«Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι σημείο καμπής και δείχνει το τέλος του τούνελ για την ελληνική κρίση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας πως η απόφαση του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους «έχει υποτιμηθεί» κι αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα μπροστά».
Ο κ. Γκουαλτιέρι διαπίστωσε πρόοδο οικονομική, αλλά και σε επίπεδο κλίματος και βλέπει να οικοδομείται εμπιστοσύνη, με θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ερμήνευσε την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος ως «αύξηση της ικανότητας της χώρας να συλλέγει φόρους» και να πατάξει τη φοροδιαφυγή, που είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Σχολιάζοντας την απάντηση του Μάριο Ντράγκι στον Νίκο Χουντή, ότι η Ελλάδα δεν έχει τις προϋποθέσεις να μπει στην ποσοτική χαλάρωση, είπε ότι η απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ χρειάζεται «πιο προσεκτική ανάγνωση» και μιλάει μόνον για σήμερα, αναμένοντας «την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και όχι τη λήψη πρόσθετων μέτρων».
Ο κ. Γκουαλτιέρι επισκέφθηκε την Ελλάδα ως επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του ΕΚ που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και έχει συσταθεί κατόπιν αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού, προκειμένου να προσδώσει περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο στην πορεία του προγράμματος.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του είχε σειρά επαφών με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδας και επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Ερ. Είστε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχατε στην Αθήνα με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση;
Απ. Ήταν μια πολύ θετική αποστολή. Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Είδαμε μια βελτιωμένη κατάσταση οικονομικά, αλλά και ως ευρύτερη αίσθηση, που δείχνει ότι είμαστε κοντά στο τέλος του τούνελ, μετά από πολλά δύσκολα χρόνια.
Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι ένα σημείο καμπής. Πρέπει να πω ότι έχει υποτιμηθεί αυτό που αποφασίστηκε για την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο ασφαλώς πρέπει να εξειδικευτεί, αλλά είναι ήδη ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης αξιολόγησης, τον Μάιο του 2016. Πιστεύω ότι αυτό το κλείσιμο ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αγορές για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, με θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και την ανάπτυξη της αγοράς. Είδαμε βεβαίως, όπως σε κάθε δημοκρατική χώρα, ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές θεωρήσεις. Είναι φυσιολογικό όταν διαφορετικά κόμματα συζητούν για καλύτερα μέτρα και βέβαια δεν θέλω να αναμειχθώ στην ελληνική πολιτική.
Ερ. Ποια διαφορά βρίσκετε ανάμεσα στην προηγούμενη επίσκεψή σας στην Ελλάδα και στην τωρινή;
Απ. Η διαφορά είναι ακριβώς ότι είχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ότι είχαμε την ολοκλήρωση δύο σημαντικών ευρωπαϊκών αξιολογήσεων και με τη δεύτερη, έχουμε την αίσθηση ότι ανοίγει ένας δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους.
Είχαμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ύψους 20 δισ. ευρώ, τα οποία ήδη εφαρμόζονται και τώρα προχωράμε στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα είναι σημαντικά. Επίσης, έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις οι οποίες αρχίζουν να αποφέρουν αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η υπερεπίδοση της χώρας ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, πολύ παραπάνω από τον στόχο, είναι καθαρή ένδειξη βελτίωσης της ικανότητας της χώρας να συλλέξει φόρους και να πατάξει την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και για τη μείωση της φορολογίας.
Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι καλύτερη χωρίς τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γιατί η αβεβαιότητα για την αξιολόγηση περιόρισε τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά τώρα ήδη βλέπουμε θετικούς αριθμούς γι΄ αυτόν τον χρόνο και τον επόμενο, για τον ρυθμό της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, που είναι ακόμη ψηλά, αλλά υπάρχει βελτίωση.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι επίσης σημαντικές για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητά της και όχι να οδηγείται μόνον στον χαμηλού κόστους τομέα της αγοράς.
Χρειάζεται ο συνδυασμός του ελληνικού πλούτου, όπως η ομορφιά της χώρας, ο πολιτισμός, η αυθεντικότητα και η μοναδικότητα ορισμένων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Ακούσαμε ενδιαφέρουσες ιδέες και projects για την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγωγικού μοντέλου, ασφαλώς χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά και ασφαλώς απαιτείται σοβαρή αναπτυξιακή στρατηγική από την πλευρά της Ευρώπης.
Παρέλειψα επίσης να σας πω, ότι η Ελλάδα έγινε ο ηγέτης στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, θέμα που αρχικά αποτελούσε αδυναμία της Ελλάδας και τώρα βρίσκεται στην κορυφή, κι αυτό είναι καλό στοιχείο γιατί η σπατάλη ευρωπαϊκών χρημάτων όταν είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Ερ. Τι αναμένετε για το προσεχές μέλλον;
Απ. Αναμένω βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης, της απασχόλησης και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, θα βγει από το πρόγραμμα και θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση της διακυβέρνησης, της παραγωγικής της δομής και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης με ανταγωνιστική οικονομία από τη μια πλευρά, αλλά και με κοινωνική συνοχή από την άλλη. Απαιτούνται και τα δύο.
Ερ. Πότε βλέπετε την επιστροφή στις αγορές;
Απ. Νομίζω ότι βλέποντας την τρέχουσα κατάσταση, οι συνθήκες σύντομα θα οδηγήσουν την Ελλάδα στις αγορές
Ερ. Ως προς τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ότι η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στην ποσοτική χαλάρωση, είπατε ότι είναι υπερτιμημένη.
Απ. Ναι, βέβαια. Ο Ντράγκι απλά είπε ότι η απόφαση του Eurogroup για το χρέος είναι ένα βήμα μπροστά και είπε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων -δεν είπε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα- γιατί περιλαμβάνονται πολύ περιληπτικά στο ανακοινωθέν, προκειμένου να κάνει τη δική της εκτίμηση πρόσβασης.
Δεν είπε ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει μέρος στο QE. Είπε ότι σήμερα δεν υπάρχει ένας αριθμός αντικειμενικών απαιτουμένων. Ο Ντράγκι είπε απλώς ότι αυτά τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, αλλά δεν είπε ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στην ανάγνωση αυτής της επιστολής, η οποία είναι μόνον μια επανάληψη αυτών που είχε πει και στο παρελθόν και αυτά θα λέει έως ότου υπάρξουν οι απαιτούμενες συνθήκες. Δεν είπε ότι αυτές οι συνθήκες δεν θα επιτευχθούν.