«Άναψαν» κόκκινο οι αναφορές για μια στάση πληρωμών της Ελλάδας αφενός γιατί η αγορά των ασφαλίστρων κατά της χρεοκοπίας ( Credit Default Swaps ) συνεχίζεται ακάθεκτη και αφετέρου διότι στις ΗΠΑ υπάρχει μια τάση πίεσης και πρόκλησης φόβου στην Ευρώπη προκειμένου να λάβει μέτρα για την κρίση χρέους της Ελλάδας.
Mια τρίτη παράμετρος είναι το γεγονός ότι οι ξένοι ( Αμερικάνοι ή Ευρωπαίοι ) δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα πλέον. Ωστόσο, θέλουν άμεση ενημέρωση για το τι γίνεται διότι ενδιαφέρονται κυρίως για την Ισπανία – Ιταλία….
Αν η Ελλάδα ανακοινώσει στάση πληρωμών, ο επόμενος στόχος θα είναι μια εκ Ιταλίας – Ισπανίας, ως εκ τούτου κάποιοι θέλουν να αποχωρήσουν άμεσα από μετοχές – ομόλογα ή ακόμα και από επενδύσεις.
Χθες όμως, τα μεγαλύτερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν ως ειδήσεις τις πιο αρνητικές εκτιμήσεις. Οι New York Times ανέφεραν με πρωτοσέλιδο θέμα : Στον γκρεμό η Ελλάδα. To CΝΝ: Στο 99,9% η χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ανάλογα θέματα έπαιζαν και το Market Watch και το Bloomberg .
Η προχθεσινή λήξη ενός ομολόγου 760 εκατ. ευρώ συνδέεται με τα CDS. Σύμφωνα τα στοιχεία του Dtcc.com η καθαρή αξία των ασφαλίστρων CDS για το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 4,1 δισ. δολάρια. ενώ ο συνολικός τζίρος φθάνει τα 76 δισ. ευρώ ( αγορές – πωλήσεις ). Τα δε συμβόλαια που αναφέρει ο Dtcc είναι 4444.
Η αγορά, όμως, των CDS είναι εντελώς αδιαφανής καθώς ούτε καν ο ISDA (διεθνής οργανισμός που κρίνει πότε υπάρχει ένα πιστωτικό γεγονός ) δεν διαθέτει στοιχεία.
Πάντως. κάθε φoρά που λήγει ένα ομόλογο οι αγοραστές προστασίας καταβάλλουν μια προμήθεια και ανανεώνουν την προστασία.
Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, αν τελικά η Ελλάδα δεν πλήρωνε ένα ομόλογο ή ένα τοκομερίδιο και είχαμε ένα πιστωτικό γεγονός, τότε οι πωλητές προστασίας (αμερικανικές τράπεζες ) θα έπρεπε να καταβάλλουν στους αγοραστές (ευρωπαϊκές τράπεζες ) ένα ποσό κοντά στα 40 δισ. δολάρια.
Το ποσό αυτό εξηγεί για ποιο λόγο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Timothy Geitner έσπευσε στην Πολωνία προκειμένου να υποδείξει λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Πηγή:protothema.gr