Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακοτρύπης, δήλωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση «κρατά χαμηλούς τόνους και υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για τους υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ».
Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση από το γεγονός ότι η πρώτη ημέρα της τοποθέτησης της πλατφόρμας “West Capella” με το γεωτρύπανο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κύλησε ομαλά.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών τα επικρατέστερα ήταν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μας προκαλεί με τον ένα ή άλλο τρόπο», ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί στο ΡΙΚ και υπέδειξε ότι «είναι πιο σωστό να εστιάσουμε στις δικές μας ενέργειες».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι καλύτερη απάντηση για αυτές τις προκλήσεις είναι το διεθνές δίκαιο, ενώ ανέφερε ότι 180 άτομα και προσωπικό του υπουργείου Ενέργειας βρίσκονται πάνω στην πλατφόρμα και εξήγησε ότι ο χώρος είναι συνδεδεμένος με οθόνη, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο.
Επίσης, δήλωσε ότι τα δεδομένα των γεωτρήσεων είναι δεδομένα του κράτους και δεν μπορούν να δημοσιευτούν, πριν να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, πράγμα που αναμένεται, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Δεν αναμένουμε μεγάλη ανακάλυψη, αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί είναι η πρώτη γεώτρηση σε πετρώματα που προσομοιάζουν του αιγυπτιακού Ζor», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.
Εξήγησε ότι αν αποδειχθεί ότι βορειότερα του Ζor σε ανάλογα πετρώματα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχουν υδρογονάνθρακες, τότε θα σημαίνει πάρα πολλά για άλλες ανάλογες δομές που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Αυτή η γεώτρηση θα μας δείξει, αν μετανάστευσε το υλικό βορειότερα», πρόσθεσε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας Ισραήλ Τουρκίας στα ενεργειακά, ο κ. Λακκοτρύπης παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε την υλοποίηση των σχεδιασμών μας.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και τέως στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την χάραξη των ΑΟΖ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το κοίτασμα «Ονησίφορος» στο τεμάχιο 11 είναι ελπιδοφόρο.
Σε δηλώσεις στον ραδιοσταθμό Active o Σόλωνας Κασίνης είπε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά και θα φθάσει στον προσδοκώμενο στόχο, δηλαδή, σε ουσιαστικά αποτελέσματα για το μέλλον της Κύπρου.
Ο κ. Κασίνης είπε ότι τα ευρήματα τα οποία είναι στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ «οδήγησαν και στη δική μας επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα παρομοίου τύπου κοίτασμα στο τεμάχιο 11». Για αυτό, σημείωσε o όμιλος ΤΟΤΑL επέστρεψε και διεκδίκησε το συγκεκριμένο τεμάχιο.
Τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής, επεσήμανε ο Σόλωνας Κασίνης, απέδειξαν ότι υπάρχει φυσικό αέριο και στα ασβεστολιθικά πετρώματα.
Υπάρχουν, είπε δομές, που χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Η προσπάθεια που γίνεται τώρα εξήγησε, είναι πολύ διαφωτιστική για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τέλος, δήλωσε ότι «θα βρούμε σημαντικές ποσότητες».