Μόνο ένας θεσμός μπορεί να απαντήσει στο θέμα της ανάγκης για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (AQR) και αυτός είναι ο επόπτης, o SSM, ξεκαθάρισε ο Μπενουά Κερέ, απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις που ασκεί στο θέμα το ΔΝΤ. Μια απάντηση που απευθύνθηκε εκ των πραγμάτων προς τη διοίκηση του Ταμείου που θέτει το τελευταίο διάστημα ζήτημα νέας ανακεφαλιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Δεν βλέπουμε ανάγκη για AQR, ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι υπάρχει πλάνο που προβλέπει τη διενέργεια stress test εντός του 2018, ως μέρος του ευρύτερου προγραμματισμού στην Ευρώπη.
Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για το stress test και θα δούμε πώς χωρά στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και πώς θα είναι διαθέσιμο έγκαιρα πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών, προσέθεσε, σίγουρα όταν θα γίνει η άσκηση, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των ιδιαιτεραιοτήτων των ελληνικών τραπεζών (collateral, ρευστότητα, κόκκινα δάνεια κ.τλ.).
«Είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM».
Ευρύτερα, ο Μπ. Κερέ μίλησε για σημαντική βελτίωση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δίνοντας έμφαση στο ότι μειώθηκε το όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ. Όπως είπε, οι καταθέσεις άρχισαν εσχάτως να ανακάμπτουν αλλά υπάρχει πολύς χώρος για πρόοδο καθώς σήμερα είναι περίπου 35 δισ. ευρώ λιγότερες απ’ ό,τι το 2015.
Χρειαζόμαστε γρήγορες και έγκαιρες αξιολογήσεις για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην αγορά, τόνισε ο Μπ. Κερέ.
Όπως είπε, στο πλαίσιο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην καθυστερήσουν αλλά και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Πηγή: euro2day.gr