Οι 19 έφτασαν πάρα πολύ κοντά στη συμφωνία με το ΔΝΤ, αλλά για μια σειρά από λόγους αυτή δεν κατέστη δυνατή, μετά από 8 ώρες συνεδρίασης Eurogroup, οι 4 εκ των οποίων μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων μελών.
Οι 4 διαπραγμαγματευτές είχαν καταλήξει πάντως σε συμφωνία αλλά ο κ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια χώρα δεν δέχθηκε στο τέλος. Όπως είπε, το κάνει αυτό για να διαφυλάξει την προοπτική συμφωνίας σε τρεις εβδομάδες.
Η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους δεν ήταν επαρκής για το ΔΝΤ.
Επιπλέον ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι το Eurogroup επιμένει στις τρεις αρχές της συμφωνίας της 25ής Μαϊου 2016, δηλαδή πως τα μέτρα για το χρέος είναι αυτά που έχουν περιγραφεί, θα εκτελεστούν μόνο το 2018 και τα κράτη μέλη δεν θα επωμιστούν περισσότερο κόστος.
Τέλος η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και όποια προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας από εκεί και ως το 2060 (υπολογίζονται άνω του 2%).
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του real.gr στις Βρυξέλλες μετά από σχεδόν 4 ώρες διακοπής και αλλεπάλληλες επαφές για την λήψη μιας απόφασης που θα επιτρέπει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος ομολόγός του Μπρούνο Λεμέρ και ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, δεν κατάφεραν να βρουν μια συμφωνία που να ικανοποιεί τους πάντες.
Η 4μερής γίνονταν ξεχωριστά, μιλώντας πάνω σε διαφορετικά προσχέδια μιας σχετικής απόφασης. Σύμφωνα με πηγές με καλή γνώση της συνάντησης, στο τραπέζι έπεσαν πολλές διαφορετικές εκδοχές των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα από το 2023 ως το 2060 και διαφορετικές εκδοχές των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.
Οι 4 κατέληξαν σε μια πρόταση που προέβλεπε ότι το ΔΝΤ θα έπαιρνε απόφαση στο ΔΣ του το καλοκαίρι του 2017, αλλά δεν θα εκταμίευε παρά μόνο το φθινόπωρο του 2018 σαν “προληπτική γραμμή στήριξης” προς την Ελλάδα μετά την εκτέλεση των μέτρων του χρέους. Η Ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες απέρριψε την πρόταση αυτή καθώς ισοδυναμεί με de facto 4o μνημόνιο μετά τον ορίζοντα του τρέχοντος προγράμματος.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η Ευρωομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών οργάνων σχετικά με ένα νέο σύνολο πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Η Ευρωομάδα επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των συμφωνημένων προηγούμενων ενεργειών.
Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι “τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα, καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας και στόχο έχουν να υποστηρίξουν την φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή και στέρεη”.
Το Eurogroup κάλεσε τα θεσμικά όργανα από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια συνολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ
«Eίμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό επίπεδο σε σχέση με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και διατύπωσε την εκτίμηση οτι ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος όσον αφορά το πακέτο πολιτικής και έχει γίνει μεγάλος όγκος δουλειάς τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν», ανέφερε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλή δουλειά, πρόσθεσε και σημείωσε πως το Eurgoroup δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται έως ότου να εκταμιευθεί η επόμενη εκταμίευση. Είμαστε κοντά στην τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης ολοκλήρωσης, υπογράμμισε.
«Κάναμε μεγάλη πρόοδο στο πολιτικό επίπεδο και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολογησης και την εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συνεχίζοντας τόνισε πως σημερα έγινε μία πρώτη συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και ότι σε αυτό το στάδιο δεν ηταν δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία. «Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι το Δ.Ν.Τ. χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. «Είμαστε πολύ κοντά στην επίταξη συμφωνίας και θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές εκδοχές σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελληνικού χρέους» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι «είναι κοντά» και ότι «πρέπει μόνο να γίνουν μερικές τελευταίες ενέργειες», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος μπορούν να γίνουν μόνο μετά το τέλος της αξιολόγησης. «Σήμερα πάντως συζητήσαμε με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους, ούτως ώστε να μπορέσει να μετάσχει και το ΔΝΤ» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως «συμφωνήσαμε επίσης ότι το πρωτογενές πλεονασμα πρέπει να είναι πενταετούς διάρκειας».
Στόχος μας είναι να παραμείνει το Δ.Ν.Τ. στο πρόγραμμα και να συνεχίσει να το χρηματοδοτεί, προσέθεσε επισης ο Ολλανδος υπουργος, σημειώνοντας ότι «βαδίζουμε επί τη βάσει των αποφάσεων του Μαΐου του 2016».
Πιέρ Μοσκοβισί
Από την πλευρά του, ο επιτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε οτι «δεν καταλήξαμε, αλλά η δουλειά που έγινε είναι σίγουρα χρήσιμη». «Χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη κάνει Ελλάδα» είπε ο Γάλλος επίτροπος, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι από τις 140 μεταρρυθμίσεις που είχε δεσμευθεί ότι θα προωθήσει η Ελλάδα, έχουν σίγουρα ολοκληρωθεί οι 104.
«Μόλις γίνουν οι υπόλοιπες θα θεωρηθεί ότι δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε» τόνισε ο επιτροπος, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά το χρέος έγινε «μεγάλη συζήτηση».
Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα εκπληρώνει ήδη όλες τις προϋποθέσεις για την έξοδο από τη λεγόμενη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και σημείωσε πως από τυπικής απόψεως η έξοδος αυτή θα γίνει μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Ρέγκλινγκ
«Θα συνεχίσουμε την εργασία στο χρέος με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016» τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο επικεφαλής του ESM στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup υποστήριξε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πήρε ήδη μια αναδιάρθρωση χρέους το 2012 και τώρα δουλεύουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016».
Επεσήμανε ακόμη πως «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις», πως «υπάρχει χρόνος να δουλέψουμε για το θέμα της δόσης αλλά όχι πολύς γιατί έρχονται οι λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο».