Παράλληλα με την 53σέλιδη συμφωνία των Θεσμών με τους δανειστές η Handelsblatt, αποκαλύπτει και ένα έγγραφο του ESM για την ελάφρυνση το χρέος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Β. Σόιμπλε ούτε που θέλει να ακούει για ελαφρύνσεις, ωστόσο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM, το οποίο, επίσης, βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας, μιλά διαφορετική γλώσσα. Και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως ο ESM του ελεγχόμενου από το Βερολίνο Κλάους Ρέγκλινγκ θα έδινε εντολή στις υπηρεσίες του να εκπονήσουν σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους δίχως τη σύμφωνη γνώμη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Αυτό σημαίνει πως ενόψει γερμανικών εκλογών και για την εσωτερική πολιτική κατανάλωση ο Σόϊμπλε εμφανίζεται δημοσίως με σκληρές θέσεις, προετοιμάζεται, ωστόσο, για την περιγραφή των μέτρων για το χρέος ώστε να εξευμενίσει το ΔΝΤ και να εξασφαλίσει την παραμονή του στο πρόγραμμα.
Τίτλος του: «Ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους: Δυνατότητες για κίνητρα». Το έγγραφο περιλαμβάνει διάφορες δυνατότητες για ελάφρυνση του χρέους με ταυτόχρονη ωστόσο διασφάλιση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.
Το ζήτημα συζητήθηκε προφανώς από εκπροσώπους των θεσμών. Σε σχετικό ερώτημα πάντως εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, απάντησε στην οικονομική εφημερίδα ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει έγγραφα των θεσμών, προσθέτοντας ότι το Eurogroup δεν προετοιμάζει σχετική απόφαση.
Μεταξύ άλλων στο έγγραφο του ESM γίνεται λόγος για τη δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050, καθώς και ο καθορισμός ενός πλαφόν, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε τρία βήματα: κατ΄ αρχήν μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και τέλος μέχρι το 2050.
Η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα τηρεί τους οικονομικούς στόχους. Και άλλες ελαφρύνσεις θα μπορούσαν ωστόσο να συνδεθούν με παρόμοιες προϋποθέσεις, συνεχίζει η εφημερίδα.
Στο έγγραφο ωστόσο τονίζεται ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη και πως απαιτούνται μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 σημαντικές ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις, διότι διαφορετικά τα μέτρα δεν θα είναι πειστικά για τις χρηματαγορές. Και ως γνωστόν, τονίζει η οικονομική εφημερίδα, “το Ταμείο έχει βαρύνουσα διαπραγματευτική θέση, μιας και το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα».
Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ αναφέρεται και στην συνάντηση του βαυαρού υπουργού Οικονομικών Μάρκους Σέντερ με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Αθήνα τη Δευτέρα. Το μήνυμα που μετέφερε ο βαυαρός υπουργός τον κ. Τσακαλώτο ήταν σαφές “Οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει και να εφαρμοστούν“.
Μετά τη συνάντηση ο Μ. Σέντερ δήλωσε: “Η Ελλάδα διανύει ένα μαραθώνιο. Βρίσκεται ωστόσο λίγο μετά την αφετηρία και όχι λίγο πριν από τον τερματισμό“».
Το Brexit δείχνει πόσο δύσκολη θα ήταν μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
«Μετά από τη συνάντηση Σέντερ – Τσακαλώτου στην Αθήνα ο βαυαρός υπουργός δήλωσε στο Spiegel ότι “το Grexit δεν βρίσκεται πια στην ημερήσια διάταξη“. Αιτιολογώντας την αλλαγή στάσης ο Μ. Σέντερ είπε: “Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί σήμερα διαφορετική πορεία από εκείνη που ακολουθούσε το 2015 επί Βαρουφάκη.
Ο Ευ. Τσακαλώτος προέρχεται και αυτός βέβαια από έναν διαφορετικό πολιτικό χώρο, προσπαθεί ωστόσο ξεκάθαρα να διεξάγει σωστές διαπραγματεύσεις“. Εκτός αυτού ο Μ. Σέντερ εμφανίστηκε στις δηλώσεις πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν. Κατά συνέπεια “θα ήταν λάθος να ξεριζώσεις ένα φυτό που μόλις άρχισε να φυτρώνει“. Επιπλέον δεν υπάρχει σήμερα ένα σοβαρό σχέδιο για ένα Grexit, συνέχισε ο γερμανός υπουργός, για να προσθέσει: “Με τη διαδικασία του Brexit διαπιστώνουμε πόσο δύσκολη θα ήταν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ“.
Την ίδια στιγμή όμως ο Μάρκους Σέντερ θέτει εκ νέου ζήτημα καταβολής εγγυήσεων από την Ελλάδα για τις πιστώσεις που λαμβάνει. Ο βαυαρός υπουργός επικαλέστηκε το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία ήδη το 2012 ζήτησε εγγυήσεις από την Ελλάδα για να συμμετάσχει στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. “Είδαμε ότι η διαδικασία αυτή λειτούργησε“, κατέληξε ο Μ. Σέντερ».
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle