Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, συνεδριάζουν σήμερα στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας οι τεχνοκράτες των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα εξετάσουν τα τελευταία 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το «πακέτο» της β’ αξιολόγησης αλλά και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος δηλώνει σε συνέντευξή του ότι την επόμενη βδομάδα (σ.σ. στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου) θα υπάρξει συμφωνία σε ποσοστό πάνω από 95% και πως το ΔΝΤ θα συναινέσει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά μόλις εξειδικευθούν τα μέτρα για το χρέος.
Αυτή φαίνεται να είναι και η πρόθεση του Βερολίνου: το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα αλλά θα καταβάλει τις δόσεις προς την Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Με τον τρόπο αυτό ο Σόιμπλε μεταθέτει τις οριστικές αποφάσεις για αργότερα και θα προωθεί το λεγόμενο «Stand-by Agreement».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, συναντήθηκε χτες με τους ομολόγους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Κάρλο Πάντοαν αλλά και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, προωθώντας την ανάγκη για λύση στις 15 Ιουνίου.
To Παρίσι έχει καταθέσει πρόταση που προβλέπει ουσιαστικά έναν μηχανισμό ο οποίος θα παρακολουθεί ανά πενταετία την πορεία της ανάπτυξης και βάσει αυτού θα αποφασίζεται η επέκταση και η εμβάθυνση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για ελάφρυνση του χρέους.
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Concordia, κατέθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους πρόταση να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη», επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα δημιουργήσει «θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσει τελικά στην πράξη τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών».
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε μάλιστα την πρόταση αυτή προς τους Μέρκελ και Μακρόν, επισημαίνοντας ότι «τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας όσο και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης, την Ευρώπη που δεν θα επιμένει μονοσήμαντα στη λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Τουλάχιστον αυτό διακηρύττουν. Είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι οι διακηρύξεις μπορούν να γίνουν πράξη».
Οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα αφορούν:
■ Τον επανυπολογισμό και την επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016). Η προαπαιτούμενη ενέργεια προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ώς τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν.
■ Τη νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
■ Τις ενέργειες που αφορούν τα οικονομικά της ΔΕΗ, καθώς και την προώθηση της μελέτης επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
■ Την επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.
■ Διάφορες εκκρεμότητες με το Ελληνικό, όπως η επίλυση ζητημάτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, η οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών καζίνων στην Αττική και ο ορισμός ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές.
■ Ένα μέρος της δευτερεύουσας νομοθεσίας από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ρυθμίζει τη δράση των διαχειριστών αφερεγγυότητας.
■ Το δελτίο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.
Πηγή: efsyn.gr