Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές όταν το κόστος δανεισμού μειωθεί κάτω από το 5%. Παράλληλα, αναφέρεται ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιλάμβανε ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters, αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το εάν η Αθήνα μπορεί να καταλήξει με τους Ευρωπαίους και το Νομισματικό Ταμείο σε μια αρκετά καλή συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, ώστε να πειστεί η ΕΚΤ, που συνεδριάζει την Πέμπτη, και να ανάψει το πράσινο φως για επιστροφή στις αγορές.
«Μια επιστροφή στις αγορές με ένα πενταετές ομόλογο πρέπει να γίνει με επιτόκια κάτω του 5%» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Το 5ετές ομόλογο στην παρούσα φάση βρίσκεται περίπου στο 5,9% σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Οι επενδυτές ομολόγων εκτιμούν πως αυτό θα μπορούσε να υποχωρήσει κάπου μεταξύ 0,75% και 1,5% αν η ΕΚΤ ξεκινούσε να αγοράζει ελληνικό χρέος.
«Αλλά πιστεύω πως ένα σήμα της ΕΚΤ ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα θα ήταν σίγουρα ένας καταλύτης που θα έσπρωχνε τις αποδόσεις σε αυτή τη ζώνη», σημείωσε.
Αν και η ΕΚΤ θα αποτελούσε αναμφίβολα ένα σημαντικό στήριγμα για τους επενδυτές σε περίπτωση που επιδεινωνόταν ξανά η κατάσταση στην Ελλάδα, η πραγματική ποσότητα ελληνικών ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ είναι σχετικά μικρή.
Ελληνικές πηγές εκτιμούν πως μπορεί να είναι 2 με 3 δισ. ευρώ φέτος. Το ποσό αυτό είναι περίπου το 10% της 28 δισ. ευρώ αγοράς των ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με την Societe Generale.
«Θεωρούμε ότι είμαστε ακόμα 75 μονάδες βάσης μακριά από το σημείο που μπορεί η Ελλάδα να κάνει διάλογο για επιστροφή στις αγορές» τονίζει η BlueBay Asset Management, η οποία κατέχει ελληνικό χρέος.
Η εταιρεία προσθέτει ότι «ένα σήμα της ΕΚΤ θα είχε καταλυτικό ρόλο ώστε να… σπρώξει τα επιτόκια σε αυτή τη ζώνη μεγέθους».
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr