Αμετακίνητος από τον «οδικό χάρτη» που ο ίδιος περιέγραψε μία μέρα νωρίτερα στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε χθες, στην μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Παρασκευή, τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος επιτέθηκε στα «συμφέροντα», τους τραπεζίτες και τα ΜΜΕ, ενώ «απάντησε» στους βουλευτές του, «κλείνοντας» εκ νέου το θέμα των εκλογών και της συγκυβέρνησης. Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν πολλά κυβερνητικά στελέχη, χωρίς πάντως να λείψει και η κριτική.
«Δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα, που δεσμεύει την χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια, σε δημοψήφισμα», φέρεται να είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί με σαφήνεια, όταν θα δει το πλήρες περιεχόμενο του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος, πάντως, έχει και στο παρελθόν ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος, σε αντίστοιχες συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων. Τις επιφυλάξεις της για την σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εξέφρασε και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, αφήνοντας, πάντως, να εννοηθεί ότι δεν θα αντιταχθεί στην πρωτοβουλία.
Φέρεται, μάλιστα, να πρόσθεσε ότι η σχετική απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία και θα είχε οργανώσει την υποστήριξή της.
Την ενόχλησή του από τον πρωθυπουργικό αιφνιδιασμό εξέφρασε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. «Θα έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί για μια τέτοια απόφαση, για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι να αιφνιδιαζόμαστε», είπε, δηλώνοντας, πάντως, ότι και εκείνος θα στηρίξει την πρωτοβουλία…
Yποστηρικτικοί στην ιδέα του δημοψηφίσματος, εξάλλου, υπήρξαν κατά πληροφορίες, στις τοποθετήσεις τους, οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης και Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, καθώς και η Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, τόνισαν ότι «εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνος τρόπος είναι τη λύση να δώσει ο λαός».
Την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να στηρίξει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε σε δήλωσή του λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, οπότε και ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (διήρκεσε περισσότερο από επτά ώρες) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. «Το δημοψήφισμα θα γίνει το συντομότερο δυνατό, αμέσως μετά τη διαμόρφωση των βασικών σημείων της συμφωνίας στήριξης», πρόσθεσε.
Επίθεση Γ. Παπανδρέου στα «συμφέροντα» Ως «προεκλογική αρχή» του ΠΑΣΟΚ και «ύψιστη δημοκρατική διαδικασία» περιέγραψε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις «λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού», δημιουργώντας την αίσθηση κινδύνου. Ιδιαίτερα, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού συστήματος» που μαζί με «κατεστημένα συμφέροντα» που επί χρόνια θέλουν να νέμονται κάθε είδους εξουσία, προσπάθησε να αποδομήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, να φανατίσει με μίσος ένα μέρος του πληθυσμού και να δημιουργήσει την αίσθηση χάους, όπως φάνηκε κατά τον ίδιο, στη διάρκεια των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου.
«Ενώ όλοι θέλουν η συμφωνία να εφαρμοστεί, κρύβονται πίσω από τη δική μας πλειοψηφία, προκαλώντας ουσιαστικά την διάλυση παντού και την επικράτηση της θολής και άνευ συγκεκριμένου περιεχομένου κριτικής», υποστήριξε, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι περιέγραφε την σύμβαση ως «καταστροφή» και «τώρα παριστάνουν ότι φοβούνται ότι με το δημοψήφισμα δεν θα υλοποιηθεί»… Αντιστοίχως, στο στόχαστρο έβαλε πολλούς τραπεζίτες και κάποια υπερχρεωμένα ΜΜΕ που εξακολουθούν να λειτουργούν. Χρησιμοποιώντας δε πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς, έκανε λόγο για κυβέρνηση που προσπαθεί να «καθαρίσει τον τόπο από τη δυσωδία και τα συμφέροντα που επί χρόνια θέλουν να τα λυμαίνονται όλα». Αντίθετα, μιλώντας για τους εταίρους μας, υποστήριξε ότι ήταν ενήμεροι για το δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι «θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας». Αναγνώρισε, πάντως, την ανησυχία που προκαλείται στις αγορές από την προοπτική ενός δημοψηφίσματος, αποκαλύπτοντας πως ακριβώς αυτό θα διαμηνύσει στη σύνοδο των G-20, την ανάγκη, δηλαδή, να αποφασιστούν πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι «η Δημοκρατία είναι υπεράνω των ορέξεων των αγορών». Περιγράφοντας, πάντως, το «δίλημμα» και άρα την ουσία του ερωτήματος στο δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι είναι «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ».
Κλείνοντας κάθε συζήτηση περί εκλογών, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως «θα ήταν αποφυγή των ευθυνών μας», με κίνδυνο «να συρθούμε σε μία κατάσταση κινδύνου χρεοκοπίας». Αντιστοίχως, στις προτροπές που δέχθηκε -και χθες- για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, θύμισε ότι πρώτος εκείνος την επιδίωξε, για να την αρνηθεί τελικά η ΝΔ και η Αριστερά.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού ότι «μόνο η πολιτική ανωμαλία μπορεί να μας βγάλει από την πορεία μας», περιγράφοντας τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, από το «κλείδωμα» της συμφωνίας, ως το νέο φορολογικό, τον προϋπολογισμό του 2012 κ.α. Χαρακτήρισε, άλλωστε, ως κίνηση «στα όρια μίας θεσμικής εκτροπής» την παρότρυνση βουλευτών του
Πηγή: Real.gr