«Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα, και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν. Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις»…
Είναι από τους ποιητές που απάντα ανατρέχουν οι έλληνες κυρίως τις στιγμές των έντονων δονήσεων (εσωτερικών αλλά και κοινωνικών). Έχει όμως και μια εμβέλεια διεθνή και αστραφτερή που κάνει την ποίηση του αλλά και το στοιχείο της ελληνικότητας αναγνωρίσιμο και διαρκές. Το σύνολο του αρχείο του που καταγράφει όλα όσα κάνουν τον Καβάφη σπουδαίο και διεθνή, αποκτήθηκε από το ίδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο της κοινωφελούς δράσης του, σε μια ενέργεια που το Ίδρυμα χαρακτηρίζει εθνικής σημασίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Το αρχείο, το οποίο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση στα ελληνικά γράμματα, περιλαμβάνει ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφά, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Πιο συγκεκριμένα: α). ποιήματα (πρωτότυπα, μεταφράσεις, σχόλια σε ποιήματα κλπ.), β). πεζά λογοτεχνικά και φιλολογικά, γ). ιδιωτικά (αλληλογραφία, ημερολόγια, δημόσιος και κοινωνικός βίος κλπ.), δ). Αρχείο Αλεξανδρινής Τέχνης (του περιοδικού που εξέδιδε ο ποιητής) και ε). αρχείο Σεγκόπουλου (αρχειακά κατάλοιπα σχετικά με τον Καβάφη του κληρονόμου του Αλέκου Σεγκόπουλου και της συζύγου του Ρίκας Σεγκοπούλου, πρώτης επιμελήτριας του αρχείου). Στην κατοχή του Ιδρύματος Ωνάση περνά όλος ο πλούτος του αρχείου του ποιητή, το οποίο συνιστά το μεγαλύτερο κλειστό σύνολο αρχειακών τεκμηρίων για τον βίο και το έργο του. Το αρχείο που οργάνωσε ο ίδιος ο Καβάφης αποτελεί έργο ακριβολογίας και συνιστά κύριο μέσο αυτοπροσδιορισμού του.
Πηγή: iefimerida.gr