Την αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου από την κυπριακή ΑΟΖ για την προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο, ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Ντομένικο Σπίνα.
Το SAIPEM 12000 ήταν ακινητοποιημένο εδώ και αρκετές ημέρες λόγω των τουρκικών ασκήσεων και της Navtex που είχε εκδώσει η Άγκυρα.
Ωστόσο η ιταλικός ενεργειακός κολοσσός δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τα συμφέροντά της στην περιοχή, όπως διαβεβαιώνει.
Κληθείς να απαντήσει για τα επόμενα βήματα της εταιρείας στην περιοχή ο κ. Σπίνα απέστειλε δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Ο επικεφαλής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι διεμήνυσε από το Μιλάνο: «Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε». Ο επικεφαλής της ENI πρόσθεσε πως «είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας τη διεθνή, ευρωπαϊκή, τουρκική, ελληνική και κυπριακή διπλωματία να βρουν μια λύση», είπε.
Σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».
Η νέα αναζήτηση φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο Ντεσκάλτσι, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα η Αγκυρα εξακολουθεί τις απειλές. Ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα επιτρέψει «μονομερείς ενέργειες» (όπως τις χαρακτήρισε, από την Κύπρο.
Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.
O πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών, και των παράνομων NAVTEX, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλλων την Παρασκευή, ενώ θα έχει και την στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί.
Την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο συναντήθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες ο κ. Τουσκ, «άκουσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αντιλαμβάνεται τα δεδομένα και την κατάσταση και συμμερίζεται την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από πλευράς ΕΕ».
Παράλληλα, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση που δημοσίευσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ηγεσία της ENI. «Δεν υπήρξαν συναντήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με ιθύνοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σχετικά με το θέμα του πλοίου της ΕΝΙ, το οποίο βρίσκεται ακόμη στ΄ ανοικτά της Κύπρου», αναφέρουν πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνάντηση της εταιρείας ΕΝΙ με τον Κουντρέτ Οζερσάι», δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας ερωτηθείς εκ νέου για το θέμα, μετά και τις δηλώσεις του “υπεξ” των κατεχομένων πως πήγε στη Ρώμη όπου είχε επαφές για τα θέματα ενέργειας.