Αντιμέτωπος ακόμα και με την «ομάδα» του βρέθηκε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που δεχόμενος πυρ ομαδόν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους έριξε το γάντι, θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους. «Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο για να νομοθετεί τέτοια μέτρα, τότε ρίξτε την», είπε, σε μία θυελλώδη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών και Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ που διεκόπη το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και στην οποία αποτυπώθηκαν οι ισορροπίες τρόμου στο εσωτερικό της «πράσινης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας….
Απαντώντας δε, στο μπλοκ βουλευτών που ζητούσαν επιτακτικά την απόσυρση του άρθρου 37 για τις κλαδικές συμβάσεις και την τριετή -αντί διετούς όπως ήταν στην αρχή- αναστολή της επέκτασής τους, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την τρόικα και δεν πρόκειται να αλλάξει, συνδέοντάς το μάλιστα με την εκταμίευση της έκτης δόσης. «Η διατύπωση του άρθρου είναι απόλυτα συμφωνημένη με την τρόικα, για την επόμενη δόση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν είναι η τρόικα που ξέραμε» και πως έχει σκληρύνει τη στάση της, αφού πλέον «υπακούει» στην Μέρκελ και τον Σαρκοζί…
Στην ομάδα βουλευτών που είχε αντιταχθεί σθεναρά ήδη από το μεσημέρι στην ισχύ της επίμαχης διάταξης, ήταν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Καρτάλης, Λούκα Κατσέλη, Δημήτρης Λιντζέρης και Νίκος Σαλαγιάννης. Τότε, ο κ. Βενιζέλος είχε αναφερθεί εμμέσως και στο “κούρεμα” που ετοιμάζεται στη χώρα, εξηγώντας ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν αναλάβει το χρέος και εμείς το έλλειμμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές», προαναγγέλλοντας παράλληλα την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις πριν από τις 23 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σφοδρή επίθεση στους υπουργούς (παρόντες ήταν ακόμα οι κ.κ. Γιώργος Κουτρουμάνης και Δημήτρης Ρέππας) εξαπέλυσε η Βάσω Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το πολυνομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει με περαιτέρω φορολόγηση των συνήθων υποζυγίων, αν δε γίνουν κάποια πράγματα. «Πρέπει να καταργήσετε τους 77 οργανισμούς και γραμματείες που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία, πρέπει να ελέγξετε τα πόθεν έσχες των πολιτικών σε βάθος δεκαετίας. Το έχω ξαναπεί, να πάει κάποιος πολιτικός στη φυλακή, ειδάλλως θα μας κυνηγήσουν με πέτρες», είπε, ζητώντας παράλληλα λίστα με τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία. «Να τους διώξετε πρώτα και μετά να μιλήσετε για εφεδρεία», είπε, ζητώντας διορθώσεις στο πολυνομοσχέδιο, ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες με εισοδήματα ως 70.000 ευρώ τον χρόνο, με εκείνους που κερδίζουν πάνω από 100.000 να πληρώνουν λιγότερα, αλλά και εξηγήσεις σχετικά με το πόσα χρήματα δίνονται στις ΜΚΟ.
Αίσθηση όμως προκάλεσαν οι αντιδράσεις «βενιζελικών» βουλευτών, όπως του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που σημείωσε ότι «η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς και πρέπει να απολογηθεί». «Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης, είναι λάθος η συνταγή», υποστήριξε η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία αναρωτήθηκε αν «έχουμε νομιμοποίηση για το 2014», που αγγίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. «Η ύφεση έχει σκοτώσει την χώρα και κάθε δόση μας βουλιάζει ακόμα περισσότερο», συνέχισε η ίδια, ρωτώντας τι γίνεται με την φοροδιαφυγή, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης παρατήρησε ότι «υπάρχουν υπουργεία όπου δεν λειτουργεί τίποτα».
«Αυτά δεν είναι μέτρα, είναι φιλελεύθερη ιδεοληψία», φέρεται να είπε -απαντώντας στα περί αναγκαιότητας να ληφθούν τα μέτρα του Ευ. Βενιζέλου, λόγω της δύσκολης συγκυρίας- η Λούκα Κατσέλη, που παρουσίασε ολόκληρη μελέτη για να αποδείξει ότι μειώνοντας τους μισθούς μειώνεται το ΑΕΠ και αυξάνεται η ύφεση, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων και προκαλώντας την «έκρηξη» Βενιζέλου, που ζήτησε να «ρίξουν την κυβέρνηση». Ειδικά σε αυτό, απάντησε ώρες μετά η Κατερίνα Μπατζελή, σημειώνοντας επί λέξει ότι «δεν γίνεται να βάζεις εκβιαστικά το θέμα “Σαμαράς ή πολυνομοσχέδιο”» και εξηγώντας πως «υπάρχει και τρίτη λύση»…
Όσο για τις αιτιάσεις της κ. Κατσέλη, που επανήλθε δριμύτερη το βράδυ, υποστηρίζοντας το κατώτατο όριο στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, πήρε την απάντηση από τον κ. Βενιζέλο ότι αυτό έχει ήδη καταπατηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έγινε επί υπουργίας της. «Λούκα μου, ξέρεις ότι υπογράψαμε και χαμηλότερες αμοιβές από την ΕΣΣΕ, για τους νεοεισερχόμενους και τους μαθητευόμενους», είπε, σημειώνοντας πάντως ότι η ΕΣΣΕ έχει διασφαλιστεί και πως αυτό είναι το σημαντικό. «Εδώ που έχουμε φτάσει, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Η χώρα και η παράταξη θα καταστραφούν», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας με νόημα ότι και επί υπουργίας της κ. Κατσέλη η ανεργία ανέβηκε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Κουτρουμάνης, που διαβεβαίωσε ότι από το πολυνομοσχέδιο δεν θίγεται ούτε αυτή, ούτε ο κατώτατος μισθός, ζητώντας πάντως «να δούμε τι γίνεται και στην αγορά, όπου όλα αυτά έχουν καταπατηθεί».
«Η ΕΣΣΕ είναι όριο, δεν θα περάσει η κατάργησή της. Θα βρούμε ποιοι εργοδότες λειτουργούν ως κουκουλοφόροι και θέτουν αυτά τα ζητήματα από πίσω», είχε υποστηρίξει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είναι η τρόικα που πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση αλλά εσωτερικοί παράγοντες. Να μην αλλάξει η συγκεκριμένη νομοθεσία γιατί «θα οδηγηθούμε σε εργοδοτική αυθαιρεσία», ζήτησε η Άννα Νταλάρα, ενώ εξαίρεση από τη ρύθμιση για την εφεδρεία ζήτησε για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, η Θεοδώρα Τζάκρη.
Πηγή: Real.gr