“Αναρωτιέμαι αν εξαργυρώνει γραμμάτιο ο κ.Σαββίδης. Αναδεικνύεται η καινούρια διαπλοκή στο πρόσωπο του”. Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέχεια στην επίθεση κατά του Ιβάν Σαββίδη με συνέντευξή του στον Alpha ενώ σε ότι αφορά την ενιαία γραμμή του κόμματος έκανε μια δήλωση που θα συζητηθεί: “Δεν θα δεχθώ εκβιασμούς στο κόμμα. Το κόμμα έχει μια ενιαία γραμμή” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως έλεγε ψέματα όταν μιλούσε για «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», τονίζοντας ότι έφερε ένα τέταρτο μνημόνιο στην χώρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα υπογράψει κανένα μνημόνιο ακόμη και αν το ζητήσουν οι δανειστές.
Χαρακτηριστικά σημεία των όσων είπε ο κ.Μητσοτάκης:
-«Ενα χρόνο ζητάμε να κλείσει η αξιολόγηση. Η καθυστέρηση έχει πρόσθετο κόστος και δικαιωθήκαμε δυστυχώς. Κάποια από τα νέα μέτρα δεν τα ζητούσαν οι δανειστές, είναι το κόστος της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης του κ.Τσίπρα. Είναι ουσιαστικά το 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Πριν 4 μήνες έλεγε ο κ.Τσίπρας ότι δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα. Τέσσερις μήνες μετά φέρνει μέτρα 3,6 δισ. Ευρώ. Αυτά τα νέα πρόσθετα μέτρα αποδεικνύουν ότι είναι αναξιόπιστος.
-Εμείς λέμε ότι το κράτος έχει μια συνέχεια αν γίνουμε κυβέρνηση. Τα πλεονάσματα είναι υπερβολικό βάρος και το έχω θέσει εντός και εκτός Ελλάδος, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να τα αντέξει για πολλά χρόνια. Ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να θέσει νέο σχέδιο. Έχει μια χώρα δεσμευμένη με πλεονάσματα. Δεν μπορούμε να πάμε μακριά, όσο είναι στην εξουσία, η ανέχεια θα αυξάνεται για την κοινωνία.
-Το πως θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους είναι δικό μας θέμα. Θα έχουμε διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Εμείς δεν θα συνεχίσουμε τη μονιμοποίηση συμβασιούχων, θα μαζέψουμε τις ΔΕΚΟ, θα έχουμε κάθε δικαίωμα να παρέμβουμε στο σκέλος των εσόδων με τη μείωση φορολογίας. Σε συνεννόηση με τους δανειστές, πιστεύω στην καλή διάθεση. Δεν υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος που δεν συμφωνεί μαζί μου.
-Στις μεταρρυθμίσεις είμαστε αξιόπιστοι, όπως και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Σε αυτά δεν πιστεύει ο κ.Τσίπρας, είναι μια εγκλωβισμένη κυβέρνηση. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας.
-Έρχεται να κόψει και την 12η και την 11η σύνταξη ενώ υποσχόταν 13η και 14η σύνταξη. Το Ευρωδικαστήριο απέρριψε αγωγές Ελλήνων συνταξιούχων για περικοπές συντάξεων. Γιατί σήμερα μέρος του πλεονάσματος δεν μπορεί να γυρίσει στην οικονομία; Αν είναι να μειωθεί το αφορολόγητο, ο εισαγωγικός χαμηλός συντελεστής πρέπει να είναι κάτω από 20%.
-Η ΔΕΗ θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. Δεν ψηφίζουμε ούτε τα νέα μέτρα, ούτε τα “αντίμετρα”. Τα αντίμετρα είναι ο φερετζές των πολύ σκληρών μέτρων που έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση.
-Το 0,5% από την υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία. Τα νέα μέτρα πλήττουν τους ασθενέστερους. Πρέπει νά έχουμε πλεόνασμα 4,5% για να ταΐσουμε τα παιδιά στο σχολείο;
-Δεν υπογράφουμε καμιά δέσμευση η οποία πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα. Δεν θα υπογράψουμε τα νέα μέτρα, ακόμη κι αν ζητήσουν κάτι τέτοιο οι δανειστές από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
-Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ανάπτυξη 2,7%. Με το ζόρι θα έχουμε ανάπτυξη 1%. Προτεραιότητα έχουν οι νέες θέσεις εργασίας για εμάς.
-Είμαστε από διαφορετικούς κόσμους με τον κ.Τσίπρα. Εμείς θα φέρναμε καλύτερο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Ο κ.Τσίπρας δεν πήρε τίποτα.
-Το αίτημα για αλλαγή πολιτικής είναι επίκαιρο. Θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον.
-Δεν είναι μόνο η οικονομία. Είναι η παιδεία, είναι η ασφάλεια. Στα εθνικά θέματα πρέπει να κρατάμε γραμμή συνεννόησης. Είναι προκλητική η συμπεριφορά της Τουρκίας. Ασταθή τα Βαλκάνια. Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.
–«Αναδεικνύεται η καινούρια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ.Σαββίδη»
Τσίπρας και Καμμένος έφεραν από την πίσω πόρτα στη βουλή χαρισματική νομοθεσία για συγκεκριμένο επιχειρηματία.
