Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο και κατ’ επέκταση και στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίσουν ομαλή και επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, γεγονός που θα δημιουργήσει τις βάσεις για την τελική απαγκίστρωση από τα μνημόνια.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και η σημερινή δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και «συμβουλές» και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών».
Προφανής επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη προετοιμασία, χωρίς αυτή να δημιουργήσει αναταραχή ή να προκαλέσει προβλήματα στην καθ’ όλα θετική πορεία που προδιαγράφεται για την ελληνική οικονομία μετά τη συμφωνία του Eurogroup.
Το κλίμα πάντως είναι γενικώς θετικό και αποτυπώνεται τόσο στις δηλώσεις αξιωματούχων όσο και στην εικόνα των αγορών με τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να έχουν πέσει κάτω από το 5% συγκριτικά με τα γερμανικά ενώ και οι αποδόσεις βρίσκονται λίγο πάνω από το 5%. Η τελική απόφαση όμως δεν αναμένεται να ληφθεί πριν συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες και διασφαλιστεί όχι μόνο η επιτυχία του καθοριστικού εγχειρήματος, εξάλλου το ενδιαφέρον των επενδυτών διαγράφεται μεγάλο και μόνο στο ενδεχόμενο μια τέτοιας κίνησης, αλλά και η σταθερή συνεχεία χωρίς απρόοπτα και πισωγυρίσματα.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αλλά και επενδυτές υπάρχουν δύο βασικοί ενθαρρυντικοί λόγοι: Η ολοκλήρωση του προγράμματος που απομακρύνει την αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία αλλά και το γεγονός ότι το επιτόκιο στο πενταετές ελληνικό ομόλογο (είναι υψηλότερο συγκριτικά του ιρλανδικού και πορτογαλικού) προσφέρει μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας.
Στο πλαίσιο της σωστής προετοιμασίας εντάσσεται και η επίσκεψη του Γιώργου Χουλιαράκη στο Λονδίνο όπου στο επόμενο τριήμερο θα έχει εντατικές επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών Οίκων. Ανάλογες επισκέψεις με συναντήσεις είχαν πραγματοποιηθεί πρόσφατα από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο επίσης στο Λονδίνο αλλά και τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Ουάσιγκτον
Την ίδια ώρα υπέρ της εξόδου στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος συνηγορούν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ ο οποίος υπενθύμισε πως και άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα προσαρμογής επέστρεψαν στις αγορές πριν τελειώσουν τα μνημόνια.
Αλλά και ο κατ’ άλλα πολέμιος των ελληνικών θέσεων Πόλ Τόμσεν φαίνεται πως υπερθεματίζει λέγοντας ότι θα είναι ευπρόσδεκτη μια έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Η Αθήνα πάντως σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες με το ΔΝΤ απέστειλε επιστολή με την οποία ζητά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα αναλαμβάνοντας παράλληλα τις δεσμεύσεις που τις αναλογούν. Όπως και να’ χει αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εξεταστεί από το Ταμείο στις 20 Ιουλίου.
Παράλληλα στην Ελλάδα ξέσπασε αντιπαράθεση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε και πάλι ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας. Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας χαρακτήρισε παράξενες τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος μιλώντας στη Wall Street Journal είπε ότι είναι νωρίς για έξοδο και δεν χρειάζεται να συμβεί αυτό φέτος.
«Μου φαίνεται λίγο παράξενη η δήλωση του κ. Στουρνάρα» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε: «Η εικόνα που που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι μια εικόνα θετική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό καταγράφεται διεθνώς. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος από επίσημα χείλη να μειώνονται αυτές οι προοπτικές ή να δημιουργείται και η παραμικρή αμφιβολία. Ως προς τούτο, θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να γίνει αυτή η δήλωση από τον κ. Στουρνάρα».