Παρότι οι συζητήσεις για το σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ ξεκίνησε μόλις να αναζητά αδιέξοδο από το πολιτικό τέλμα, η γερμανική Welt αποκαλύπτει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για πρόωρες κάλπες.
Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 22 Απριλίου του 2018.
Η ημερομηνία που προτείνεται θεωρείται ρεαλιστική με βάση την γερμανική νομοθεσία.
Οι μισοί Γερμανοί τάσσονται υπέρ της προκήρυξης νέων εκλογών μετά από την αποτυχία της προσπάθειας της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ να κλείσει συμφωνία μεταξύ τεσσάρων κομμάτων ώστε να σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός, καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα Bild.
Το 49,9% εκ των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών. Κατά την ίδια έρευνα, το 48,5% θεωρεί σωστή την απόφαση του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να μη συμμετάσχουν σε έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» υπό τους συντηρητικούς της Μέρκελ, μια επιλογή υπέρ της οποίας τοποθετήθηκε μόλις το 18%, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το SPD έχασε έδαφος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου μετά την κυβερνητική συγκατοίκησή του με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων βύθισε τη Γερμανία στην πολιτική αβεβαιότητα και αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες νέας καταφυγής στις κάλπες.
Κατά την έρευνα του INSA, το 28% των ερωτηθέντων επιρρίπτει στον ηγέτη του FDP, τον Κρίστιαν Λίντνερ, την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών, το 27% κατηγορεί τη Μέρκελ και μόλις το 13% θεωρεί πως ευθύνεται ο ηγέτης των οικολόγων, ο Τζεμ Έζντεμιρ.
Θα λυγίσει ο Σουλτς;
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Süddeutsche Zeitung στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος επικρίθηκε η σπουδή με την οποία ο Μάρτιν Σουλτς έσπευσε να ταχθεί υπέρ των νέων εκλογών. Πολλοί βουλευτές υποστήριξαν ότι θα έπρεπε πρώτα να κερδίσει χρόνο.
Φαίνεται όμως και ότι και στο προεδρείο του κόμματος αναπτύσσεται σκεπτικισμός γύρω από την κατηγορηματική άρνηση του Σουλτς να συμμετάσχει το κόμμα του σε νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού προκειμένου να μην συρθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι ο αρχηγός του SPD, θα έπρεπε πρώτα να περιμένει τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, και ιδιαίτερα της Χριστιανικής Ένωσης, πριν αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Δημοσκόπηση του Spiegel Online που διεξήχθη λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του «ναυαγίου» δείχνει μείωση του ποσοστού για το SPD στο 19,5%, μια ποσοστιαία μονάδα κάτω και από αυτό που έλαβε στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό για το κόμμα. Πτώση των ποσοστών κάτω από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών καταγράφηκε και για την Χριστιανική Ένωση, και μάλιστα πριν ολοκληρωθούν οι διερευνητικές.
Σε ότι αφορά τους Γερμανούς το 48.9% των ερωτηθέντων – σχεδόν ένας στους δύο – σε σφυγμομέτρηση για λογαριασμό της εφημερίδας die Bild τάσσεται υπέρ νέας προσφυγή στις κάλπες, ένα 20% υπέρ κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ το θεωρητικό ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού υποστηρίζει μόλις ένα 18,3% .
Διαβάστε αναλυτικά τις εξελίξεις στη Γερμανία εδώ