Αναρωτιέμαι αν εξαργυρώνει γραμμάτιο ο κ.Σαββίδης. Αναδεικνύεται η καινούρια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ.Σαββίδη. Όποιος αγοράζει μια επιχείρηση την αγοράζει με τις υποχρεώσεις της, έχω να απαντήσω για την ΣΕΚΑΠ. Πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση για Σαββίδη. Με επτά στελέχη των ΑΝΕΛ ήθελε κανάλι ο κ.Σαββίδης.
Δεν θα δεχθώ εκβιασμούς στο κόμμα. Το κόμμα έχει μια ενιαία γραμμή».
Το μήνυμα περί…εκβιασμών
Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την φράση “δεν θα δεχθώ εκβιασμούς στο κόμμα”, προκάλεσε ποικίλα ερωτηματικά μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. “Ποιους εννοεί ο πρόεδρος; Ποιοι επιχειρούν να τον εκβιάσουν;”, ήταν τα ερωτήματα που συζητούν μεταξύ τους τα στελέχη, ακόμα και κοντά στην ηγεσία.
“Δεν ψάχνω για καυγά και δεν είναι δουλειά μου να αντιδικώ με κανέναν επιχειρηματία, αλλά δε θα δεχθώ εκβιασμούς και νέα διαπλοκή”, είπε αρχικά.
Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ άφησε αιχμές για χαλαρή στάση στην αντιμετώπισή του θέματος από ορισμένα στελέχη της, ιδίως για βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς φέρεται να έκανε λόγο για μάχη στην οποία «πρέπει να είμαστε όλοι μαζί απέναντί του και όχι οι μισοί».
Ο κ. Μητσοτάκης συγκεκριμένα έστειλε μήνυμα στους βουλευτές της ΝΔ όταν ερωτηθείς εάν ήταν “ανταρσία” η απουσία βουλευτών κατά την ψηφοφορία επί της τροπολογίας που αφορούσε και τη ΣΕΚΑΠ την Παρασκευή, είπε: “Όλοι οι βουλευτές – με εξαίρεση τους δύο τέως πρωθυπουργούς γιατί από αυτούς δεν το ζητάμε ποτέ για προφανείς λόγους- έστειλαν επιστολή επιβεβαίωσης της πρόθεσης ψήφου τους. Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Υπάρχει μία κεντρική γραμμή. Δε δέχομαι αποκλίσεις από αυτή τη γραμμή και αυτή η γραμμή περιμένω να υπηρετηθεί από όλους τους βουλευτές.”
Αρκετοί είναι εκείνοι που συνδυάζουν τη συγκεκριμένη αναφορά με το “θέμα Σαββίδη” και τις πληροφορίες ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών διαφώνησε διακριτικά με τη στάση της Ν.Δ στην περίφημη τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ και το γεγονός ότι η Ν.Δ εμφανίστηκε να υπερασπίζεται αντίπαλα επιχειρηματικά και…ποδοσφαιρικά συμφέροντα και, όπως έλεγαν, έστειλε λάθος μήνυμα στους επενδυτές. Οι βουλευτές αυτοί, ακόμα κι αν υπάκουσαν τελικά στην άτυπη εντολή για κομματική πειθαρχία, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα.
Η αναφορά, όμως, σε “εκβιασμούς” είναι, αναμφισβήτητα, βαριά ως κατηγορία. Τον εκβιάζει ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης; Εάν αυτό εννοεί, τότε οφείλει να το αποδείξει διότι η κατηγορία είναι βαριά και, εάν δεν υποστηρίζεται, προκλητική. Και, φυσικά, ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι αναφέρεται σε απλούς βουλευτές δίχως κεντρική καθοδήγηση. Είναι δυνατόν κάποιοι βουλευτές να εκβιάσουν τον αρχηγό του κόμματος; Προφανώς όχι.
Η απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά και η ηχηρή σιωπή τους σχετικά με το θέμα αποτελεί αναμφίβολα ένδειξη δυσαρέσκειας για τον χειρισμό της υπόθεσης Σαββίδη, από την άλλη, όμως, δύσκολα μπορεί να εκληφθεί ως “εκβιασμός”. Εκτός εάν υπάρχει, όπως αφήνουν να εννοηθεί κάποιοι, έντονο παρασκήνιο.
Ακόμα και στο περιβάλλον, ομως, του προέδρου της Ν.Δ υπάρχουν ορισμένοι που διαφωνούν με την συγκεκριμένη αναφορά καθώς, όπως λένε, δημιουργεί την εντύπωση εσωκομματικού παρασκηνίου και διαφωνιών, άρα ρίχνει νερό στον μύλο της εσωστρέφειας. Το φαινόμενο, δηλαδή, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αντιμετωπίσει με την πρόσφατη επίσκεψή του στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Καραμανλή.
“Υπάρχει και ο παράγοντας Σαμαράς”, λένε κάποιοι. Ίσως και άλλα ηγετικά στελέχη που έχουν ως σημείο αναφοράς τον Κώστα Καραμανλή αλλά πολιτεύονται αυτόνομα…