Το Κίνημα Αλλαγής οδεύει προς ένα ιδρυτικό συνέδριο εν μέσω πολλών αμφιβολιών αλλά και αντεγκλήσεων που ακόμα, ωστόσο, δεν έχουν λάβει δημόσια διάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ιδρυτικό συνέδριο θα πάνε όλοι όσοι είχαν θέσει υποψηφιότητα για σύνεδροι – περίπου 2.500 μέλη του Κινήματος Αλλαγής από όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, θα συμπληρωθεί από άλλους 2.500 πολίτες που θα εκπροσωπήσουν τη ΔΗΣΥ, το Ποτάμι, τις άλλες δυνάμεις του χώρου, καθώς και ανεξάρτητες προσωπικότητες. Πρακτικά δηλαδή ακολουθείται η δημόσια πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη, σύμφωνα με την οποία οι σύνεδροι θα έπρεπε να βγουν από τρεις δεξαμενές:
Κλήρωση ανάμεσα στα μέλη που ψήφισαν τον Νοέμβριο.
Συμμετοχή των ανεξάρτητων προσωπικοτήτων του χώρου που στήριξαν την ιδέα του νέου φορέα.
Και εκπροσώπηση των κομμάτων και των τάσεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής με τα στελέχη τους.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν θετική στην πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη, υπήρχαν όμως αντιδράσεις από την πλευρά κάποιων «κομματικών» κυρίως της Χαριλάου Τρικούπη. Τελικά, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της «επιτροπής Βγόντζα» το βράδυ της Τετάρτης, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι συγκρούσεις κομματικών μηχανισμών στην περιφέρεια, αλλά κυρίως η απροθυμία των πολιτών να πάρουν μέρος στις εκλογές της Κυριακής, αποφασίστηκε να εισηγηθούν στην Πρόεδρο την ματαίωση της εκλογής συνέδρων.
Αυτή η ανοιχτή συμμετοχή αλλάζει, όπως είναι λογικό, τη φύση του συνεδρίου.
Το καθιστά πανηγυρικό, δεν θα υπάρξουν ψηφοφορίες, και στην Κεντρική Επιτροπή – και κατά συνέπεια και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο – θα εκπροσωπηθούν αναλογικά όλες οι δυνάμεις του χώρου, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ψηφοφορίες με κομματικές λίστες. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου των έξι (Γεννηματά – Θεοδωράκης – Παπανδρέου – Ανδρουλάκης – Καμίνης – Θεοχαρόπουλος) τη Δευτέρα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα είναι ένα συνέδριο με βαριά την σφραγίδα…ΠΑΣΟΚ. Το Ποτάμι που είναι η μοναδική συγκροτημένη κοινοβουλευτική πολιτική δύναμη πέραν της ΔΗΣΥ βρίσκεται σε φάση διάλυσης. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι βουλευτές εξ όσων έχουν απομείνει ή είναι έτοιμοι να μετακινηθούν σε άλλα κόμματα (ο Γ. Αμυράς, για παράδειγμα, συζητά με τη Ν.Δ και ίσως ακολουθήσει το παράδειγμα της Κ. Μάρκου), ή μένουν αποστασιοποιημένοι (Σπ. Λυκούδης, Σπ. Δανέλλης) και βαρύθυμοι για την επερχόμενη “πασοκοποίηση”.
Εκείνο, όμως, που έχει θυμώσει τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι το πρωτοσέλιδο της Real News την περασμένη Κυριακή.
Η εφημερίδα φιλοξένησε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Φώφη Γεννηματά δέχεται εισηγήσεις να διαγράψει τον Σταύρο Θεοδωράκη λόγω των αποκλίσεών του σε θέματα όπως το Σκοπιανό ή ακόμα και η Novartis. Το περιβάλλον του επικεφαλής του Ποταμιού θεώρησε εχθρική ενέργεια το δημοσίευμα, δεδομένων των εξαιρετικών σχέσεων που έχει η Φώφη Γεννηματά με τον εκδότη της εφημερίδας Νίκο Χατζηνικολάου. Και θεωρήθηκε ως μία προειδοποίηση…πριν τον πόλεμο.
Ο κ. Θεοδωράκης έχει δεχθεί μια κατ’ αρχήν κρούση να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θέλει και προτιμά να θέσει υποψηφιότητα είτε στην Α’ Αθήνας, είτε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Χανιά.
Πάντως το κλίμα μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη δεν είναι καλό. Και αυτό πιστοποιήθηκε και από την ανάρτηση του επικεφαλής του Ποταμιού στο facebook:
Λίγη ώρα μετά από την ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε κι αυτός με ανάρτηση στο facebook, αφήνοντας αιχμές: «Το είπα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα για να γίνει κατανοητό κι από αυτούς οι οποίοι δεν το κατάλαβαν. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν και ειδικώς στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση κι όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων», τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Το ψυχρό κλίμα είναι περισσότερο από εμφανές. Το ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει…