Για αμοιβαίους συμβιβασμούς, για ικανοποίηση και μη, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών σε ότι αφορά τα όσα συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
«Όπως καταλαβαίνετε γίνανε αμοιβαίοι συμβιβασμοί, με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Τα μέτρα
Σε ότι αφορά τα μέτρα θα υπάρξουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις έως και 18% ενώ μέτρα και αντίμετρα θα είναι ύψους 3,8 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020.
Για τις αποκρατικοποιήσεις πολλές επιχειρήσεις που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρίας Δημοσίων συμμετοχών όπου υπάρχει διαφορετική λογική αξιοποίησης.
Σε ότι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση που μιλά για διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες.
«Στο πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος, τα πλεονάσματα για μετά το 2018 είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Και στα δύο κείμενα αυτά είναι σε παρενθέσεις γιατί αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ.: σε επίπεδο τεχνικών αποστολών) αυτή η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ».
Το αφορολόγητο έχει κλείσει εδώ και καιρό και σε συνδυασμό με την κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών το 2018, δημιουργεί ένα εκρηκτικό πακέτο επιβαρύνσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες. H έκπτωση φόρου «ψαλιδίζεται» κατά 650 ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση του έμμεσου αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες νοικοκυριών. Έτσι θα κυμαίνεται από 1/1/2020 (εκτός αν χρειαστεί εφαρμογή από 1/1/2019 λόγω αποκλίσεων) μεταξύ 5.685 και 6.595 ευρώ, από 8.636-9.545 ευρώ σήμερα, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.
Εργασιακά και ασφαλιστικό
Η υπουργός εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι για το εργασιακό αποφασίστηκε η νομοθέτηση από τώρα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας με έναρξη εφαρμογής από τον Σεπτέμβριο του 2018.
Στις ομαδικές απολύσεις τόνισε ότι δεν θα αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων και ο έλεγχος θα περάσει από τον εκάστοτε υπουργό στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας.
Σε ότι αφορά το καυτό θέμα των μειώσεων στις συντάξεις η υπουργός εργασίας είπε ότι τέθηκε ως πλαφόν μειώσεων το 18% για τις κύριες και 18% για τις επικουρικές συντάξεις με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης δαπανών 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ. ευρώ).
Τα αντίμετρα
Εκτός από τα μέτρα, το πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνει και αντίμετρα στα οποία αναφέρηκε αναλυτικά η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με την υπουργό, το 2019 παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα υπάρξουν και τα θετικά μέτρα (εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα) τα οποία προβλέπουν:
* Επιδότηση ενοικίου κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ το χρόνο σε 600.000 οικογένειες.
* Ενίσχυση της επιδότησης πρώτου και δεύτερου παιδιού συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.
* Επέκταση των σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια.
* Αύξηση των συμμετεχόντων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
* Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με εισοδηματικά κριτήρια.
Ετσι για παράδειγμα, όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ το μήνα από μισθό ή σύνταξη η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ενώ για εισοδήματα από 701 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 50%.
* Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών μέτρων μέσω του ΠΔΕ με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.
Τα επόμενα βήματα
Η τεχνική συμφωνία των θεσμών (Stuff level agreement) με την ελληνική πλευρά θα είναι προκαταρκτική έως ότου ληφθούν οι αποφάσεις για πλεονάσματα και χρέος.
Πλέον τα πράγματα θα αρχίσουν να κυλούν πιο γρήγορα καθώς θα πρέπει τόσο τα μέτρα ύψους 440 εκατ. ευρώ που θα κλείσουν την τρύπα του 2018, όσο και τα μέτρα των 3,85 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ για την διετία 2019-2020) αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα των 3,85 δισ. ευρώ ( 2% του ΑΕΠ) να γίνουν νομοσχέδια που θα πρέπει να ψηφιστούν από την βουλή το αργότερο μέχρι και τις 13 Μαΐου.
Στην συνέχεια θα πρέπει τα νομοσχέδια να μεταφραστούν και να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance report) η οποία με την σειρά της θα περάσει από συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης και να εισαχθεί με σχετική εισήγηση στην συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου.