Συζητάμε για καθαρή λύση, η οποία θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον realfm επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου».
Στην ερώτηση αν η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε μια κατάσταση, όπως τον Μάιο του 2015 απάντησε αρνητικά και σημείωσε: «Δεν βρισκόμαστε σε αυτή την φάση, δεν υπάρχει τέτοια βούληση από κανέναν, ούτε από την μεριά των δανειστών, ούτε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Εργαζόμαστε για μια λύση στις 15 Ιουνίου που θα καλύπτει όλες τις πλευρές».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αποφασίζει ο Σόιμπλε. Εάν αποφάσιζε ο Σόιμπλε η Ελλάδα πιθανόν να είχε τεθεί εκτός Ευρωζώνης γύρω στις πέντε φορές μέχρι σήμερα. Ο κ. Σόιμπλε έχει τις θέσεις του, προσπαθεί να διαπραγματευτεί πάνω σε αυτές, ωστόσο έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι η άσκηση πολιτικής πίεσης από διάφορες πλευρές οδηγεί σε πολιτικές λύσεις οι οποίες δεν είναι αυτές τις οποίες υπολόγιζε ο κ. Σόιμπλε». Και σημείωσε: «Δεν αποφασίζει μόνος του ο κ. Σόιμπλε».
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει καταρτίσει plan B στην περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία για το ζήτημα του χρέους στο επερχόμενο Eurogroup ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Από τη δική μας πλευρά εργαζόμαστε έτσι ώστε να υπάρξει λύση στο προσεχές Eurogroup, όλα τα υπόλοιπα είναι υποθετικά σενάρια τα οποία δεν έχω κανένα σκοπό να σχολιάσω».
Ακόμη ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η συζήτηση για το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή θα αποχωρήσει. «Εμείς ζητάμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πάρει μία συγκεκριμένη πολιτική απόφαση. Μένει ή φεύγει;» ενώ ερωτηθείς έως πότε δίνει η κυβέρνηση περιθώριο για να αποφασίσει το Ταμείο ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Ηδη με έχετε πάει σε ένα υποθετικό σενάριο που δεν υπάρχει λύση στο προσεχές Eurogroup σε σχέση με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
»Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καθαρό αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή ότι μετά από 2 χρόνια που έχει εφαρμοστεί το τρίτο πρόγραμμα, μετά από μία διαπραγμάτευση που οδήγησε την ελληνική πλευρά στο να ψηφίσει ένα ολόκληρο πακέτο μεταρρυθμίσεων, δεν υπάρχει δυνατότητα, δεν υπάρχει ο οικονομικός χώρος, αν θέλετε, για να συνεχίζουμε επ’ αόριστο τη συζήτηση περί της συμμετοχής του ΔΝΤ. Είτε θα καταλήξουμε τώρα σε μία λύση, που υπάρχει είναι εφικτή, για να καλυφθούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, είτε θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε την αρχιτεκτονική του ελληνικού προγράμματος. Δεν γίνεται διαρκώς να μεταθέτουμε, να αναβάλλουμε και όλα αυτά σε ζημία της ελληνικής οικονομίας».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών απάντησε ότι το ζήτημα του χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα, αλλά η συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο «έχει ξεπεράσει αυτό που θα ονειρευόταν ή θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία». Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση δήλωσε και σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, απάντησε: «εφόσον το αποφασίσουμε, θα το ανακοινώσουμε».