Η συμφωνία για την εισαγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου και η επεξεργασία του στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου LNG που πρόκειται να κατασκευαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την ελληυνική οικονομία και για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο μεγάλης γεωπολιτικής αξίας.
Όπως μεταδίδει το evros24.gr, το αδειοδοτημένο σχέδιο από το 2011, για εγκατάσταση του τερματικού LNG, θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Gastrade του ομίλου κοπελούζου και έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της ΕΕ, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχουν τόσο η ΔΕΠΑ, όσο και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy. Η τελευταία (με επικεφαλής τον λιβανικής καταγωγής Σαρίφ Σουκί) έχει κλείσει ήδη συμβόλαια με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και θα τροφοδοτεί τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης με σχιστολιθικό αέριο που θα έχει υγροποιήσει στις εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ. Από την Αλεξανδρούπολη (όπου θα αεροπιοιείται) το αέριο θα φθάνει στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB (θα συνδέεται με τον ΤΑΠ) και θα τροφοδοτεί την αγορά των δυτικών Βαλκανίων. Για την περιοχή αυτή ίσως αξιοποιηθεί και άλλος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναπτύσσεται στην Κροατία (Adria LNG).
Όλα αυτά εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο συνεργασία των βαλκανικών χωρών που έχει προωθήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη τριμερή της Θεσσαλονίκης.
Στο σχέδιο είχε αναφερθεί ακροθιγώς ο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, επί διοίκησης Ομπάμα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Β. Ελλάδα μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή σταθμού LNG.
Σε τεχνικό επίπεδο, τρεις γνωστές αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.
Εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί, θα δώσει σάρκα και οστά στη στρατηγική απεξάρτησης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης από τη Ρωσία. Ωστόσο, ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα διασφαλίσει πολύ νωρίτερα από τον TAP εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας.
Η περιοχή της Β. Ελλάδας διαθέτει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός περιφερειακού Gas Trading Hub στο οποίο θα μπορεί μελλοντικά να φτάνει αέριο και από τα νέα κοιτάσματα στην περιοχή της Μεσογείου (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος).
Κομβικό ρόλο για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου παίζει ο αγωγός IGB και αυτός είναι ο λόγος που προ μερικών εβδομάδων εβδομάδα επισκέφτηκε την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος για θέματα ενέργειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμος Χόχσταϊν, ζητώντας από την ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά την επίσπευσή του.
Το αμερικανικό πλεονέκτημα
Η έκρηξη σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να ενισχύει τη βιομηχανία της χώρας και την απασχόληση, τουλάχιστον μέχρι το 2035, εκτιμά η ΙΕΑ.
Ο Οργανισμός προβλέπει παράλληλα ότι τουλάχιστον για δύο δεκαετίες ακόμη, το σχιστολιθικό αέριο θα ενισχύει την υπεροχή των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης αλλά και της Ασίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ΙΕΑ, το εν λόγω καύσιμο θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την αμερικανική οικονομία ακόμη κι όταν ξεκινήσουν οι εξαγωγές σχιστολίθου από τις ΗΠΑ.
Οι προβλέψεις του οργανισμού έρχονται εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε εξαγωγές των πλεονασματικών ποσοτήτων σχιστολιθικού αερίου ενδέχεται να αποδυναμώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που αυτή τη στιγμή έχει η χώρα.
Η ΙΕΑ εκτιμά πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβεί δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, οι εισαγωγείς αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου λόγω των σχετικών δασμών κλπ θα καλούνται να καταβάλουν μεγαλύτερο αντίτιμο από ό,τι οι εγχώριοι καταναλωτές.