Τόσο ως άνοιγμα στο «νέο αίμα» του ΠΑΣΟΚ, όσο κι ως μήνυμα ανανέωσης για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, αποκωδικοποιείται η πρόταση της Φώφης Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, να είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του. Παρόλο που είναι νεαρός στην ηλικία, μόλις 27 χρόνων, παρουσιάζει κομματική δραστηριότητα, καθώς ήταν ηγετικό στέλεχος της ΠΑΣΠ στο Πολυτεχνείο και προέρχεται από «πασοκική» οικογένεια, αφού ο πατέρας του, Τάσος, είναι επί πολλά χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του ΟΑΣΑ, επί υπουργίας του Αθανάσιου Τσούρα μέχρι και τη θητεία του Χάρη Καστανίδη.
Με την επιλογή της, πάντως, η κ. Γεννηματά αιφνιδίασε, καθώς όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν προς την υποψηφιότητα του στενού της συνεργάτη Μανώλη Όθωνα. Επιπλέον, η κ. Γεννηματά προήγαγε στη θέση του εκπροσώπου Τύπου τον έως πρότινος εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Χρηστίδη, προσωπικό φίλο του νέου γραμματέα.
Ο κ. Χριστοδουλάκης εντάχθηκε στην ΠΑΣΠ με την είσοδό του στο Πολυτεχνείο και είναι μέλος του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Είναι αριστούχος απόφοιτος του της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το London School of Economics στις Πολιτικές Επιστήμες και την Πολιτική Οικονομία και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Επιπλέον, είναι μέλος του ΔΣ της Datamed, όπου εργάζεται από το 2015, ως Project Office Director, με ενασχόληση σε θέματα διαχείρισης έργων και συμβάσεων της εταιρείας. Ιδρυτής της εταιρείας, πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος είναι ο πατέρας του.
Το 2015, ο Μανώλης Χριστουδουλάκης θεωρήθηκε μεταρρυθμιστής, πρωτοστατώντας στη νεολαία για την ίδρυση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015 και, όπως μαρτυρούν, όσοι τον γνωρίζουν, θεωρεί ότι η χώρα για να αναπτυχθεί θα πρέπει στηριχθεί σε υγιές παραγωγικό Δημόσιο και σε ευέλικτο επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα, με εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
«Αυτό που απομένει, ως χρέος μας, είναι η ανατροπή των συντηρητικών συσχετισμών είτε προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής δεξιάς, είτε από τον δήθεν αντικομφορμιστικό εθνολαϊκισμό, έτσι ώστε να εξαλείψουμε στην πράξη ακραίες δυνάμεις που επενδύουν στα κατώτερα λαϊκά αισθήματα, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό και αποτρέπουν την κοινωνική ωριμότητα για διαχείριση των πολιτισμικών μας ιδιαιτεροτήτων και των πατριωτικών μας συναισθημάτων εντός ενός ευρύτερου σύγχρονου δυτικοευρωπαϊκού πλαισίου» τόνιζε ο κ. Χριστοδουλάκης σε άρθρο του πριν λίγους μήνες.