Οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας διαφαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλες και πάρα πολλά εξαρτώνται, πλέον, από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όσο και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην εισαγωγική τοποθέτησή του, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και είναι χρέος των δανειστών και των θεσμών «να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις, που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας», «τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μία σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος».
Όπως υπογράμμισε, δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος για μία νέα μετάθεση του προβλήματος και σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις «για να γυρίσουμε οριστικά σελίδα». Τόνισε ότι το προσεχές Eurogroup οφείλει να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στη συζήτηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καθώς και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για μία συνολική και καθαρή λύση, η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές, τις οποίες και προσδιόρισε.
Αναλυτικά:
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που δόθηκαν λίγες μέρες πριν από την ΕΛΣΤΑΤ «και παρά τις γνωστές δυσκολίες, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση πόρρω απέχει από την εικόνα καταστροφής που εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο επιχειρείται να καλλιεργηθεί, τόσο από συστημικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας».
Ανέφερε, ειδικότερα, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 έκλεισε με μεγέθυνση 0,4% ενώ και τα επιμέρους ποσοτικά στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να επιστρέψει στην ανάπτυξη με σταθερούς και βιώσιμους όρους.
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως έχει σημειωθεί αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση, αύξηση στο λιανικό εμπόριο, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, αλλά και στη βιομηχανική παραγωγή.
Επίσης, τον Απρίλιο σημειώθηκε ρεκόρ προσλήψεων 15ετίας με περισσότερες από 92.000 προσλήψεις. Όπως υπογράμμισε, πριν από λίγο η ΕΡΓΑΝΗ ανακοίνωσε ότι το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων για τον Μάιο 2017 είναι θετικό κατά περίπου 89.000 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά, από το 2015 οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 220.000, χωρίς να υπολογίζεται το τελευταίο στοιχείο που έδωσε η ΕΡΓΑΝΗ πριν από λίγο στη δημοσιότητα, συμπλήρωσε.
Ο κ. Τζανακόπουλος αποσαφήνισε ότι «δεν ισχυρίζεται κανείς ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιλυθεί, ούτε ότι η κατάσταση δεν εξακολουθεί να είναι εύθραυστη». Όμως, όπως σημείωσε, αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση να τονιστεί «είναι ότι διαφαίνεται πως οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες. Και πάρα πολλά εξαρτώνται, πλέον, από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όσο και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί τον κύριο παράγοντα αβεβαιότητας, τόσο για τις αγορές χρήματος, όσο και για τους υπόλοιπους επενδυτές».
«Και είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας, όσο και των θεσμών», επισήμανε, «να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας». «Τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μία σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος», πρόσθεσε.
Διότι, εξήγησε, «πλέον, η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις αυτές και δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος για μία νέα μετάθεση του προβλήματος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες, αλλά και οι προϋποθέσεις για να γυρίσουμε οριστικά σελίδα και αυτή η ευκαιρία οφείλει να αξιοποιηθεί, όχι μόνο για το καλό της Ελλάδας, αλλά για το καλό ολόκληρης της Ευρώπης».
«Η Ελλάδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «από τη δική της μεριά, έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, ώστε και τυπικά, πλέον, να κλείσει η αξιολόγηση στο προσεχές Eurogroup, το οποίο οφείλει να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στη συζήτηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καθώς και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης».
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, εξακολουθεί να εργάζεται για μια συνολική και καθαρή λύση, η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές:
- Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.
- Θα πρέπει αυτά τα μέτρα να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
- Θα πρέπει να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών, αλλά και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο».
Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτή η τελευταία παράμετρος της συμφωνίας «είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αποτελεί το κλειδί για να συγκλίνουν οι προβλέψεις όλων των θεσμών και να γεφυρωθούν οι διαφορές που προέκυψαν στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, ενώ αποτελεί και ένα από τα κεντρικά σημεία της τρέχουσας συζήτησης».