Η γνωστή εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με κολοσσιαίο πρόστιμο, καθώς το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 4,7 δισ. δολαρίων σε γυναίκες που υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν καρκίνο ωοθηκών από ταλκ.
Η Johnson & Johnson καλείται να καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 4,7 δισ. δολαρίων σε 22 γυναίκες που υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών εξαιτίας του ταλκ της. Ειδικότερα, δικαστήριο του Μιζούρι στις ΗΠΑ επιδίκασε αποζημιώσεις 550 εκατ. δολαρίων και ποινικές αποζημιώσεις 4,1 δισ. δολαρίων για την πολύκροτη υπόθεση.
Ο φαρμακευτικός κολοσσός, που δήλωσε “βαθιά απογοήτευση” για την απόφαση, βρίσκεται αντιμέτωπος με περισσότερες από 9.000 αγωγές για το συγκεκριμένο προϊόν, που αποτελεί και μία από τις “ναυαρχίδες” του.
Σημειώνεται ότι από τις 22 γυναίκες που είχαν καταθέσει αγωγή, υποστηρίζοντας ότι νόσησαν αφού χρησιμοποιούσαν επί δεκαετίες το συγκεκριμένο ταλκ, οι έξι έχουν πεθάνει από καρκίνο των ωοθηκών. Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι το ταλκ της εταιρείας περιέχει αμίαντο, κάτι που η Johnson & Johnson γνώριζε αλλά σκόπιμα απέφευγε να ενημερώσει το κοινό της.
Η J&J από την πλευρά της αρνείται όλες τις κατηγορίες, τονίζει ότι το προϊόν της δεν περιλαμβάνει αμίαντο και κατ’ επέκταση δεν συνδέεται για κανένα λόγο με ανάπτυξη καρκίνου, παρουσιάζοντας μάλιστα μελέτες για να στηρίξει τον ισχυρισμό της.
Η εταιρεία θα καταθέσει έφεση κατά της αποφασης και κατήγγειλε την ετυμηγορία ως προϊόν μιας “αθέμιτης διαδικασίας”.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σε επίσημη έρευνα των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, την περίοδο 2009-2010, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος αμιάντου στο ταλκ της εταιρείας.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι πέρυσι δικαστήριο της Καλιφόρνιας επιδίκασε απζημιωση ύψους 417 εκατ. δολαρίων σε γυναίκα που επίσης υποστήριξε ότι ανέπτυξε τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου χρησιμοποιώντας επί σειρά ετών το ταλκ της εταιρείας.
Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το BBC, το ταλκ είναι μέταλλο που βρίσκεται στο έδαφος και μπορεί συχνά να βρίσκεται κοντά σε αμίαντο. Επισημαίνεται όμως ότι ιδιαίτερα από τη δεκαετία του ’70 και μετά υφίσταται επεξεργασία προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι είναι απαλλαγμένο από αυτόν. Ενώ οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τακτική χρήση του επί δεκαετίες δεν συνδέεται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Πηγή: news247.gr