σχετίζονται, είτε με τη χρηματοδότηση είτε με το εποχικό προσωπικό, καθώς και άλλα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης.
Επιπλέον, καταγράφηκαν αναλυτικά και δόθηκαν σχετικές οδηγίες για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του δικτύου δασοπυρόσβεσης στο Πεντελικό Όρος και στον Υμηττό, για την πληρότητα των υδατοδεξαμενών, τον έλεγχο των πυροφυλακίων και των κρουνών, καθώς και για την συχνότερη επιτήρηση δασικών και περιαστικών εκτάσεων.
Θεσσαλονίκη
Ο καθαρισμός των ξερών χόρτων, κατά μήκος κυρίως της περιφερειακής οδού και η απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων που αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει την Πρωτομαγιά.
Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκε, σήμερα, συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, με θέμα “Απολογισμός χειμερινής περιόδου 2016-2017 και προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο”, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του Δασαρχείου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, εθελοντικών ομάδων και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.
“Πέρσι καθαρίσαμε 300 στρέμματα από αυτοφυή βλάστηση και φέτος υπολογίζουμε να καθαρίσουμε άλλα 350, ενώ υπάρχει και μέριμνα για την απομάκρυνση των απορριμμάτων από το Σέιχ Σου” ανέφερε στη συνεδρίαση ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Θωμάς Ψαρράς.
Σύμφωνα με την αναπληρωτή δασάρχη Ελένη Αγγελίδου θα γίνει συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, με καθαρισμό και αποψίλωση των μονοπατιών και θα καθαριστούν τα μπάζα απ’ όλα τα σημεία που έχουν εντοπισθεί.
Από την πλευρά του, σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης καθώς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Ευδωρίδη, διαθέτει σε μόνιμη βάση 17 υδροφόρα οχήματα, ένα πυροσβεστικό και τέσσερις αλατιέρες, προσωπικό και τη συνδρομή εθελοντικών ομάδων.
“Ετοιμοπόλεμη” δήλωσε και η πυροσβεστική διά του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Θεσσαλονίκης, αρχιπύραρχου Δημήτρη Τσατσούλα, ο οποίος ανέφερε ότι σε περιόδους επιφυλακής, η υπηρεσία μπορεί να συγκροτήσει μέχρι και 35 συνεργεία και να διαθέσει 70 πυροσβεστικά οχήματα άντλησης νερού και 60 φορητές αντλίες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