Την επιβεβαίωση της προόδου στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένει η Ελλάδα από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας για να ανοίξει ο δρόμος για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
«Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην εφημερίδα Les Echos.
Σημειώνεται ότι από τα 110 προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης απομένουν μόνο δύο «τεχνικής φύσεως», μετά και από την υποβολή την περασμένη Παρασκευή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για το Ελληνικό, για το οποίο αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και για την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί συνδέονται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ και στην ουσία η πορεία τους θα εξετασθεί τον Απρίλιο, οπότε, εκτός απροόπτου, θα εκταμιευθεί το συγκεκριμένο ποσό.
Σσύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, δεν θα δώσουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση, των 5,7 δισ ευρώ, καθώς παραμένει ανοικτό το ζήτημα της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των πλειστηριασμών, η δικαστική απόφαση για την επένδυση στο παλαίο αεροδρόμιο του ελληνικού, και η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ.
H απόφαση βασίζεται σε σχετική εισήγηση των ελεγκτών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Οι θεσμοί επανεκτίμησαν την κατάσταση το πρωί της Δευτέρας πριν την εισήγηση προς τους Υπουργούς.
Η συνεδρίαση ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες και το ελληνικό πρόγραμμα είναι το πρώτο ζήτημα της επίσημης ατζέντας. Ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο διευκρίνισε ότι τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβουν οι Υπουργοί μετά απο σχετική συζήτηση και πως ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει στη δεδομένη χρονική στιγμή.
Η χώρα μας αναμένει επίσης να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, στην ίδια συνέντευξη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επέκταση των ωριμάνσεων μεταξύ μηδέν και δεκαπέντε ετών και είναι σαφές σήμερα ότι θα είναι απαραίτητο. «Βασιζόμαστε επίσης στην εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Συνεπώς, πιστεύω ότι, συνολικά, θα περάσουμε από την κατάσταση μίας «υπερβολικά» υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας σε εκείνη μίας χώρας που είναι «κανονικά» υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία».
Όσον αφορά στη στάση του ΔΝΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτός δήλωσε ότι το Ταμείο εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος. «Αποδέχθηκε την αρχή μιας προσωρινής σύμβασης δανείου, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της επαρκούς διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επειδή έχει μεγαλύτερο κόστος από τον ESM».
Από τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, λόγω της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης, αρχικά θα εκταμιευθούν 5,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου- Ιουνίου 2018, το 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και το 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά επίσης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Για την εκταμίευσή του, η χώρα πρέπει να έχει εκκαθαρίσει οφειλές συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και παράλληλα να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.