Σε μια σαφέστατη αναδίπλωση από την άκαμπτη αρχική της θέση προχώρησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η γερμανική κυβέρνηση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής, μελλοντικής σε κάθε περίπτωση, αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παρουσιάζοντας παράλληλα και το δικό της «κοκτέιλ» μέτρων για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας μας…
Στόχος του ηγετικού διδύμου του Βερολίνου, της Καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, η άμβλυνση των αρνητικών εντυπώσεων από το νέο «Eurogroup-φιάσκο» της Τρίτης και η διασφάλιση πως στη νέα, έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας, θα βρεθεί η τελική λύση για το ελληνικό πρόβλημα.
Κάπως έτσι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου και αφού αρχικά εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους δεν επετεύχθη συμφωνία στο Eurogroup και κατόπιν «προειδοποίησε» ακόμα και για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας (!), στη συνέχεια … άλλαξε χαρτί και δήλωσε θετικός σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Όχι τώρα όμως, αλλά… για μετά το 2015.
Οι δηλώσεις αυτές διέρρευσαν προς την εφημερίδα Wall Street Journal, με βάση την οποία ο κ. Σόιμπλε φέρεται να λέει «ναι» σε μια σταδιακή διαγραφή του ελληνικού χρέους από το 2015 και έπειτα, αλλά υπό όρους. Βασική προϋπόθεση, για να καταστεί αυτό δυνατόν, όπως σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι η Ελλάδα να τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σόιμπλε, δήλωσε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και για την έγκριση της συμφωνίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου.
Είχε προηγηθεί ανάλογη ομιλία της ίδιας της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Bundestag, όπου η ισχυρά κυρία της ΕΕ είχε τονίσει πως «υπάρχουν πιθανότητες να φτάσουμε σε συμφωνία τη Δευτέρα», προειδοποιώντας όμως πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν μπορεί να λυθεί σε μια νύχτα.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το 2016 μπορεί να καλυφθεί μέσω μιας συνδυαστικής λύσης που θα περιλαμβάνει την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και την επέκταση των εγγυήσεων που δίνονται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας EFSF.
Συγκεκριμένα, η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για επέκταση των εγγυήσεων του ΕFSF κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η κυρία Μέρκελ αποκάλυψε μάλιστα ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως αναγκαστούν να συναντηθούν ξανά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να κλείσουν συμφωνία στο θέμα του προϋπολογισμού των 27 χωρών μελών, προδικάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αποτυχία να καταλήξει σε συμφωνία και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο Παρασκευή. Γεγονός που έχει σημασία για τη χώρα μας που προσδοκά σε όσο το δυνατόν πιο «πλούσιο» ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να έχει να περιμένει και «παράπλευρα κεφάλαια» μέσω των μελλοντικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η στάση των υπολοίπων εταίρων
Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν πως όντως την ερχόμενη Δευτέρα θα «λυθεί» το «πρόβλημα Ελλάδα», καθώς τονίζουν πως η Ευρωζώνη θέλει να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα το αργότερο έως την 5η Δεκεμβρίου.
Ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καθήκον να αναζητήσουν και να βρουν μια συμφωνία για την Ελλάδα».
Συγκεκριμένα τόνισε πως πρέπει να βρεθεί άμεσα μια συμφωνία για την Ελλάδα, μια «χρυσή τομή», μετά την αποτυχία του Eurogroup της Τρίτης, ώστε να αποδεσμευτεί και να εκταμιευθεί η νέα δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Καθώς σε αντίθετη περίπτωση φοβάται πως «θα υπάρξει αμφιβολία για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης»!
Πηγή: protothema.gr