Ο υδράργυρος εκτοξεύεται στα ύψη σε Ισπανία και Πορτογαλία ενώ προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε ορισμένα τμήματα των δύο αυτών χωρών. Θεωρείται δε πιθανό να καταρριφθεί το ευρωπαϊκό ρεκόρ 41 ετών. Που κρατά η Αθήνα με 48 βαθμούς Κελσίου από τον Ιούλιο του 1977.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι «ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια».
Η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων Meteoalarm έχει ήδη εκδώσει «κόκκινη προειδοποίηση» (πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου) που χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνη την κατάσταση για τις ανθρώπινες ζωές, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταγιόζ στην Ισπανία.
Το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.
«Η Παρασκευή και το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι οι θερμότερες ημέρες με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκόρ», ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup, η οποία μάλιστα επισημαίνει την πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας των 48 βαθμών και κατά «25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ».
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε ότι ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αναμένεται να παραμείνουν στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου.
Από τις αρχές του χρόνου, ο καιρός στην Πορτογαλία ήταν αρκετά δροσερός και υγρός σε σχέση με πολλά άλλα τμήματα της Ευρώπης, αλλά η κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι φωτιές του 2017 που στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέδωσε προειδοποίηση για “κατάσταση συναγερμού” αυξάνοντας τα επίπεδα της ετοιμότητας στην πυροσβεστική, την αστυνομία και την υπηρεσία πρώτων βοηθειών μέχρι τις 6 Αυγούστου. Επίσης απαγόρευσε στους πολίτες να ανάβουν φωτιές και περιόρισε την πρόσβαση στα δάση.
Επίσης η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα σύστημα προειδοποίησης με γραπτό μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Μετά την τραγωδία του περασμένου χρόνου, η οποία σημειώθηκε στη διάρκεια υπερβολικής ξηρασίας, η κυβέρνηση προσέλαβε εκατοντάδες επαγγελματίες πυροσβέστες και αύξησε δραματικά τους ελέγχους. Τον περασμένο χρόνο, οι πολύνεκρες πυρκαγιές είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.
Οι υψηλές θερμοκρασίες στην ιβηρική χερσόνησο ακολουθούν εβδομάδες παρατεταμένου καύσωνα ανά την Ευρώπη.
Από τη ζέστη λιώνει και η γειτονική Γαλλία αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους και τουρίστες στα μεγάλα αστικά κέντρα να αναζητούν δροσιά σε συντριβάνια και πισίνες, ή να κατακλύσουν τις παραλίες στις παράκτιες περιοχές.
Οι Αρχές έχον εκδώσει κόκκινο συναγερμό σε 66 διαμερίσματα της χώρας μέχρι ττις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας και προειδοποιούν τους παραθεριστές να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς τους ταξιδιωτικούς τους προορισμούς μέσα στο λιοπύρι.
Οι θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές κυμαίνονται πάνω από τους 35 βαθμούς Ελσίου, αλλά έφθασαν τους 40 στη Νιμ και εκεί γύρω θα κυμαίνονται και τα επόμενα 24ωρα στην κοιλάδα του Ροδανού.
Στη Γερμανία η ξηρασία και ο καύσωνας των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Πριν τρεις μερες το θερμόμετρο στη Σαξονία έδειξε 40 βαθμούς Κελσίου – πρωτοφανές για τα γερμανικά μετεωρολογικά δεδομένα.
Σύμφωνα με προβλέψεις του γερμανικού Υπουργείου Γεωργίας, ήδη στη χώρα έχουν καταστραφεί 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, η ομοσπονδία των οποίων ζητά άμεσα οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές γύρω από το Βερολίνο, όπου παρουσιάστηκαν θερμοκρασίες άνω των 33 βαθμών Κελσίου. Σημειώνεται πως στην ίδια περιοχή σημειώθηκαν και μεγάλες δασικές πυρκαγιές.
Οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν τα ψάρια στα μεγάλα ποτάμια της χώρας, ενώ στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, τα υπερβολικά χαμηλά υδάτινα επίπεδα στον ποταμό Έλβα έφεραν στην επιφάνεια πυρομαχικά και χειροβομβίδες, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προειδοποιεί τους κατοίκους ότι είναι «απαγορευμένα και επικίνδυνα».
«Καμίνι που βράζει» είναι και η Ιταλία, ιδίως στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες, όπου το θερμόμετρο δείχνει μέχρι και 40 βαθμούς.
Στο Βορρά, όμως, σημειώθηκε και σειρά σφοδρών βροχοπτώσεων, οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες και εκκένωση τουριστών που βρίσκονταν σε εστιατόριο, στο ορεινό θέρετρο Κορτίνα Ντ΄Αμπέτσο.
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε σήμερα ο ιταλικός σύνδεσμος για την προστασία του περιβάλλοντος Legambiente, από το 2005 μέχρι το 2016 είκοσι τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα που έπληξαν τη χώρα.
Μόνο στη Ρώμη, τα θύματα, από το 2000, αγγίζουν τα 7.700. Τα στοιχεία προέρχονται, συνολικά, από 23 πόλεις της χώρας.
Ο σύνδεσμος τονίζει ότι οι κλιματολογικές αλλαγές γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στα μεγάλα αστικά κέντρα, και για τον λόγο αυτό, χρειάζονται νέες πολιτικές και οικονομικοί πόροι, για την προσαρμογή σε ένα κλίμα που διαρκώς αλλάζει.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα προβλήματα για την υγεία των πολιτών αρχίζουν, όταν η θερμοκρασία, κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει σε επίπεδο άνω των 35 βαθμών, και τη νύχτα των 25.
Στις δε αστικές περιοχές, λόγω της ασφάλτου, του κλιματισμού και των αυτοκινήτων, η θερμοκρασία, το καλοκαίρι, μπορεί να αυξηθεί και κατά 4 με 5 βαθμούς.
Καύσωνας μέχρι τον Οκτώβριο
Σύμφωνα με τις προγνωεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας The Weather Company στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από τις φυσιολογικές μέχρι τον Οκτώβριο.
«Οι συνθήκες ζεστού και ξηρού θέρους συνεχίσθηκαν τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας/δυτικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας», δήλωσε ο Τοντ Κρόφορντ, επικεφαλής των μετεωρολόγων της υπηρεσίας. «Περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχισθεί τον Αύγουστο, παρόλο που υπάρχουν τώρα μερικές ενδείξεις ότι η χαμηλή πίεση … μπορεί να δώσει τη θέση της σε υψηλότερες πιέσεις κάποια στιγμή τον Αύγουστο, κάτι που θα μειώσει τον κίνδυνο της ακραίας ζέστης τουλάχιστον στο δυτικό άκρο της Ευρώπης».
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr