Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ:
• (Για την κυρία Χριστοδουλοπούλου): “Υπερβαίνει κατά πολύ τον τρόπο που αρμόζει κανείς να συμπεριφέρεται, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Βουλής. Η ευπρέπεια είναι ένα σημαντικό σημείο. Η εξαχρείωση του δημοσίου λόγου, δεν βοηθά.
• Είναι απαραίτητο η υπόθεση της ΝΟVARTIS να διερευνηθεί σε βάθος. Και να αποδοθούν ευθύνες, σε εκείνους που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. Αυτό είναι απαραίτητο να συμβεί. Και για το λόγο αυτό στο πεδίο του σκανδάλου, που αφορά πολίτες, γιατρούς, διοικητικούς υπαλλήλους,μια σειρά πρόσωπα, πρέπει η διερεύνηση να προχωρήσει ταχύτατα. Δεν ακούμε κάτι τέτοιο. Στο πεδίο των πολιτικών προσώπων είναι, επίσης, απαραίτητο, να στηθεί σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων μια κάλπη. Και η κάλπη αυτή να απαντήσει στο ερώτημα, αν θα πρέπει, η δεν θα πρέπει, να συσταθεί Προκαταρκτική, Προανακριτική Επιτροπή, για να διευκρινίσει τα συγκεκριμένα αδικήματα.
• Είμαστε αντίθετοι στις 10 κάλπες γιατί πρόκειται για παρωδία. Είναι παρωδία διότι έρχεται στη Βουλή, ένα ερώτημα πολύ συγκεκριμένο,το οποίο ρωτά τη Βουλή, αν είναι ή δεν είναι αρμόδια, να διερευνήσει συγκεκριμένα αδικήματα η Προκαταρκτική Επιτροπή. Για αυτό ζητείται η σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Και την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει μια παράσταση, με 10 κάλπες, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Για ποιο πράγμα ελέγχονται, ποιοι; Και που είναι αυτό ακριβώς; Διότι, στο αίτημα που έχουν διατυπώσει οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
• Εμείς είπαμε εξ’ αρχής «ναι» στην Προκαταρκτική. Είναι σαφές ότι θέλουμε να τεθεί το ζήτημα στην ουσία του. Η κυβερνητική πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, συνέταξαν το ερώτημα προς τη Βουλή, το οποίο πρέπει να απαντηθεί από την κάλπη. Σε εκείνο το ερώτημα δεν περιγράφονται τα αδικήματα, δεν αναφέρεται για ποιο πράγμα ελέγχονται οι 10 άνθρωποι, για τους οποίους θα στηθούν κάλπες σήμερα και δεν έχει ακόμη απαντήσει η κυβερνητική πλειοψηφία, διότι απλώς, δεν υπάρχει απάντηση. Υπάρχει μια σαφής και προφανής σκοπιμότητα, να σπιλωθούν πολιτικά στελέχη προερχόμενα από τη Ν.Δ.
• Θέλω να θυμίσω ότι, ενώ η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρείχε καθεστώς προστασίας στους μάρτυρες στις 9 Φεβρουαρίου, ως μη όφειλε, ενώ δεν είχε πλέον την αρμοδιότητα. Υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων, η οποία σαφώς αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία βάση, όλη αυτή η επιχείρηση. Τι θέλουμε εμείς; Να μην υπάρχει καμία σκιά. Πάμε σε Προκαταρκτική. Να απαντήσουμε στο ερώτημα το οποίο διατυπώνει η πλειοψηφία. Δεν το έχουμε διατυπώσει εμείς. Η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ρωτάνε τη Βουλή, αν μπορεί ή δεν μπορεί να ασχοληθεί η Προκαταρκτική με τα συγκεκριμένα αδικήματα. Πάμε να πούμε ναι, εκεί. Όχι όμως σε παράσταση. Δεν θα νομιμοποιήσουμε μια παράσταση σπίλωσης προσώπων για αδικήματα που δεν περιγράφονται, μια παράσταση που μόνο στόχο έχει να μείνει ο λεκές πάνω στην υπόληψή τους. Γιατί είναι προφανές – και το ξέρετε από νομικούς κύκλους – ότι αυτό έχει μια πολύ συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Και ότι αυτή η Προκαταρκτική Επιτροπή, δεν θα μπορέσει να διερευνήσει, εκ των πραγμάτων, την πορεία της υπόθεσης και το θέμα θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.
• Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω – και σας το λέω και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή – ότι, είναι απαραίτητο να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα στην Ελλάδα μέσα από τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως είναι η συζήτηση που γίνεται στη Βουλή σήμερα για τη NOVARTIS. Και είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να κάνει μια προσπάθεια να αρνηθεί τη φύση της, που δεν είναι άλλη από το να σπέρνει αβεβαιότητα και να παίζει με τις εντυπώσεις. Πρέπει να κάνει μια προσπάθεια, να αρνηθεί τη φύση της και να μην επιστρέψει, με άλλους όρους, στην εποχή του πρώτου εξαμήνου του 2015. Το λέω γιατί και στην Κυβέρνηση πολύ καλά ξέρουν ότι οι επενδυτές, από τα πρώτα πράγματα που ρωτούν από τότε που άνοιξε αυτή η συζήτηση, είναι τι είδους διαστάσεις, πολιτικές, ενδέχεται να λάβει η υπόθεση της ΝΟVARTIS. Το λέω γιατί, όταν ανοίγουν μια τέτοια υπόθεση χωρίς συγκεκριμένο, κατηγορητήριο και χωρίς μαρτυρίες – πέρα από αυτές που είναι προστατευόμενες εκ των υστέρων δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλες – τότε το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι εντυπώσεις.
• Είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος – και προειδοποιούμε, έχοντας ακριβώς γνώση, για το πόσο προβληματικό είναι – η χώρα να καταταγεί στην κατηγορία της Πολωνίας. Τι σημαίνει αυτό, και γιατί κινδυνεύουμε να πάμε εκεί; Η Πολωνία παραβίασε καταστάσεις που αφορούσαν το Κράτος δικαίου, με μια σειρά κινήσεις της Κυβέρνησης, να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση ξεκίνησε, επιχειρώντας να αλλάξει τον τρόπο λήψης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, κάτι που τελικά έκανε. Συνέχισε με την αντικατάσταση της ηγεσίας στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, δίνοντας στο υπουργείο Οικονομικών αυτή την αρμοδιότητα. Και προχώρησε με παρεμβάσεις, σαφείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι η Κομισιόν να στείλει ήδη, 3 προειδοποιητικές επιστολές, με μια κλιμακούμενη σειρά. Και τώρα, πλέον, η Πολωνία, βρίσκεται αντιμέτωπη με διπλό κίνδυνο. Πρώτον να της περικοπούν κοινοτικά κονδύλια, που προέρχονται από τον προϋπολογισμό, αυτό που στην Ελλάδα λέμε ΕΣΠΑ. Και μετά δυστυχώς να υπάρχει δυνατότητα να της αφαιρεθεί και η ψήφος στο Συμβούλιο. Δηλαδή, να αποφασίζουν οι άλλοι ερήμην της. Είναι εξαιρετικά προβληματικό, για μια χώρα να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, εξαιτίας του ότι παραβιάζει – σύμφωνα με τη διαδικασία που κίνησε, για πρώτη φορά στα χρονικά η Κομισιόν – αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα των αξιών της Ε.Ε. Και το Κράτος δικαίου, ο διαχωρισμός των εξουσιών, είναι στον πυρήνα των αξιών της Ε.Ε.
• Είναι, λοιπόν, απαραίτητο η Κυβέρνηση να μην παίζει με αυτό. Να μην εργαλειοποιεί υποθέσεις. Να μην παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη και μάλιστα απροσχημάτιστα, όπως έγινε με την παρουσία του κ. Τζανακόπουλου, την προηγουμένη της διαβίβασης της δικογραφίας, στον Άρειο Πάγο. Όπως έγινε με τις εξαγγελίες του κ. Παπαγγελόπουλου, έξω από το Μαξίμου, για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού Κράτους». Όπως έγινε με τον κ. Πολάκη, που υποστήριζε ότι γνώριζε, τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να αντιληφθεί, ότι είναι Κυβέρνηση Δυτικής Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και ότι ο ρόλος της είναι να ασχολείται με την εκτελεστική εξουσία.
• Ο κ. Αβραμόπουλος, ως Επίτροπος, έχει απόλυτη γνώση των επιπτώσεων αυτών και είναι προφανής ο λόγος που μίλησε γι’ αυτό. Μίλησε ως Επίτροπος, της χώρας στην Ε.Ε. και προκειμένου να αποφύγει, μια τέτοιου είδους συζήτηση. Δικαιούμαστε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, πολύ καθαρά, να προειδοποιούμε. Και η προειδοποίηση είναι διαφορετικό πράγμα. Προειδοποιούμε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με αυτό.
• Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο σύγχρονα Συντάγματα της Ευρώπης. Είναι μια Δημοκρατία που λειτουργεί με τις δυσκολίες της, με τα προβλήματά της. Και πρέπει αυτή τη Δημοκρατία να την προστατεύσουμε και να τη διασφαλίσουμε, ώστε ποτέ να μην απειληθεί στο μέλλον. Αυτό είπε ο κ. Αβραμόπουλος και το διαβάζω κατά λέξη.
• O κ. Αβραμόπουλος γνωρίζει πολύ καλά, ποιες επιπτώσεις έχει όλη αυτή η υπόθεση με την Πολωνία. Κι ως Επίτροπος της χώρας τοποθετήθηκε. Εμείς, ως πολιτικό Κόμμα, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να προειδοποιούμε την Κυβέρνηση, να αποφύγει το κακό παράδειγμα. Η Πολωνία, όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεσή της, είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.
• Το ερώτημα προς την Κυβέρνηση – και επιτρέψτε μου να το επαναφέρω – είναι το εξής: Θέλουν ή όχι Προκαταρκτική Επιτροπή; Θέλουν ή όχι να έρθουν όλα στο φως; Θέλουν ή όχι, να εξεταστούν τα πάντα; Θα πρέπει να βάλουν το ερώτημα όπως διατυπώνεται από την πρόταση της πλειοψηφίας. Κι εκεί η Ν.Δ. λέει ναι. Από κει και πέρα να ξέρετε, όμως, πως οποιαδήποτε και αν είναι η εξέλιξη, εφόσον συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή, δηλαδή προανακριτική, η Ν.Δ. θα είναι εκεί. Η Ν.Δ. θα συμμετάσχει. Και η Ν.Δ. έχει τοποθετηθεί εξ’ αρχής ότι θέλει να έρθουν όλα στο φως. Και τότε θα δούμε πόσο βάσιμο ήταν όλο αυτό και ποια χαρακτηριστικά έχει αυτή η υπόθεση”.