Η Τήνος αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό που εντυπωσιάζει όσους αγαπούν το φυσικό πλούτο, τις παραμυθένιες εικόνες, το καλό φαγητό και το εξαιρετικό κρασί αναφέρει μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος της βρετανικής Guardian σε ένα άρθρο «ύμνο» της Τήνου.
Το άρθρο πιάνει τα πράγματα από την αρχή. Ξεκινά από την ιστορία της Τήνου στη μαρμαροτεχνία (η εξαγωγή των μαρμάρων της Τήνου είναι γνωστή παγκοσμίως ενώ η τηνιακή μαρμαροτεχνία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της αϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), σημειώνουν πως οι γλύπτες έχουν μετατρέψει κάθε σκάλισμα, πόρτα και σιντριβάνι σε έργο τέχνης.
Συνεχίζει εξυμνώντας το καλό κρασί που μπορεί να γευτεί κάποιος εκεί, σημειώνοντας, βέβαια, ότι η στροφή στη κτηνοτροφία το 1970 έφερε την καταστροφή των αμπελώνων. Η δημοσιογράφος Ρέιτσελ Χόουαρντ, που υπογράφει μεταξύ άλλων το κείμενο, παραθέτει και μέρος συνομιλίας της με τον Μιχάλη Κοντιζά, που βρίσκεται πίσω από το Volacus Wine και παράγει βιολογικά κρασιά. «Η Ελλάδα χρειάζεται τον τουρισμό, καθώς δεν παράγουμε πολλά. Αλλά θέλουμε όσους έρχονται να δοκιμάσουν τα πράγματα που παράγουμε» λέει στη Χόουαρντ ο οινοποιός.
Την δημοσιογράφο απασχόλησαν ιδιαίτερα τα τοπικά προϊόντα της Τήνου όπως είναι άγρια αγκινάρα, που καλλιεργείται στην κοιλάδα της Κώμης, τα ξακουστά τηνιακά σκόρδα, το τηνιακό τυρί, το πέτρωμα (τυρί ανάλατο), η κοπανιστή και η γραβιέρα Τήνου (προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης), το ανθότυρο, το μαλαθούνι είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος που επισκέπτεται το νησί, σημειώνει η Χόουαρντ.
Ακόμη, το θυμαρίσιο μέλι και το «ροζακί» σταφύλι, το τοπικό ρακί, ελαφρύ και εξαιρετικής ποιότητας, δεν μπορούν να απουσιάζουν από τη λίστα του κάθε ταξιδιώτη. Όπως άλλωστε και η λούζα -χοιρομέρι ψημένο στο κόκκινο κρασί-, το τηνιακό λουκάνικο, οι λιαστές ντομάτες και η κάπαρη.