Τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις στην κεντροαριστερά. Η τελευταία έκπληξη είναι η απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη να διεκδικήσει την ηγεσία νέου φορέα της κεντροαριστεράς σε εκλογή από τη βάση που έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο από την Δημοκρατική Συμπαράταξη
Δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη δημαρχία ακόμη και αν εκλεγεί παρόλο που γνωρίζει ότι οι αντίπαλοί του εκεί θα χτυπήσουν, ενώ έχει ήδη λάβει διαβεβαιώσεις από τον Νίκο Αλιβιζάτο, επικεφαλής της επιτροπής πιστοποίησης των διαδικασιών, ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Ο ίδιος δεν θέλει ασφυκτικές προθεσμίες και προκρίνει όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές διαδικασίες, γνωρίζοντας ότι η υποψηφιότητά του θα αποδώσει εάν η κοινωνική συμμετοχή υπερβεί τη δύναμη των μηχανισμών.
Από την Χ.Τρικούπη χαρακτηρίζουν “καλοδεχούμενη” την υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη σημειώνοντας ότι “εμποδίζει τη δημιουργία κομματιδίων και γκρουπούκουλων”. Η Φώφη Γεννηματά θα διεκδικήσει την ηγεσία απέναντί του με βασικό επιχείρημα ότι η ίδια άνοιξε το δρόμο για κάτι μεγάλο αλλά, έχοντας όμως χάσει το απόλυτο πλεονέκτημα στη μάχη αφού θα πρέπει να αναμετρηθεί με έναν υποψήφιο που δεν προέρχεται από τζάκι ή από τον κομματικό σωλήνα αλλά έχει μεγάλη κοινωνική αποδοχή, όπως φάνηκε στις δύο εκλογικές του νίκες για τη δημαρχία της Αθήνας.
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ηγείται της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην “Νέα Σελίδα”, τονίζει ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη γιατί πρέπει να ανοίξει η παράταξη σε ευρύτερες δυνάμεις και ότι έχει σημασία έχει τώρα να τηρηθούν κανόνες διαφάνειας και ανοιχτών διαδικασιών. “Ολοι μέσα να προχωρήσουμε παρακάτω”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Με την συμμετοχή του Γ. Καμίνη στο πολιτικό παιχνίδι αλλάζουν όλα, όχι μόνο στον ενδιάμεσο χώρο.
-Στην ΝΔ έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν αφού ο Καμίνης μπορεί να απευθυνθεί σε ένα εκσυγχρονιστικό, προοδευτικό ακροατήριο το οποίο θεωρούν δικό τους, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη δύσκολη θέση αφενός να τον χειροκροτεί για τον μεταρρυθμιστικό του λόγου και να ονειρεύεται δυνητικές συνεργασίες, αφετέρου να φοβάται απώλεια ψήφων.
-Στον ΣΥΡΙΖΑ θυμούνται τον Γ. Καμίνη ως εμβληματική φυσιογνωμία του μετώπου του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015 και θεωρούν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ψήφους από το δικό τους χώρο. Αντιλαμβάνονται, πάντως, ότι η κεντροαριστερά βγαίνει από τη μιζέρια της με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη.
-Το Ποτάμι και η Ωρα Αποφάσεων θα υποχρεωθούν να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους αφού η άρνηση συμμετοχής στην προσπάθεια δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον -ούτε προσχηματικά- ορθολογική βάση. Σε εντελώς δεύτερο πλάνο περνά πλέον ο θόρυβος γύρω από ενδεχόμενη πολιτική πρωτοβουλία του Ευ. Βενιζέλου στο “προοδευτικό κέντρο”.
Τα ερωτήματα που κυκλοφορούν στο παρασκήνιο αφορούν τις αντοχές του Καμίνη, αν μπορεί να παίξει με κανόνες ΠΑΣΟΚ, και τις πραγματικές προθέσεις της Χ. Τρικούπη, αν πράγματι θέλουν την αλλαγή του σκηνικού με την εμφάνιση ενός “ξένου” ή αν απλώς κάνουν πως τη θέλουν.
Δυο κόμματα;
Πριν γίνει γνωστή η υποψηφιότητα Καμίνη ήταν σοβαρή η πιθανότητα να είχαμε τον Δεκέμβριο δύο ιδρυτικά συνέδρια για δύο νέα κόμματα. Το πρώτο θα ήταν αυτό που έχει εξαγγείλει ήδη η “Δημοκρατική Συμπαράταξη”, αφού έχει προηγηθεί εκλογή ηγεσίας από τη βάση τον Οκτώβριο. Και το δεύτερο θα ήταν εκείνο που ετοιμαζόταν να εξαγγείλει στις αρχές Σεπτεμβρίου η κίνηση “Ωρα Αποφάσεων” με την Α. Διαμαντοπούλου και τον Γ. Φλωρίδη να είχαν αποδεχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τρίτο πρόσωπο για επικεφαλής, τον Μιχάλη Μπλέτσα, διευθυντή πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, ένας από τους εφευρέτες του υπολογιστή των 100 δολαρίων. Εκφράζει το “νέο” και την “αριστεία”, έχει εμπλακεί από χρόνια σε συζητήσεις για την ανασυγκρότηση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, στήριξε την Α. Διαμαντοπούλου ως υπουργό Παιδείας και μια συζητήσή τους που αναρτήθηκε πρόσφατα στο youtube έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες views.
Στο μεταξύ θα είχε ανοίξει τα χαρτιά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, με το Ποτάμι αμφίθυμο. Οι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλλης δείχνουν να προτιμούν τη διαπραγμάτευση με την Δημοκρατική Συμπαράταξη για ένα νέο συμμαχικό σχήμα, ο Γρ. Ψαριανός και στελέχη όπως η Α. Λυμπεράκη και ο Γ. Μεϊμάρογλου φαίνεται πως επέλεγαν τον άλλο δρόμο, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που προσβλέπουν σε ένα κάλεσμα του Κυρ. Μητσοτάκη.
Στην “Ωρα Αποφάσεων” είχαν αποφασίσει να κάνουν το βήμα, είτε το Ποτάμι επιλέξει τη σύμπλευση μαζί τους είτε όχι. Εχουν πάνω από 3500 μέλη σε όλη την Ελλάδα και παρά την αποχώρηση του Γ. Ραγκούση που ανταποκρίθηκε στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θεωρούσαν ότι μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις ζωτικό πολιτικό χώρο στο προοδευτικό κέντρο, το οποίο επικαλείται και ο Ευ. Βενιζέλος, με τον οποίο βρίσκονται πολύ κοντά.
Ομως όλες αυτές οι εντατικές διεργασίες έχασαν τη σημασία τους από την Παρασκευή το απόγευμα, όταν έγινε γνωστό ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα τολμήσει το αδύνατο, να προσπαθήσει για την ενότητα της κατακερματισμένης και κακοποιημένης σοσιαλδημοκρατίας ελληνικού τύπου.
Πηγή: Νέα Σελίδα