Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης απαντούν στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο «Στο σφυρί μικρά και φτηνά ακίνητα».
Ειδικότερα, αναφέρεται:
«Βασικό στοιχείο για την κατασκευή του δημοσιεύματος είναι ορισμένες φωτογραφίες εγγράφων που δεν αφορούν πραγματοποιημένο πλειστηριασμό, αλλά αποτελούν μια νομική προϋπόθεση της πορείας προς τον πλειστηριασμό, ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε για τους λογούς που αναφέρονται στη συνέχεια (όπως και ο μεγαλύτερος αριθμός πλειστηριασμών που αναρτώνται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα). Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάποια κρίσιμα νομικά ζητήματα ώστε να καταδειχθεί το κατασκευασμένο και εσφαλμένο περιεχόμενο του άρθρου.
Η αξία εκτίμησης του ακινήτου είναι πλέον η εμπορική, που την ορίζει πραγματογνώμονας ο οποίος διορίζεται από τον δανειστή (και όχι η αντικειμενική αξία). Η έκδοση της κατασχετήριας έκθεσης και η ανάρτηση του αποσπάσματος στην Ιστοσελίδα Δημοσιεύσεων Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών (από την οποία πήρε στοιχεία το άρθρο) ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ότι ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός θα διενεργηθεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, αφού προβλέπονται ένδικα μέσα που μπορεί να ασκήσει ο οφειλέτης πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού, τα οποία, αν τελεσφορήσουν, ο πλειστηριασμός ματαιώνεται ή αναβάλλεται, όπως έγινε και στην περίπτωση των ανωτέρω.
Οι πλειστηριασμοί ομοίως, ως επί το πλείστον ματαιώνονται ή αναβάλλονται, αφού πέραν των ενδίκων μέσων υπάρχει δυνατότητα ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ της οφειλής του οφειλέτη με τον δανειστή. Στην περίπτωση αυτή της συναινετικής ρύθμισης, ο πλειστηριασμός μπορεί να αναβάλλεται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πράξη, από τους 10 πλειστηριασμούς που αναρτώνται, οι 3 ή οι 4 το πολύ φτάνουν στην αίθουσα των Ειρηνοδικείων – όσοι πλειστηριασμοί δηλαδή, των οποίων οι οφειλέτες δεν έχουν ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα ή δεν έχουν προβεί σε συναινετική ρύθμιση της οφειλής τους.
Επί των επιμέρους ψευδών στοιχείων που αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι:
-Δεν αναφέρει ποιος είναι ο επισπεύδων, αν είναι τράπεζα ή πρόκειται για ιδιώτη επισπεύδοντα. Είναι γνωστό ότι στο πεδίο των ιδιωτικών διαφορών όπου ο ιδιώτης έχει στα χέρια του δικαστική απόφαση, το κράτος δεν είναι δυνατόν να παρέμβει, όπως δεν παρεμβαίνει και κανένα κράτος στο οποίο ισχύει η αρχή του κράτους δικαίου, πράγμα που αποκρύπτει η εφημερίδα.
-Δεν διεξήχθησαν 10 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά 2.
-Στο Ειρηνοδικείο Αθήνας είχαν προγραμματιστεί 29 πλειστηριασμοί. Οι 9 με πρωτοβουλία του επισπεύδοντος δεν διενεργήθηκαν, και από τους 20 οι οποίοι διεξήχθησαν, γόνιμοι ήταν οι 12. Για το ακίνητο στο Μοσχάτο, συγκεκριμένα αναρωτιόμαστε αν υπάρχει σχετικό πρόγραμμα του πλειστηριασμού που να έφτασε στα χέρια συμβολαιογράφου, καθώς οι πληροφορίες από τους υπαλλήλους των πλειστηριασμών δείχνουν το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν υπήρχε πλειστηριασμός στο Μοσχάτο.
-Σημασία έχει και το ποσό οφειλής, ασχέτως αν η αρχική προσφορά σε ένα πλειστηριασμό φαίνεται χαμηλή. Υπάρχουν περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών, οι οποίοι κατά τη στιγμή της κατάσχεσης είχαν φροντίσει να τους έχουν απομείνει μόνο πολύ χαμηλής αξίας ακίνητα στην ιδιοκτησία τους, και σε κάθε περίπτωση, οφειλή της τάξης του εκατομμυρίου δεν αποτελεί δείγμα αδύναμου οικονομικά οφειλέτη.
-Εκτός από τις κατοικίες (που δεν διευκρινίζεται αν μιλάμε για πρώτη κατοικία, ή γενικά για μια από τις πολλές κατοικίες ενός μεγαλοοφειλέτη ή μεγαλοϊδιοκτήτη) η εφημερίδα μέμφεται το σύστημα που επιτρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί για την ικανοποίηση απαιτήσεως σε καταστήματα, γραφεία και αποθήκες, θεωρώντας ότι η τιμή της πρώτης προσφοράς είναι πολύ μικρή, πέραν του γεγονότος ότι τα ανωτέρω δεν έχουν καμία σχέση με πρώτη κατοικία. Επισημαίνουμε και πάλι ότι η τιμή προσδιορισμού της πρώτης προσφοράς, είναι σε συνάρτηση με την εμπορική πλέον αξία του ακινήτου η οποία προσδιορίζεται από ειδικό πραγματογνώμονα».