5-1 υπέρ της συμφωνίας για το Σκοπιανό, μόνο που το 1 είναι η αρχηγός και επικεφαλής της μεγαλύτερης συνιστώσας του Κινήματος Αλλαγής και επομένως, τελικά, η νίκη της ανήκει. Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ κράτησε πολλές ώρες και ήταν αδιέξοδη.
Η Φώφη Γεννηματά είπε ξεκάθαρα ΟΧΙ στη συμφωνία, ενώ Στ. Θεοδωράκης-Γ. Παπανδρέου-Θ.Θεοχαρόπουλος-Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Καμίνης την υποστήριξαν, με διαφορετική ένταση και επιχειρηματολογία ο καθένας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν εκδόθηκε κοινό κείμενο μετά τη συνεδρίαση και πραγματοποιήθηκαν ολονύχτιες παρασκηνιακές διεργασίες μέχρι το πρωί για να βρεθεί κοινή συνισταμένη και να αποφευχθούν οι εντυπώσεις αποσύνθεσης.
Η προσπάθεια δεν απέδωσε και τελικά γύρω στις 10 πμ το πρωί της Πέμπτης δημοσιοποιήθηκε η πρoσωπική δήλωση της Φ. Γεννηματά ως επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής:
“Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.
Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.
Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.
Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:
Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.
Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.
Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.
Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης”.
Τα πράγματα είναι δύσκολα πλέον. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι πλειοψηφικά εναντίον της συγκεκριμένης λύσης του σκοπιανού. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού τάσσεται υπέρ της συμφωνίας όπως επίσης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ βουλευτής Θ. Θεοχαρόπουλος. Ο Γ. Παπανδρέου είναι ένθερμος υποστηρικτής της λύσης και πολέμιος της στάσης του Κ. Μητσοτάκη, ενώ ο Γ. Καμίνης έμεινε συνεπής στην ιστορία του. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, συμμετέχοντας μέσω skype στη συνεδρίαση του ΠΣ;, υποστήριξε ότι τα θετικά της συμφωνίας είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Στο μεταξύ, ο Γιάννης Ραγκούσης με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στην ηγεσία της ΝΔ καταγγέλλοντας εθνικολαϊκισμό και πολιτική αλητεία.
Παράγοντες του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τώρα είναι η “χρυσή ευκαιρία να καβαλήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ”, θεωρούν δηλαδή ότι η συμφωνία θα έχει μεγάλο εκλογικό κόστος για τον Α. Τσίπρα και οφέλη για τους ίδιους εάν δεν την υποστηρίξουν. Προσπερνούν την κριτική ότι θα ταυτιστούν με τη ΝΔ, αδιαφορούν για τη δυσφορία που θα προκαλέσουν στους κύκλους των ευρωσοσιαλιστών και πιστεύουν ότι μια αρνητική στάση στο σκοπιανό θα τους βγει σε καλό στις κάλπες. Στο Ποτάμι υπάρχει μεγάλη ανησυχία και δεν έχει παρθεί απόφαση για τα επόμενα βήματα, ενώ έχει καταγραφεί η άποψη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σπύρου Δανέλλη (στον ρ/σ 24/7) ότι αν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ψηφίσουν διαφορετικά σε ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα, τίθεται θέμα συνοχής για το ΚΙΝΑΛ.
ΠΗΓΗ: news247.gr