Στον απόηχο των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων, σε Μάντσεστερ και Λονδίνο, οι οποίες διέκοψαν την προεκλογική εκστρατεία διεξάγονται σήμερα στη Μ. Βρετανία οι βουλευτικές εκλογές. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7.00 τοπική ώρα (9.00 ώρα Ελλάδος) και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 8 το βράδυ (10 ώρα Ελλάδος).
Η τζιχαντιστική βία ανέδειξε το θέμα της ασφάλειας σε πρωτεύον: ο Τζέρεμι Κόρμπιν έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει την παραίτηση της Μέι, κατηγορώντας την ότι ευθύνεται για τις περικοπές στην αστυνομία την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών (2010-16).
Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης μειώθηκε στο μισό, στις πέντε εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar που δημοσιεύθηκε μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η Kantar ανέφερε ότι το ποσοστό των Τόρις βρίσκεται στο 43%, παρέμεινε δηλαδή αμετάβλητο από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ιδίας, την 31η Μαΐου, όμως το ποσοστό των Εργατικών αυξήθηκε στο 38%, δηλαδή κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες.
«Από τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας είδαμε μια φυγή (των ψηφοφόρων) από τους Συντηρητικούς προς τους Εργατικούς στις ηλικίες κάτω των τριάντα ετών, αλλά και μεταξύ των προχωρημένων μεσηλίκων», διευκρίνισε η εταιρεία.
Η έρευνα διεξήχθη μέσω Διαδικτύου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.159 ψηφοφόρων μεταξύ 1ης και 7ης Ιουνίου, δηλαδή τόσο πριν αλλά και αφού διαπράχθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο την 3η Ιουνίου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Άλλες τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν κατέδειξαν επίσης προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών, το οποίο κυμάνθηκε μεταξύ των οκτώ και των δώδεκα εκατοστιαίων μονάδων.
Πάντως το 2015 οι εταιρίες δημοσκοπήσεων προέβλεψαν εν πολλοίς ότι δεν θα υπήρχε απόλυτη πλειοψηφία, με το Εργατικό πιθανόν να ήταν το πρώτο κόμμα. Η νίκη και η πλειοψηφία- των Συντηρητικών αποτέλεσε σοκ για τους δημοσκόπους.
Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια με την αναπληρώτρια επίτροπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου να κάνει λόγο για πρωτοφανείς συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών:
«Το επίπεδο απειλής παραμένει κρίσιμο, οπότε επιμένουμε να ζητάμε από τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή και να αναφέρει τις ανησυχίες του στην αστυνομία».
Το ιστορικό διαζύγιο, για το οποίο υποτίθεται έγιναν όλα, παραδόξως δεν είχε παρά πολύ περιορισμένη θέση στις πολιτικές αψιμαχίες. Συχνά μάλιστα δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα που έδινε τη δυνατότητα στους ηγέτες των κομμάτων να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν είναι σε θέση να οδηγήσουν με ασφάλεια τη χώρα εκτός της ΕΕ.
“Αν και ήταν μια προεκλογική εκστρατεία για το Μπρέξιτ, το θέμα αυτό χάθηκε πολύ γρήγορα από τα ραντάρ” υπογράμμισε ο Δρ. Μπάρμπερ του Πανεπιστημίου Σάουθ Μπανκ του Λονδίνου. “Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι αντί να ξανανοίξουν τη συζήτηση, η Μέι και ο (ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι) Κόρμπιν επικεντρώθηκαν στο ποιος είναι ο ικανότερος να διαπραγματευτεί” με τις Βρυξέλλες.
Ακολουθεί ένας οδηγός για την εκλογική διαδικασία:
- Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 10 το βράδυ (24.00 ώρα Ελλάδας). Η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική.
- Η Βρετανία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η βασική αρχή για κάθε εν δυνάμει κυβέρνηση είναι να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών που εκλέγονται στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων.
- Οι εθνικές εκλογές είναι επομένως οι εκλογές για τη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν ένα μέλος του κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί την τοπική τους εκλογική περιφέρεια, η οποία κατά μέσο όρο έχει περίπου 72.000 ψηφοφόρους.
- Βάσει του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας, εκλέγεται όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους. Δεν υπάρχει σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης για τους υποψηφίους που έρχονται δεύτεροι σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
- Προκειμένου να προκύψει μια πλειοψηφική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει θεωρητικά να κερδίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρακτικά, το όριο για την πλειοψηφία είναι περίπου 323, καθώς το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν δεν καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο του Λονδίνου τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία.
- Το κόμμα που θα κερδίσει την πλειοψηφία θα επιδιώξει να εφαρμόσει τις πολιτικές που εξήγγειλε κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Κατά συνθήκη, το μη αιρετό σώμα της άνω βουλής, η Βουλή των Λόρδων, δεν παρεμποδίζει πολιτικές που εξαγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.
- Εάν η κυβέρνηση έχει μια μικρή πλειοψηφία ή πρέπει να συμμετάσχει σε κάποιο συνασπισμό, η ικανότητά της να ηγηθεί της χώρας τυπικά θα τεθεί σε δοκιμασία κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας με αφορμή την Ομιλία της Βασίλισσας ? μια ομιλία στην αρχή της κοινοβουλευτικής θητείας που παρουσιάζει την νομοθετική ατζέντα που έχει προετοιμαστεί από την μελλοντική κυβέρνηση.
- Η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές στη Βρετανία έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1950, όταν ήταν πάνω από 80%. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις γενικές εκλογές του 2015 ήταν 46,4 εκατ. Η συμμετοχή ήταν 66,4%, η υψηλότερη από το 1997.
- Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη στο δημοψήφισμα του 2016 για την παραμονή ή την αποχώρηση από την ΕΕ, με το 72,2% των 46.500.001 ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες. Η προθεσμία για την εγγραφή ψηφοφόρων ήταν η Δευτέρα 22 Μαΐου. Μόνο σε μία ημέρα, η εκλογική επιτροπή έλαβε 622.000 αιτήσεις.
- Η μεγαλύτερη αύξηση στις αιτήσεις εγγραφής παρατηρήθηκε μεταξύ των νέων, καθώς την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας κατατέθηκαν σχεδόν 250.000 αιτήσεις από ψηφοφόρους κάτω των 25 ετών. Το 2015, η συμμετοχή ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 ετών ήταν μόλις 43%.
- Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει δημοσκοπικά μεγαλύτερη απήχηση στους νέους ψηφοφόρους, ενώ οι Συντηρητικοί του Μαΐου είναι πιο δημοφιλείς στις μεγαλύτερες ηλικίες.
- Συνολικά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα κάτω των 25 ετών έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μετά την ανακοίνωση των εκλογών τον Απρίλιο, σε σύγκριση με περίπου 700.000 την ίδια περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015. Λιγότεροι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών έχουν εγγραφεί αυτή τη φορά σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.
- Η Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι περίπου το 30% των ατόμων κάτω των 34 ετών δεν είχε εγγραφεί σε σύγκριση με το 4% των ψηφοφόρων άνω των 55 ετών.
- Η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει την εξουσία να αποπέμψει έναν πρωθυπουργό ή να επιλέξει προσωπικά τον διάδοχό του, ωστόσο το δικαίωμα αυτό δεν έχει ασκηθεί από μονάρχη από το 1834 και η παράδοση αυτή θεωρείται ξεπερασμένη. Η βασίλισσα συνηθίζει να μην εμπλέκεται στην πολιτική των κομμάτων και ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης είναι ένα θέμα που επιλύεται από τα ίδια τα κόμματα.