Αντίθετος με ένα μη εθελοντικό πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Χούνγκ Τραν, τονίζοντας πως θα εγκυμονούσε κινδύνους υπονόμευσης της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης…
Το στέλεχος του IIF αναφερόμενο στα σχέδια της Ευρωζώνης για επαναγορά χρέους στο 30% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων τόνισε πως κάθε τέτοια προσπάθεια πρέπει να ληφθεί σοβαρά καθώς θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητές της Αθήνας για επιστροφή στις αγορές στο μέλλον.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) είχε εξηγηθεί στους επενδυτές ως μια παρέμβαση μοναδική, που δεν θα επαναληφθεί. Αν γίνει νέα αναδιάρθρωση, η αξιοπιστία της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε ο Τραν.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο επίσημος τομέας αντιμετωπίζει τον ιδιωτικό τομέα ως πηγή χρηματοδότησης και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για εξαναγκασμό των επενδυτών στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους με discount χρησιμοποιώντας ρήτρες συλλογικής δράσης θα επιδείνωνε το πρόβλημα.
Σημειώνεται πως οι ρήτρες συλλογικής δράσης προβλέπουν ότι από τη στιγμή που ένα ποσοστό ομολογιούχων συμφωνήσει σε μία αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, τότε ακολουθούν και οι υπόλοιποι κάτοχοι των ομολόγων.
«Αυτό θα ήταν μια καταχρηστική χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης. Θα ήταν ένδειξη κακής πίστης από την πλευρά των αρχών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ωθούσε τους επενδυτές να ανησυχούν για παρόμοιες κινήσεις από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.