Μέσα σε μια βδομάδα θα έχει γίνει, με τη χρήση και δορυφορικών εικόνων, η οριοθέτηση των καμένων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, από την πυρκαγιά των τελευταίων ημερών. Επίσης, μέχρι 15 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει εκπονήσει μελέτες για τα έργα που απαιτούνται ώστε να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η πληγείσα περιοχή. Στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν, το αργότερο, αρχές Οκτώβρη.
Αυτά αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων στη σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, στελέχη των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Στη σύσκεψη, που εξειδίκευσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη χθεσινή διυπουργική, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έγινε επίσης αποτύπωση της έκτασης των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού, τα ολοσχερώς καταστραφέντα οικήματα είναι έξι και οι οικογένειες που διένειμαν σ΄αυτά ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, ενώ σύντομα θα μεταφερθούν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Μικρότερες ζημιές έχουν υποστεί και άλλα 15 σπίτια, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή.
Επίσης, σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Αττικής συζητήθηκαν και εξετάζονται «κι εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να ελαχιστοποιήσουμε την επανάληψη τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών».
Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ότι υπουργεία, περιφέρεια, δήμοι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αντιμετώπιση των προβλημάτων, να επουλωθούν οι πληγές» από την πυρκαγιά. Αφήνοντας αιχμές για την κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισε «μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα και όχι οι εντυπώσεις. Αυτή είναι δουλειά άλλων» είπε.
Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ακόμη ότι «όλος ο μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί» και επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι σε σύντομο χρόνο «θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στα άμεσα μέτρα που λαμβάνονται για να αποφευχθούν καταπατήσεις, όπως η οριοθέτηση και η κήρυξη ως αναδασωτέων αυτών των περιοχών αλλά και για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά την εκπόνηση των αντιπλημμυρικών μελετών θα καταρτισθούν αμέσως και οι αντίστοιχες για την αναδάσωση των καμένων εκείνων περιοχών που δεν μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο.
Σύσκεψη και στο δασαρχείο υπό τον Σ. Φάμελλο
Η άμεση εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και από την πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αποφασίστηκε την Πέμπτη σε συνάντηση εργασίας στο δασαρχείο Καπανδριτίου, ύστερα από πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.
Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η εφαρμογή -σε όλες τις καμένες εκτάσεις πανελλαδικά- των δράσεων αποκατάστασης του δασικού οικοσυστήματος και προστασίας από πλημμύρες και διάβρωση.
Ειδικότερα, αντικείμενο της συνάντησης εργασίας και των αποφάσεών της ήταν:
- Η οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων, εντός των επόμενων ημερών, με την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας.
- Η κήρυξη της πληγείσας περιοχής ως αναδασωτέας, λαμβάνοντας υπόψη την οριοθέτηση, τους δασικούς χάρτες που βρίσκονται σε ανάρτηση ή είναι θεωρημένοι, επιτόπιες αυτοψίες και τα δεδομένα των υπηρεσιών δόμησης των ΟΤΑ.
- Η εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για τη βοσκή, το κυνήγι και άλλες δραστηριότητες, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία αναδάσωσης της περιοχής.
- Ο άμεσος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για την προστασία ιδιαίτερα των οικισμών, για την αποσόβηση πλημμυρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο, με ίδιους πόρους και τεχνογνωσία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων, εντός του Σεπτεμβρίου.
- Η εξασφάλιση οικονομικών πόρων, πλαισίου σύμβασης και επιβλέπουσας υπηρεσίας για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου, πριν από τη χειμερινή περίοδο.
- Η εκπόνηση μελέτης αναδάσωσης στις πληγείσες περιοχές, με αξιοποίηση της δυνατότητας αναγέννησης του δασικού οικοσυστήματος, αλλά και με σχεδιασμό με μεσογειακά είδη ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Η μελέτη αναδάσωσης θα αποτελεί το ρυθμιστικό πλαίσιο όλων των δράσεων αναδάσωσης της Αυτοδιοίκησης ή άλλων κοινωνικών φορέων και θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.
- Η ενσωμάτωση των ορίων της αναδασωτέας έκτασης στους δασικούς χάρτες της περιοχής, των οποίων η ανάρτηση προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2017.
Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των δασαρχείων, της Γεν. Διεύθυνσης Δασών, των δομών Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, των δήμων και της περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πρόσφατης πυρκαγιάς, αλλά και η ανάγκη διατήρησης του ίδιου επιπέδου συνεργασίας, επενδύοντας σε δράσεις προστασίας, αλλά και πρόληψης των πυρκαγιών.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, θέση όλων των συμμετεχόντων αποτέλεσε η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δασικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών εκτάσεων. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν προληπτικά και θα μειώσουν το κόστος πυρόσβεσης, εφόσον η αξιοποίηση του δάσους μειώνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και αυξάνει τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους.