Ένα από τα σημαντικότερα ταξίδια εξωτερικής πολιτικής, το οποίο ενδέχεται επιπλέον να αποδειχθεί ιστορικής σημασίας για τις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον, πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός για να συναντήσει τον πρόεδρο της Αμερικής Ντοναλντ Τραμπ, καθώς και στελέχη της ομογένειας, αλλά και επενδυτές. Τις τελευταίες ώρες πηγές του Μαξίμου μιλούν και για πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, όπου τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται στο φόντο δύο εξαιρετικά σημαντικών και αλληλοτροφοδοτούμενων διαδικασιών. Το ένα είναι η ολοένα και στενότερη προσέγγιση της χώρας μας με τις ΗΠΑ, από την περίοδο προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα και μάλιστα σε διάφορα πεδία: Τις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου (αγωγοί και και σταθμοί μεταφόρτωσης), την έρευνα για κοιτάσματα φυσικού αερίου, την προσέγγιση Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και προσφάτως και Αιγύπτου κτλ. Το άλλο είναι η αυξανόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, η οποία δεν φάνηκε να αντιστράφηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της γείτονος Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.
Με αυτά τα δεδομένα, ανώτατα ελληνικά διπλωματικά στελέχη εξηγούν ότι η επίσκεψη δεν είναι ένα αποκομμένο γεγονός, αλλά κάτι που εντάσσεται στον ευρύτερη συνεννόηση που επιδιώκουν οι δύο πλευρές το τελευταίο διάστημα. Και δεν είναι τυχαίο ότι πριν ακόμα φθάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός η προεδρία Τραμπ έκανε μία πρώτη συμβολική κίνηση αβρότητας προσφέροντας για τη διαμονή του Αλέξη Τσίπρα και της συζύγου του το Blair House, ένα συγκρότημα κατοικιών φιλοξενίας απέναντι ακριβώς από τον Λευκό Οίκο.
Ενέργεια, οικονομία και ασφάλεια στο επίκεντρο
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκονται τα εξής θέματα:
Η οικονομία, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και ειδικά τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
Η ασφάλεια και ιδιαίτερα ο κρίσιμος ρόλος που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι περιφερειακές εξελίξεις σε ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, οι οποίες παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα φιλοδοξεί να έχει ενεργό συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Ειδικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και στην τετραμερή Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.
Η ενέργεια, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα για την αναβάθμιση του ρόλου της σε αυτόν τον τομέα.
Όπως εξηγούν πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση θεωρεί πολύ κρίσιμο και επιδιώκει να συνδυάσει τα βήματα προόδου που καταγράφει η χώρα στην οικονομία και στον στόχο εξόδου από τα μνημόνια, με την παράλληλη αναβάθμιση της διπλωματικής της παρουσίας. Για τα στελέχη της κυβέρνησης, είναι δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο σημαντικών διεθνών εξελίξεων και πως ο λόγος της μετράει και αναγνωρίζεται πλέον καθολικά ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας αλλά και της ευημερίας μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιοχής όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.
Τα οφέλη της επίσκεψης
Αν και αποφεύγεται να τεθεί συγκεκριμένος πήχης για τα κέρδη από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είναι προφανές ότι το ταξίδι αυτό θα ενισχύσει την κυβέρνηση τόσο επικοινωνιακά όσο και ουσιαστικά.
Καταρχάς, ακυρώνει οριστικά τα περί απομόνωσης της χώρας που έχει διατυπώσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Μολονότι αυτό έχει γίνει ήδη με τις επισκέψεις Ομπάμα – Μακρόν και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, η επίσημη συνάντηση στον Λευκό Οίκο επιτρέπει στην κυβέρνηση να μπορεί να μιλά για μια ριζική αλλαγή του διεθνούς κλίματος για τη χώρα μας.
Ακόμη πιο σημαντικά φαίνεται ότι θα είναι τα ουσιαστικά οφέλη που αναμένονται από το ταξίδι: Στον ρόλο του ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης, στους σχεδιασμούς για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου, στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Συναντήσεις με επενδυτές και ομογενείς στο Σικάγο
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα από την Αμερικανική πλευρά, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει ήδη θετικά στην πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Τράμπ και θα βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις 14 τις 18 Οκτωβρίου.
Πρώτο σταθμός του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα, από το Σάββατο 14/10, θα είναι το Σικάγο, όπου θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους από το Κογκρέσο και τη Γερουσία, που εκπροσωπούν την Πολιτεία του Ιλινόις. Θα έχει επίσης συναντήσεις με επιχειρηματίες, με το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερο αυξημένο στις ΗΠΑ. Στο Σικάγο, πρωθυπουργός θα συναντηθεί, ακόμη, με εκπροσώπους και φορείς της Ελληνικής Ομογένειας, η οποία όχι μόνο είναι πολυπληθής στη συγκεκριμένη πόλη, αλλά και δείχνει σημαντικό ενδιαφέρον στο να συμμετάσχει στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας μας με διάφορους τρόπους και ειδικά με την πραγματοποίηση επενδύσεων. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε ομογενειακή εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κάλαμος, ο οποίος πρόσφατα μαζί με τον ολλανδικό όμιλο Exin Partners απέκτησαν τον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το κυρίως μενού στην Ουάσιγκτον
Το απόγευμα Δευτέρας 16ης Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντήσει, επίσης, αξιωματούχους των ΗΠΑ και επιχειρηματίες. Την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, θα έχει την επίσημη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποτελεί και τον κύριο λόγο του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της χώρας Μάικ Πενς.
Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου την επομένη ξεκινά η διήμερη προγραμματισμένη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε αποφασιστεί ποιοι υπουργοί θα συνοδεύσουν τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τις ίδιες μέρες θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα έχει συναντήσεις την ίδια περίοδο με στελέχη τις Παγκόσμιας Τράπεζας και επενδυτές.