Διαφορετικές θέσεις σε σχέση με τη συμφωνία για το Μακεδονικό εξέφρασαν πριν από λίγο στη Βουλή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά σε συνέχεια της πρωινής της δήλωσης υποστήριξε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να ψηφίσει την συμφωνία αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές, ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της συμφωνία δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να προδώσει τις αρχές του».
Στην υποστήριξη της συμφωνίας για το Σκοπιανό επιμένει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ερχόμενος έτσι σε ευθεία αντίθεση με το “όχι” της Φώφης Γεννηματά, γεγονός που δημιουργεί πια εικόνα διχασμού στο Κίνημα Αλλαγής.
“Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Έχει αδυναμίες – και θα μας δοθεί η δυνατότητα τις επόμενες μέρες να τις συζητήσουμε – αλλά είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε” είπε μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.
“Το Ποτάμι από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του είναι υπέρ της λύσης του Μακεδονικού. Ειδικά σήμερα επείγει μια καλή συμφωνία με τους γείτονές μας. Να μην τους δώσουμε «πακέτο» στους Τούρκους”, σημείωσε επίσης ο κ.Θεοδωράκης και άφησε αιχμές κατά της κ.Γεννηματά:
“Όλοι αυτοί, που επιπόλαια ίσως – και χωρίς πολλή σκέψη – υποκύπτουν κάποια στιγμή στις σειρήνες του πολιτικού κόστους, θα πρέπει να ξέρουν ότι τελικά τρέφουν τον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό που κατατρώει τη χώρα.”
Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε εξάλλου: “Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής. Ή, για να το πω με ακρίβεια, δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτή την αίθουσα. Δεν με αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας!”
Η τοποθέτηση Γεννηματά για το θέμα:
Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.
Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.
Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά αποκλειστικά από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.
Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:
Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.