Συνολική πρόταση – απάντηση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός εξήγγειλαν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, οι δύο ηγέτες σημείωσαν την κοινή ευθύνη Γαλλίας και Γερμανίας για το κοινό νόμισμα και τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης και της ΕΕ. Υπογράμμισαν επίσης ότι η Ελλάδα, εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας, πρέπει να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης.
Οι δύο ηγέτες δεν έκαναν αναφορά στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, προϊδεάζοντας για αρκετά μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους στο σημείο αυτό, κάτι που οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι συνεχίζεται το παζάρι, όπου η γερμανική πλευρά επιδιώκει αρκετά μεγαλύτερο κούρεμα από ό,τι η γαλλική.
Μέρκελ και Σαρκοζί διαβεβαίωσαν ότι για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης θα ληφθούν «τα αναγκαία μέτρα» που θα διασφαλίζουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών…
Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία θα είναι ένα «συνολικό πακέτο» βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων τόσο για την άμεση στήριξη του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης όσο και για τη μελλοντική θωράκιση της ΕΕ, με τις απαιτούμενες αλλαγές των σημερινών συνθηκών. Η συνολική πρόταση θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στις Κάννες αρχές Νοεμβρίου μαζί με «ένα νέο όραμα για την Ευρώπη», είπε ο κ. Σαρκοζί.
Η καγκελάριος Μέρκελ προσδιόρισε τρεις άξονες της γαλλογερμανικής πρότασης:
1. Λήψη όλων των «αναγκαίων» μέτρων για τη διασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της «συνετής ρευστότητας» που είναι η βάση για την οικονομική ανάπτυξη.
2. Στενή συνεργασία με την τρόικα που βρίσκεται τώρα στην Ελλάδα και «περιμένουμε ότι θα μας παρουσιάσει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα δίνει λύση διαρκείας για την Ελλάδα ως μέρος της ευρωζώνης».
3. Ο προσωρινός μηχανισμός σταθερότητας EFSF, «που σύντομα θα κυρωθεί από όλες τις χώρες της ευρωζώνης», θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα πλαίσιο που θα τον καθιστά λειτουργικό για να ανταποκριθεί στην αποστολή του, που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της.
Αυτά είναι πολύ γενικόλογες διακηρύξεις μπροστά στην εντεινόμενη πίεση για τη λήψη άμεσων αποφάσεων στο θέμα της Ελλάδας όπως και των τραπεζών. Λεπτομέρειες πάντως για το κρίσιμο αυτό ζήτημα λειτουργίας του EFSF δεν είχαν να αναγγείλουν Μέρκελ και Σαρκοζί, γεγονός που δείχνει τον δρόμο που πρέπει να διανυθεί ακόμη προκειμένου Βερολίνο και Παρίσι να καταλήξουν σε έναν κοινό παρονομαστή.
Η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης των συνθηκών. Το τελευταίο διάστημα η καγκελάριος μιλάει ανοιχτά για μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβώνας και την ανάγκη για ένα Σύμφωνο Σταθερότητας ΙΙ, το οποίο θα έχει πολύ αυστηρότερο πλαίσιο για τα κράτη μέλη με την παραπομπή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσων παραβιάζουν συστηματικά τα κριτήριά του. «Σε σύγκριση με άλλες μεταρρυθμίσεις συνθηκών που συζητούσαμε επί δεκαετίες, έχουμε αποδείξει ότι Γαλλία και Γερμανία προχώρησαν πολύ γοργά και συνεργάστηκαν πολύ καλά», είπε η κ. Μέρκελ για τη μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης. «Μερικές φορές, είναι δύσκολο να ληφθούν σε μία χώρα αποφάσεις, εμείς τις παίρνουμε κάθε τόσο σε επίπεδο “27” και γι’ αυτό μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι», είπε η κ. Μέρκελ.
«Νάιν» στους Γάλλους για το EFSF
Στο γαλλικό αίτημα για άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού προκειμένου να στηριχτούν οι γαλλικές τράπεζες αν χρειαστεί ένα δραστικό κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους
έχει τραβήξει ήδη χειρόφρενο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τη δυνατότητα να αποκτήσει ο μηχανισμός EFSF άδεια δανεισμού από την ΕΚΤ. «Αυτό δεν γίνεται», είπε ο κ. Σόιμπλε στην κυριακάτικη εφημερίδα «FAZ».
ΠΗΓΗ: Τα ΝΕΑ
(του Γιώργου Παππά από το Βερολίνο)