«Φωτιά» έχει πάρει η Μέση Ανατολή εν αναμονή της απόφασης των ΗΠΑ για απάντηση με στρατιωτικά μέσα στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα στη Συρία.
Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο το ποιοι ακριβώς θα συμμετάσχουν στον «συνασπισμό των προθύμων», με τη Βρετανία και τη Γαλλία να μοιάζουν πάντως έτοιμες να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκάλεσε σήμερα τους βασικούς υπουργούς της σε ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουν τη συμμετοχή της Βρετανίας, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, ενώ προς το παρόν σιγή ιχθύος για τα όσα διαδραματίζονται τηρρεί η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Τετάρτη τη Ρωσία για επικείμενη στρατιωτική δράση στη Συρία δηλώνοντας πως πύραυλοι «έρχονται» και καταφερόμενος εναντίον της Μόσχας επειδή υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Από την άλλη η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Δύση να μην επιτεθεί στη Συρία, η οποία υποστηρίζεται και από το Ιράν, και λέει ότι δεν έγινε χημική επίθεση στη συριακή πόλη Ντούμα.
Τι λένε οι αναλυτές
Εάν ο Τραμπ προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη επίθεση, πολλοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι θα προσθέσει ένα ακόμη αγκάθι στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.
«Θα ανέμενα από τη Ρωσία να προσπαθήσει να καταρρίψει έναν από τους πυραύλους κρουζ και να ισχυριστεί ότι αυτό συνιστά μια κάποια νίκη» ανέφερε στο Politico ο Alexander Bick, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υπεύθυνος για θέματα Συρίας επί Ομπάμα. «Θα περίμενα ακόμη μια ισχυρή διπλωματική προσπάθεια για να εμφανιστεί η παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία ως παράνομη και πιθανώς πιο επιθετικές τακτικές με στόχο την παρεμπόδιση της πρόσβασης στον εναέριο χώρο της Συρίας στα αμερικανικά αεροσκάφη» προσθέτει.
Όπως αναφέρει το Politico, «αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί προειδοποιούν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν μια ακόμη πιο επικίνδυνη τροπή εάν αμερικανικά πυρά οδηγήσουν στον θάνατο κάποιου ρώσου στρατιώτη από αυτούς που συμμετέχουν ή βοηθούν τις δυνάμεις του Άσαντ στη χώρα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου επί Ομπάμα, οι Ρώσοι έχουν πιθανότατα παρουσία στους σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία».
Σύμφωνα πάντως με το Κρεμλίνο, ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα στη Συρία υπάρχει και χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές.
Σημειώνεται ότι εάν ο Τραμπ αποφασίσει να επιτεθεί στη Συρία, θα πρόκειται για το δεύτερο χτύπημα, μετά τους περσινούς βομβαρδισμούς στη χώρα.
Σύμφωνα με το Politico, ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν πως τα σχέδια για βομβαρδισμούς στη Συρία περιπλέκονται σημαντικά από την απουσία συνολικής στρατηγικής αναφορικά με τις συγκρούσεις στη χώρα. Ορισμένοι μάλιστα αξιωματούχοι -σύμφωνα πάντα με το Politico- υποστηρίζουν ότι εάν πραγματοποιηθεί νέο χτύπημα αυτό θα πρέπει να είναι ακόμη πιο ισχυρό από ότι πέρσι.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες καθώς αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για το εάν τελικά οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν αεροπορικές επιθέσεις κατά των συριακών δυνάμεων του Ασαντ με στόχους και τις εγκαταστάσεις χημικών. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συρία η οποία ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Η Τουρκία διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην περιοχή με στρατιωτικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές ενώ είναι προφανές ότι η σχέση της Αγκυρας με τη Μόσχα μπορεί να προκαλέσει στην παρούσα φάση σημαντικό πρόβλημα στα σχέδια των ΗΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό, ο Ερντογάν αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα το βράδυ και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος η Τουρκία θα διατηρήσει την παρουσία της στη Συρία μέχρι τα εδάφη αυτά να γίνουν ασφαλή για όλους.
Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman έχει σαλπάρει για τη Μεσόγειο μαζί με ακόμη επτά αμερικανικά πολεμικά πλοία. Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει 60 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ. Μαζί με το USS Harry S. Truman, που μεταφέρει 6.500 ναύτες, θα πλέουν και τα πολεμικά πλοία USS Arleigh Burke, USS Bulkeley, USS Forrest Sherman και USS Farragut, καθώς και το καταδρομικό USS Normandy.
Τι ζήτησε ο Πούτιν από τον Νετανιάχου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κάνει τίποτε που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Πούτιν υπογράμμισε στον Νετανιάχου ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κυριαρχία της Συρίας.
Η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από μια αεροπορική επιδρομή ενάντια σε μια συριακή αεροπορική βάση την Κυριακή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών.
Βρετανικά υποβρύχια κινούνται προς τη Συρία
Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναζητά τη στήριξη του υπουργικού της συμβουλίου για την εμπλοκή της χώρας της στην επίθεση κατά του Άσαντ. Η Μέι αναμένεται να ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την εμπλοκή των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην επίθεση, υπό τις ΗΠΑ, κατά του Άσαντ και ειδικά εναντίον των υποδομών για την κατασκευή χημικών όπλων όπως μετέδωσε το Sky News. Σύμφωνα με την Daily Telegraph η Βρετανία έχει δώσει εντολή σε υποβρύχια που φέρουν πυραύλους να κινηθούν προς την Συρία.
Πώς θα εμπλακεί η Ελλάδα σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ελληνική εμπλοκή μέσω της βάσης της Σούδας σε περίπτωση που η Δύση αποφασίσει να εξαπολύσει επίθεση στο καθεστώς Άσαντ όπως απείλησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Τις τελευταίες ώρες, δύο αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου, όπου το ένα εξ αυτών, το MC-12S EMARSS έφερε πολιτικό νηολόγιο, το δεύτερο όμως, ένα MC-12W Liberty είχε πλήρη διακριτικά της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Πέρα από τις διευκολύνσεις προς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με καύσιμα, πυρομαχικά, και παροχή συντήρησης στα ηλεκτρονικά και μηχανικά συστήματα, σύμφωνα με τον Σκάι, η βάση της Σούδας διαθέτει αεροδρόμιο από το οποίο μπορούν να επιχειρούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ, ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-8 Poseidon, τα οποία ήδη επιχειρούν στα ανοιχτά των συριακών ακτών εκτελώντας περιπολίες καθώς και αεροσκάφη ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών EC-135.
Εγινε δε γνωστό ότι μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 αναπτύχθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας εδώ και μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο της διευρυμένης ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας.
Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των αμερικανικών δυνάμεων και για το ναυπηγείο Νεώριου Σύρου οπού ήδη πριν το Πάσχα κατέπλευσε σκάφος ταχείας μεταφοράς εφοδίων του αμερικανικού ναυτικού κάτι που φρόντισε να διαφημίσει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ μέσω του λογαριασμού στο Twitter.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου, Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στην συνεδρίαση θα δώσει το παρών και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάϊατ.
Στην αντζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν στην ασφάλεια καθώς επίσης στην αμυντική συνεργασία των δυο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη στο Πεντάγωνο, βρέθηκε και ο διοικητής των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.