Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει το θέμα της ρύθμισης του χρέους ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου – και ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει προειδοποιήσει την κ. Μέρκελ για τις προθέσεις του.
Αυτό θα συμβεί εφόσον δεν δοθεί καθαρή λύση για το θέμα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ωστόσο, η γερμανική πλευρά ήταν καθησυχαστική: διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση λύθση θα πρέπει να έχει υπάρξει στις 15 Ιουνίου, δηλαδή στο Eurogroup.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμπιστεύεται πλέον ακόμα και τις πιο ρητές διαβεβαιώσεις και παρότι δεν το ομολογεί δημοσίως, συνεργάτες του δεν κρύβουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια σχετικά με όσα είχε δεσμευθεί η Άγκελα Μέρκελ και δεν τα τήρησε, αφήνοντας τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε να τορπιλίσει μια συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup.
Από την πλευρά της η Αθήνα έχει υπογραμμίσει σε κορυφαίους Ευρωπαίους συνομιλητές της ότι το ΔΝΤ ή θα συμμετέχει κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα ή δεν θα έχει καμία σχέση. «Θέλουμε μία καθαρή λύση με το ΔΝΤ on board ή πλήρη έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα», έχουν τονίσει κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της Ελλάδας σε Ευρωπαίους ομολόγους τους. Η θέση αυτή διατυπώθηκε και στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και κοινωνοί έχουν γίνει η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ κ.ά
Οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι αυτές που κάνουν τον συνήθως προσεκτικό υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Πρέβεζα, πως από τις εξελίξεις μετά το Eurogroup, τις συζητήσεις με τους πολιτικούς παράγοντες της Ε.Ε. και ειδικά από τα δημοσιεύματα των ξένων εφημερίδων «φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία και νομίζω – ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία