Σε δύο κατευθύνσεις κινείται το σχέδιο που εξετάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση βάσει του οποίου προβλέπεται ότι το δικαίωμα εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου.
Αφενός προσβλέπει σε πρόσθετα έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αφετέρου να δοθεί τέλος στις πολύχρονες δικαστικές διαμάχες που κοστίζουν χρόνο και χρήμα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο των προτάσεων για τους όρους και τις προϋποθέσεις εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου θα βασιστεί πάνω σε παλαιότερα σχέδια προηγούμενων κυβερνήσεων που προβλέπουν την παροχή διευκολύνσεων προς τους ιδιώτες αυθαίρετους κατόχους των εκτάσεων ώστε να καταβάλουν προσιτά τιμήματα σε πολλές μηνιαίες ή διμηνιαίες δόσεις και με σημαντικού ύψους εκπτώσεις οι οποίες ειδικά στις περιπτώσεις εφάπαξ πληρωμής θα υπερβαίνουν το 50%.
Το πρόβλημα των καταπατήσεων δημοσίων εκτάσεων είναι τεράστιο και χρονίζον. Σύμφωνα με στοιχεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Περιουσίας της χώρας:
Τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου έχουν ήδη καταγραφεί και ομαδοποιηθεί ανά περιφέρεια και έχει διαπιστωθεί και έχει διαπιστωθεί ότι ανέρχονται σε 25.482 σε όλη την Ελλάδα.
Η καταπάτηση της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στο Δημόσιο είναι τεράστια και ανεξέλεγκτη. Στην Αττική το ποσοστό των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων προσεγγίζει το 80% του συνόλου των ακινήτων ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας τα ποσοστά των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων κυμαίνονται από 47% έως και 70%.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος