Μια εντυπωσιακή στροφή στη στάση της Ν. Κορέας έναντι της Πιονγκγιάνγκ καταγράφεται ήδη από τις πρώτες ώρες εκλογής του νέου πρόεδρου Μουν Τζέι-ιν ο οποίος δήλωσε έτοιμος να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Β.Κορέας, Πιονγιάνγκ εάν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Η δήλωση αυτή, έγινε στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του με τη νέα του ιδιότητα στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας κι ενώ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα η ρητορική έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.
Το κλίμα στην κορεατική χερσόνησο παραμένει τεταμένο και τις τελευταίες εβδομάδες Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ κλιμακώνουν την οργισμένη ρητορική τους καθώς εντείνεται η φημολογία ότι το κομμουνιστικό καθεστώς θα προχωρήσει σε μια νέα πυρηνική δοκιμή.
Όμως, τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία είναι αντίθετες στο ενδεχόμενο ενός προληπτικού επιθετικού πλήγματος των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας, εξαιτίας των σοβαρών συνεπειών που θα έχει μία τέτοια ενέργεια στις δύο χώρες.
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος
Ο φιλελεύθερος Μουν Τζάε-Ιν επικράτησε εύκολα στις προεδρικές εκλογές της Νότιας Κορέας, εξασφαλίζοντας το 41,4%, σύμφωνα με exit poll του πρακτορείου ειδήσεων Yonhap.
Ο νέος πρόεδρος της χώρας είναι πρώην στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων, ακτιβιστής και δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στα νεανικά του χρόνια είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για συμμετοχή σε παράνομες διαδηλώσεις.
Γεννήθηκε το 1952, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, στο νησί Τζεότζ, όπου είχαν καταφύγει οι γονείς του όταν έφυγαν από τη Βόρεια Κορέα. Ο πατέρας του ήταν ανειδίκευτος εργάτης σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου και η μητέρα του πουλούσε αβγά στο κοντινό Μπουσάν, έχοντας τον γιο της δεμένο στην πλάτη της, όπως έχει γράψει στην αυτοβιογραφία του.
Μπήκε στη νομική σχολή της Σεούλ το 1972, αλλά συνελήφθη και αποβλήθηκε γιατί ηγήθηκε φοιτητικής διαμαρτυρίας κατά του δικτάτορα Παρκ Τσονγκ- Χούι. Επέστρεψε στη σχολή το 1980, αλλά αποβλήθηκε ξανά, γράφει το AFP. Η στενή φιλία του με τον μετέπειτα πρόεδρο της χώρας Ρο Μου-χιουν ξεκίνησε το 1982, όταν άνοιξαν μαζί μία νομική εταιρεία που επικεντρωνόταν σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αμφότεροι ήταν ηγετικές φιγούρες των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 1987, που οδήγησαν στην πρώτη εκλογή προέδρου από τον λαό, την ίδια χρονιά. Οταν ο Ρο Μου-χιουν μπήκε στον στίβο της πολιτικής, ο Μουν Τζάε-Ιν συνέχισε να ασχολείται με τη δικηγορία, υπερασπιζόμενος φοιτητές και εργάτες που συλλαμβάνονταν για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρίες.
Ομως, μετά την απρόσμενη επικράτηση του πρώτου στις προεδρικές εκλογές του 2002, ο Μουν τον ακολούθησε ως υψηλόβαθμος συνεργάτης, αναλαμβάνοντας να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να επιλέγει υποψήφιους για υψηλά κυβερνητικά πόστα, πριν γίνει επιτελάρχης του.
Ο 64χρονος έχει υποσχεθεί να περιορίσει τη συγκέντρωση οικονομικής εξουσίας στις επιχειρηματικές ομάδες των οποίων οι διασυνδέσεις με την κυβέρνηση οδήγησαν στην αποπομπή της προηγούμενης προέδρου της χώρας. Ομως, γράφει το AFP, οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν στενόμυαλο και σημειώνουν ότι περιτριγυρίζεται από ζηλόφθονες πιστούς.
Επίσης, κάποιοι τον κατηγορούν ότι δεν είναι αρκετά σκληρός απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Ο Μουν είναι υπέρ του διαλόγου για της αποκλιμάκωσης της έντασης.