Η εισαγγελέας Eφετών Μαρία Γκανέ ζητεί από το συμβούλιο την παραπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου (πρώην Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων) σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας καθώς φέρεται ότι με τις ενέργειες της «πάγωσε» την καταβολή προστίμου ύψους 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρία GENNET.
Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απέστειλαν και στις δικαστικές αρχές. Η ερώτηση συνοδευόταν από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πρόστιμο που πάγωσε μετά από παρέμβαση της κ. Σαββαΐδου τον Δεκέμβριο του 2015. Ακολούθησε έρευνα από την εισαγγελία Διαφθοράς με τους εισαγγελείς Γ. Δραγάτση και Α. Τριανταφύλλου να ασκούν ποινική δίωξη σε βάρος της πρώην γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.
Στις εξηγήσεις που έδωσε η κ. Σαββαΐδου είχε αρνηθεί την κατηγορία που της αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι ως εκ της θέσεως της είχε το δικαίωμα να διατάσσει επανελέγχους για τα φορολογικά της εταιρίας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ο επανέλεγχος δεν σημαίνει «πάγωμα» αλλά μπορεί να οδηγήσει σε καταλογισμό περισσότερων φόρων ή προστίμων.
Τον τελικό λόγο πάντως θα έχει το συμβούλιο Εφετών, με βούλευμά του.
Η υπόθεση που αποκάλυψε το Hot Doc
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με το «πάγωμα» του προστίμου μαμούθ, ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρία GENNET. Την υπόθεση αποκάλυψε σε όλο της το βάθος το Hot Doc στο τεύχος 87. Για την παραπομπή της η μη σε δίκη θα αποφανθεί τελικά το Συμβούλιο Εφετών.
Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2015 η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος της Κατερίνας Σαββαΐδου κατηγορώντας την για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, τρεις ημέρες μετά τις εξηγήσεις που έδωσε η Κατερίνα Σαββαΐδου ως ύποπτη για την σκανδαλώδη υπόθεση. Η ίδια δεν παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στους εισαγγελείς. Στο υπόμνημά της λοιπόν που κατέθεσε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της.
Οι δικαστικοί λειτουργοί δε φαίνεται να πείστηκαν από τις εξηγήσεις της και προχώρησαν στη δίωξη.
Το χρονικό της υπόθεσης
Όπως έγραφε το Hot Doc και ο Κώστας Βαξεβάνης (σ.σ την υπόθεση με το πάγωμα του προστίμου αποκάλυψε πρώτα η FMVOICE), η Κατερίνα Σαββαΐδου ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, γιατί, σύμφωνα με όσα της καταλόγισαν οι εισαγγελείς Γιάννης Δραγάτσης και Αγγελική Τριανταφύλλου, απέτρεψε την είσπραξη προστίμου 78 εκατομμυρίων από την εταιρία GENNET, η οποία είχε κόψει εικονικά τιμολόγια για να εμφανίσει την τοκογλυφία στην οποία επιδιδόταν ως συναλλαγές.
Η Σαββαΐδου, αντί να υπογράψει τις διαδικασίες που θα οδηγούσαν σε καταλογισμό των προστίμων, ζήτησε τον επανέλεγχο της εταιρίας. Δηλαδή, αμφισβήτησε τα πορίσματα των εφοριακών, που αφορούσαν την τοκογλυφία, και έδειξε να πιστεύει τους υπευθύνους της εταιρίας, που έλεγαν πως επρόκειτο για πραγματικές συναλλαγές.
Θύμα της τοκογλυφικής δραστηριότητας των υπευθύνων της εταιρίας GENNET ήταν μια καπνεμπορική επιχείρηση με έδρα την Καβάλα, η οποία φέρει την επωνυμία «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ» και η οποία κατήγγειλε η ίδια την GENNET για τοκογλυφία.
Η επιχείρηση αυτή το 2001 είχε ανάγκη δανειοδότησης, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει νέες πιστώσεις από την «Αγροτική Τράπεζα», επειδή τα προηγούμενα δάνεια που είχε λάβει από την ίδια τράπεζα δεν είχε καταφέρει να τα εξυπηρετήσει.
Για να εξασφαλίσει νέα δανειακή χρηματοδότηση είχε ζητήσει την βοήθεια του κ. Ανθόπουλου, ο οποίος ήταν τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και είχε διατελέσει παλαιότερα υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο εν λόγω πολιτικός ανέλαβε τότε να φέρει σε επαφή τους υπευθύνους της καπνεμπορικής επιχείρησης με την εταιρεία GENNET, η οποία εδρεύει στην Αθήνα και η οποία θα αναλάμβανε τη δανειοδότηση με επιτόκιο υψηλότερο αυτού που θεωρείτο θεμιτό σύμφωνα με το νόμο.
Επειδή οι χορηγήσεις των δανείων αυτών ήταν συναλλαγές παράνομες, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών (της δανειολήπτριας καπνεμπορικής επιχείρησης «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ» και της GENNET) η συγκάλυψη των συναλλαγών αυτών με εικονικές αγοραπωλησίες καπνών. Για τον σκοπό αυτό, συστάθηκε μια τρίτη εταιρεία, με την επωνυμία «KAΠΝΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ». Υπεύθυνη της τρίτης αυτής εταιρείας ορίστηκε η 18χρονη τότε κόρη του ζεύγους το οποίο διοικούσε την καπνεμπορική επιχείρηση!