Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.
Κατά πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον κ. Ρέσλερ, του είπε ότι “η επένδυση στην Ελλάδα είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος”.
Ο Γερμανός αντικαγγελάριος, ωστόσο, υπήρξε αρκούντως προκλητικός καθώς έθεσε με επιτακτικό τρόπο τις αξιώσεις γερμανικών εταιρειών από το ελληνικό Δημόσιο (επιστροφές ΦΠΑ, οφειλές κλπ.), δίχως, όμως, να λάβει απάντηση για το σκάνδαλο της Siemens (η οποία ήταν παρούσα δια εκπροσώπου της!), τις μίζες και τις υπερτιμολογήσεις προμηθειών και έργων…
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ρέσλερ στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σε καλό κλίμα. Κατά πληροφορίες, συζητήθηκαν οι εξελίξεις και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας.
Οι ίδιες πηγές από το πρωθυπουργικό γραφείο μετέφεραν ότι ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, στις θυσίες και την ωριμότητα του Ελληνικού λαού και ο κ. Ρέσλερ εξέφρασε την εκτίμηση και το σεβασμό του, όπως και όλης της Ευρώπης, σε αυτές.
Επιχειρώντας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και η επένδυση στην Ελλάδα είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος, ενώ ανέδειξε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που προωθούνται.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο κ. Ρέσλερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση και έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται από το Βερολίνο για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους.
Μνημόνιο Κατανόησης Νωρίτερα την Παρασκευή, στην υπογραφή κοινού Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας προχώρησαν ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το μνημόνιο περιλαμβάνει συμβουλευτική και διοικητική βοήθεια, για βοήθεια χρηματοδότησης από την KFW και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω δημιουργίας επενδυτικής τράπεζας για την οποία θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με την πρόταση Ρέσλερ, καθώς και την επίλυση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της χώρας προς τις γερμανικές επιχειρήσεις.
Το τελευταίο αποτελεί μακροχρόνιο σημείο τριβής της σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία πάντως έχουν μεταβιβαστεί από τη γερμανική HDW σε Άραβες και για τα οποία προφανώς υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά, σε σχέση και με τις παραδόσεις των υποβρυχίων.
Ωστόσο, αξιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες μετρώνται σε αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, έχουν μεγάλοι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η Philips, η Daimler και, ακόμη, η ίδια η Siemens (!), το σκάνδαλο της οποίας μπορεί να συγκλόνισε τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία, αλλά την οποία, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουμε βρεθεί, μπορεί και να πληρώσει κι από πάνω το ελληνικό Δημόσιο!
Πηγή: Real.gr