«Αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι αλλά και ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία συμπίπτει με την επέτειο των 110 χρόνων από την ίδρυσή του.
Η αναφορά του πρωθυπουργού στην αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης δεν ήταν τυχαία. Ήδη από τις προηγούμενες μέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης “κάλεσε” τον Κυριάκο Μητσοτάκη “να τηλεφωνήσει στην Μέρκελ ή στον Σόϊμπλε” και να ενώσει τη φωνή του στο εθνικό αίτημα για ρύθμιση του χρέους. Η δήλωση αυτή προκάλεσε σενάρια περί Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το χρέος, αν και η Ν.Δ το απέρριψε κατηγορηματικά.
Η κυβέρνηση δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου επισημαίνει πως “σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο”, όμως η βούληση υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Φώφη Γεννηματά απέστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές κινούμενη στην εθνική γραμμή υπέρ της ανάγκης να εξευρεθεί άμεσα βιώσιμη λύση για το χρέος.
Οι επόμενες 15 μέρες, πάντως, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και πυκνές δεδομένου ότι διαμορφώνονται τόσο οι συμμαχίες και τα μέτωπα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας.
Κι αυτό ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν πως η “ποιοτική” στροφή του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε με αναφορές στην ανάγκη…μεταρρυθμίσεων ίσως εμπεριέχει την πρόθεσή του να μην υποχωρήσει έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ, κάτι που θα δυσχεράνει έτι περαιτέρω την υπόθεση.
Μακρόν, Γιουνκέρ και…Συμβούλιο αρχηγών;
Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να συγκαλέσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρεθεί εξοπλισμένος πολιτικά με μία εθνική απόφαση για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουίνίου ή, στην περίπτωση ενός ακόμα ναυαγίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιδιώξει πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Αυτή την ώρα η Αθήνα διαθέτει αρκετά ισχυρές συμμαχίες. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι κατηγορηματικά υπέρ λύσης για το χρέος και μάλιστα έχει επεξεργαστεί δική του πρόταση που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη. Είναι μία πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επεξεργαστεί η επενδυτική τράπεζα Rothchild που αποτελεί σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό.
Πολλοί θυμούνται, άλλωστε, την επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι κατά την επιστροφή του από τη Λισαβόνα, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της συγκεκριμένης τράπεζας. Η επίσκεψη κρατήθηκε αρχικά μυστική αλλά την αποκάλυψε, τότε, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνηση επικρίθηκε.
Η Rothchild είναι γνωστό πως διατηρεί στενές σχέσεις με το νέο Γάλλο πρόεδρο αφού ο τελευταίος υπήρξε για σειρά ετών σημαίνον στέλεχός της.
Πέραν του Εμανουέλ Μακρόν και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έχει αναλάβει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης και στο πλαίσιο αυτό συνάντησε, χθες, τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Και η Κομισιόν διαθέτει σχέδιο ώστε να αποφευχθεί ένα ναυάγιο στο Eurogroup.
Τα διλήμματα στη Ν.Δ
Στη Ν.Δ, πάντως, επισήμως λένε πως δεν πρόκειται να προσφέρουν “σανίδα σωτηρίας” στον Αλέξη Τσίπρα μέσω ενός Συμβουλίου αρχηγών, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει “εθνική προτεραιότητα” τη ρύθμιση του χρέους και την ένταξη στο QE, κάτι που προκαλεί μία δύσκολα εξηγήσιμη “αντίφαση”. Γιατί να μην δεχθεί τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου;
Ιδιαίτερα όταν σύσσωμη η Ν.Δ επικαλείται τις τελευταίες μέρες την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Ορισμένοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την ακραία συγκρουσιακή τακτική του προέδρου του κόμματος επισημαίνουν: “Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνεργάστηκε ακόμα και με την Αριστερά γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στο συγκεκριμένο θέμα του χρέους το οποίο λέμε ότι αποτελεί εθνική προτεραιότητα;”
Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ
«Επτά χρόνια βαθιάς κρίσης, κατέδειξαν ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο, παρά τη πρόσκαιρη εκτίναξη λίγο πριν τη κρίση, είναι ένα μοντέλο που απέτυχε» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:
«Αν επιθυμούμε με ασφάλεια να οδηγήσουμε τη χώρα και την οικονομία έξω από τη κρίση, πρέπει να το επανασχεδιάσουμε, να το αναδιαμορφώσουμε, γιατί η επιστροφή στο 2009, πέρα από ουτοπία, αποτελεί και στρατηγικό λάθος».
«Σήμερα πιστεύω», είπε ο κ. Τσίπρας, «ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δίνεται η δυνατότητα να κουβεντιάσουμε ανοιχτά για αυτό. Να παραδεχτούμε λάθη και στρεβλώσεις και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, με περισσότερη νηφαλιότητα και λιγότερη ένταση».
«Η Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «έχει εκπληρώσει το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τους εταίρους και τους δανειστές της και για πρώτη φορά προσέρχεται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης διεκδικώντας από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Αναζητούμε μια συνολική συμφωνία, μια καθαρή λύση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όχι για λόγους επικοινωνίας ή μικροπολιτικής διαχείρισης αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να διαβεί το κατώφλι των αγορών με αξιώσεις. Με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και με βιώσιμο, καθαρό διάδρομο σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές, εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον.
Αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση, να δώσουν αυτή τη καθαρή λύση, η οποία θα εμπεδώνει την σταθερότητα, θα εγγυάται μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο στις αγορές χρήματος».
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η έξοδος αυτή θα γίνει «αρχικά και άμεσα με δοκιμαστικές εξόδους, οι οποίες όμως θα προετοιμάσουν το έδαφος ώστε από το Σεπτέμβρη του 2018 και ύστερα να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας μόνιμα και σταθερά από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.
Εδώ δεν κρίνονται οι επόμενες μέρες ή οι επόμενοι μήνες, ούτε μια εκλογική νίκη ή ήττα. Αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες.
Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι αλλά και ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο» τόνισε με έμφαση.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Eurogroup της 22ας Μαΐου, και υπογράμμισε ότι η πρόταση που υποβλήθηκε δεν έγινε αποδεχτή από την χώρα μας γιατί δεν εξασφάλιζε αυτά τα κριτήρια, «γεγονός που», όπως τόνισε, «αναγνώρισαν και πάρα πολλοί από τους εταίρους μας. Μια σειρά από χώρες όπως και η πλειοψηφία του διεθνούς τύπου αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της απέναντι στους δανειστές της», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «τώρα είναι καθήκον ηθικό αλλά και νομικό, των δανειστών, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε.
«Είναι λοιπόν αναγκαίο, και για αυτό εργαζόμαστε σκληρά, στο προσεχές διάστημα να γεφυρωθούν οι διαφορές και όλοι οι δανειστές μας και κυρίως η Ε.Ε και η ΕΚΤ, να καταλήξουν σε θετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»